Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ "Σκοπιμότητα εξαγοράς βουλγαρικού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/5/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 10612/900
Ημερομηνία Κατάθεσης: 12.5.05

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ

ΘΕΜΑ: "Σκοπιμότητα εξαγοράς βουλγαρικού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ"

Στις 27/4/2005, σε διαγωνισμό της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, η ΔΕΗ πλειοδότησε και εξαγόρασε το λιγνιτικό συγκρότημα ηλεκτροπαραγωγής Μπόμποφ Ντολ ισχύος 630 MW, αντί 72 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ (27/4/2005) η ΔΕΗ με την κίνηση αυτή προχωρά στην υλοποίηση ενός βασικού στρατηγικού στόχου του Επιχειρησιακού Προγράμματός της. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η εξαγορά του Μπoμποφ Ντολ ανοίγει το δρόμο για την επέκταση των δραστηριοτήτων παραγωγής και εμπορίας της ΔΕΗ στην ευρύτερη Περιφερειακή Αγορά Ενέργειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις όμως, η εξαγορά του Μπόμποφ Ντολ μάλλον είναι ζημιογόνα για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, αν δεν γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του σταθμού, η πρώτη θα πρέπει να κλείσει το 2007, η δεύτερη το 2010 και η τρίτη του 2014. Ουσιαστικά δηλαδή, για μετά το 2014 η ΔΕΗ αγόρασε το οικόπεδο εντός του οποίου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Μπόμποφ Ντολ. Για όσο χρονικό διάστημα θα λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής η ΔΕΗ πρέπει να ξοδέψει μεγάλα ποσά για την συντήρηση τους αφού είναι παλαιάς τεχνολογίας και χωρίς επαρκή συντήρηση.

Τραπεζικοί παράγοντες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα του Μπόμποφ Ντολ σημειώνουν ότι ο λιγνίτης τον οποίο θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Θειο, γεγονός που συνεπάγεται υψηλό κόστος για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων λόγω αποθείωσης. Παράλληλα, ο λιγνίτης βρίσκεται σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα να έχει υψηλό κόστος εξόρυξης. Συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα λιγνιτωρυχεία που προμηθεύουν το συγκρότημα με πρώτη ύλη ανήκουν σε διάφορους φορείς και σε ιδιώτη με αποτέλεσμα η μελλοντική προμήθεια του εργοστασίου με πρώτη ύλη να χαρακτηρίζεται επισφαλής. Τέλος, το προσωπικό του Μπόμποφ Ντολ ανέρχεται στους 1.600 εργαζόμενους, μεγάλος αριθμός για τη δυναμικότητα του που αυξάνει το λειτουργικό του κόστος. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το τίμημα των 72 εκάτ. Ευρώ που κατέβαλε η ΔΕΗ για την αγορά Μπόμποφ Ντολ είναι παρά πολύ υψηλό ενώ η μικρή διάρκεια ζωής των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τις προοπτική της επένδυσης. Σημειώνεται δε, ότι για την εξαγορά ενός αντίστοιχου λιγνιτικού συγκροτήματος στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η ιταλική ENEL - μοναδική υποψήφιος - κατέβαλε το πόσο των 10 εκατ. ευρώ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια η σκοπιμότητα εξαγοράς του Μπόμποφ Ντολ τη στιγμή που οι μονάδες του είναι παλαιάς τεχνολογίας με μεγάλο λειτουργικό κόστος και μικρή διάρκεια ζωής; Βάση ποιών κριτηρίων αποφασίστηκε η εξαγορά του Βουλγαρικού εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής αντί των 72 εκάτ ευρώ;

Πως σχεδιάζει να αξιοποιήσει το Μπόμποφ Ντολ η ΔΕΗ μετά και το κλείσιμο και της τελευταίας μονάδας του το 2014;

Τέλος ζητάμε να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα με την εξαγορά του εργοστασίου Μπόμποφ Ντολ από τη ΔΕΗ. (Εισηγήσεις, Αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ, προσφορά προς το βουλγαρικό Δημόσιο, κλπ.)

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

ΚΙΜΩΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ