Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Στοιχεία για την αναθεώρηση του Α.Ε.Π. από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (Ε.Σ.Υ.Ε.)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/10/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 312/52
Ημερομηνία Κατάθεσης: 12.10.06

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Στοιχεία για την αναθεώρηση του Α.Ε.Π. από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (Ε.Σ.Υ.Ε.)

Μείζον ζήτημα διαφάνειας και αξιοπιστίας έχει προκύψει ως προς το καινούργιο "κόλπο" και λογιστικό τέχνασμα της αναθεώρησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.) κατά 25,7%, με την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να συνεχίζει τη γνωστή τακτική της αδιαφάνειας, της συγκάλυψης και των λογιστικών αλχημειών.

Δύο χρόνια μετά τη δήθεν δημοσιονομική απογραφή - στην οποία προχώρησε για μικροκομματικούς λόγους με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες και όπως ρητά δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η χώρα μπήκε στην επιτήρηση. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. για ακόμη μία φορά διασύρει τη χώρα διεθνώς, αναθεωρώντας με λογιστικές μεθοδεύσεις και με τη συμπερίληψη της παραοικονομίας τους εθνικούς λογαριασμούς εν μια νυκτί, για να βγει από το δημοσιονομικό αδιέξοδο και την επιτήρηση στην οποία η ίδια έθεσε την ελληνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση αρνήθηκε την πλήρη ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελλήνων πολιτών ως προς τα στοιχεία της απογραφής και τώρα αρνείται να δώσει τα πλήρη στοιχεία και τις μελέτες για την αναθεώρηση του Α.Ε.Π.

Από τα "πενιχρά" μέχρι στιγμής στοιχεία δημιουργείται σειρά εύλογων ερωτημάτων, όπως:

    •  Πως εξηγείται το γεγονός ότι η παραοικονομία στη δημόσια διοίκηση και άμυνα είναι 34%; Αν δεν καταγράφονταν δαπάνες περίπου 2,6 δις. ευρώ, δεν θα πρέπει και το έλλειμμα να αυξηθεί με το ποσό αυτό;

    •  Στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου η παραοικονομία φτάνει το 29% περίπου. Το ερώτημα είναι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ δεν κατέγραφαν την παροχή στους πελάτες τους;

    •  Στη συλλογή, καθαρισμό και διανομή νερού η παραοικονομία φθάνει το 223%.

    •  Αντίθετα, η παραοικονομία στους αυτοαπασχολούμενους εμφανίζεται σχεδόν μηδενική, μόλις 0,9% την στιγμή που το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα είναι από το υψηλότερα στην Ε.Ε. (διπλάσιο από τον κοινοτικό μέσο όρο).

Η διαφάνεια και η σοβαρότητα της Κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο. Δυστυχώς όμως διασύρεται η χώρα για ακόμη μία φορά.

Τραγικές είναι και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την αναθεώρηση του Α.Ε.Π.

    •  Θα κληθούμε να πληρώσουμε αναδρομικά από το 1995 αυξημένη συμμετοχή στην Ε.Ε., που υπολογίζεται να ανέλθει στα 2-4 δις. ευρώ μέχρι και το 2006. Για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η υποχρέωση καταβολής είναι επιπλέον περί τα 2,4 δις. ευρώ.

    •  Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 1,4 δις. ευρώ που χάνει η χώρα μας από το Ταμείο Συνοχής το 2010, αλλά και δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν μπορούν την παρούσα χρονική στιγμή να υπολογιστούν, από το Γ ΚΠΣ και Δ ΚΠΣ, λόγω αυστηρής τήρησης των κανονισμών από τις Υπηρεσίες της Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι τους εξαπατήσαμε και πήραμε περισσότερα από όσα έπρεπε από το Δ ΚΠΣ, αφού είμαστε πλουσιότεροι.

    •  Επιβαρύνονται σημαντικά οι κοινωνικοί δείκτες, με τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και τις δαπάνες για εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., να εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες.

Θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της φτώχιας, θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι προβλέψεις για το ασφαλιστικό, εφόσον γίνει δεκτό τόσο μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Η Ελλάδα θα «αλλάξει κατηγορία» στους «25», εξαιτίας των κοντόφθαλμων μικροκομματικών χειρισμών της Ν.Δ. στην οικονομία.

Επειδή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους χειρισμούς και τις πρακτικές της διασύρει τη χώρα διεθνώς, επειδή ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Αλμούνια θέτει πλέον ζήτημα αναξιοπιστίας της σημερινής Κυβέρνησης, επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών χρησιμοποιεί αλχημείες που αυξάνουν το εθνικό εισόδημα για τη λογιστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά την ίδια ώρα ούτε ένα ευρώ δεν εισπράττεται από τα δημόσια ταμεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

    •  Γιατί η Κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τις μελέτες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στις οποίες στηρίχθηκε η αναθεώρηση του Α.Ε.Π.;

    •  Με βάση ποια συγκεκριμένα στοιχεία και ποια μεθοδολογία προέκυψε η τελική αναθεώρηση κατά 25,7% του Α.Ε.Π.;

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ:

    •  Τα στοιχεία και οι μελέτες που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, τα οποία απέδωσε η Ε.Σ.Υ.Ε. στη ΕιΐΓθ8ί3ί τον Σεπτέμβριο του 2006.

    •  Η αλληλογραφία των ελληνικών υπηρεσιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ

ΜΠΕΝΟΣ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ