ΘΕΜΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒ |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 22/8/2006 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Ομιλία |
Αθήνα, 22 Αυγούστου 2006
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ EUROGROUP ΚΑΙ ECOFIN
Άκουσα πολύ προσεκτικά τον κ. Υπουργό να παρουσιάζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών και φορολογούμενων. Άρχισα, πραγματικά, να αμφιβάλλω αν όντως βρίσκομαι στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα του Βορρά !
Αυτά που παρουσίασε ο κ. Υπουργός έρχονται κατ αρχήν σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ο ίδιος έλεγε κατά τη συζήτηση του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού. Θα έλεγα όμως ότι έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Εάν, κύριε Υπουργέ, η οικονομία πάει τόσο καλά, τότε προς τι τα έκτακτα μέτρα; Όταν ο Έλληνας πολίτης έκανε και κάνει τις διακοπές του, εσείς σπεύσατε στα κρυφά να αυξήσετε τη φορολογία αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους. Τους αυξήσατε μέσα σε ένα ημερολογιακό χρόνο δύο φορές!
Είχαμε αύξηση πέρυσι στο Φ.ΠΑ. και στους έμμεσους φόρους στα ποτά, στα τσιγάρα, στα καύσιμα. Φέτος αφήσατε έξω μόνο τα ποτά. Αυξήσετε όλους τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους, μαζί με την αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων. Το λέω αυτό γιατί φαίνεται ότι η Κυβέρνηση σας όχι μόνο αδυνατεί να ελέγξει τις πυρκαγιές που έχουν δυστυχώς φουντώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα, αλλά με την πολιτική της βάζει «φωτιά» στις τσέπες των φορολογουμένων και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων,
Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων, Κύριε Υπουργέ. Είναι και η αύξηση των τιμολογίων των δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων, μέσα από τις οποίες έχει φουντώσει η ακρίβεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτελώντας το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της συγκυρίας.
Με την πολιτική σας αυτή αντιστρέφετε, ναι ή όχι, την σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων υπέρ των έμμεσων; Έχετε δει πού ήταν η σχέση και που έχει πάει σήμερα; Επιβαρύνετε, ναι ή όχι, το εισόδημα των λαϊκών τάξεων μέσα από αυτή την πολιτική και πριμοδοτείτε, ναι ή όχι, τον πληθωρισμό; Διότι η πολιτική σας αυξάνει τον πληθωρισμό, άρα, σε δεύτερη φάση θα οδηγήσει και σε δεύτερη αφαίμαξη στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.
Σας άκουσα με προσοχή, κύριε Υπουργέ. Μιλήσατε για αύξηση των πραγματικών μεγεθών και για πραγματική σύγκλιση. Θέλω ειλικρινά να σας ρωτήσω για ποια πραγματική αύξηση μιλάτε; Για τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής που δώσατε στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Μα αυτές, όπως και σεις γνωρίζετε και το ομολογήσατε, ήταν κάτω από τον πληθωρισμό! Αντί για αύξηση είχαμε μείωση, με τις δικές σας εισοδηματικές πολιτικές! Τότε μιλούσατε για δύσκολες χρονιές κ.λπ. Εκτός και αν μιλάτε για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μα οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα οι αυξήσεις που δίνονται στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια, είναι προϊόν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αφορούν κυρίως τη συλλογική σύμβαση που υπογράφει κάθε χρόνο η Γ.Σ.Ε.Ε. με τον Σ.Ε.Β. και τις λοιπές τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις.
Αλλά επειδή μιλήσατε με νούμερα θέλω να σας απαντήσω με νούμερα. Οι αυξήσεις, λοιπόν, αυτές ήταν 2,2% για το 2005, με αφαίρεση του πληθωρισμού, 3,1% για το 2006 και προϋπολογίζονται σε 2,3% με βάση τη διετή ΕΓΣΣΕ για το 2007. Εάν από αυτές τις «πραγματικές» αυξήσεις αφαιρέσουμε την επιβάρυνση από την αύξηση των έμμεσων φόρων και από το φούντωμα της ακρίβειας συνολικά, δεν έχουμε αύξηση αλλά πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ξέρετε πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τους μισθούς; Στην Ελλάδα ο μέσος ακαθάριστος μισθός (δηλ. ο καθαρός μισθός συν τις ασφαλιστικές εισφορές)είναι 1.441 ευρώ. Είμαστε προτελευταίοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Πορτογάλοι είναι τελευταίοι με 1.113 ευρώ, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός ακαθάριστος μισθός είναι 2.110ευρώ. Πρώτη είναι η Δανία με 2.841 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επομένως, για ποια πραγματική σύγκλιση μιλάτε;
Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα σε μέσα επίπεδα είναι στο 91% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το μηνιαίο κόστος εργασίας στο 61% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. ‘Εχουμε δηλαδή μια διαφορά 25% σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων με βάση αυτά τα δυο στοιχεία.
Κάνατε προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο σε ότι αφορά την πραγματική σύγκλιση, χωρίς να λάβετε υπ’όψιν ότι έχουμε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα μας. Γνωρίζετε ότι και η Πορτογαλία ήταν στο 73% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου και με την πολιτική που ακολούθησε έπεσε στο 66%. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ό,τι έχει σχέση με την πραγματική σύγκλιση.
Κλείνω με το μεγάλο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών. Διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική και χωρίς σχέδιο, κύριε Υπουργέ, δεν νοούνται. Είναι εκποιήσεις προκειμένου να συγκεντρώσετε χρήματα για να καλύψετε τα δημοσιονομικά ελλείμματα που εσείς δημιουργήσατε.
Αυτή είναι η πολιτική που κάνετε και μη μου πείτε ότι είναι διαρθρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και ότι υπάρχει αναπτυξιακός δυναμισμός με την εξαγορά του Κονταλέξη ή τις άλλες εξαγορές που επιχειρείτε το τελευταίο διάστημα μέσα από την Εθνική Τράπεζα. Μια Τράπεζα που λέτε ότι είναι ιδιωτική, αλλά το Διοικητή της εσείς τον επιλέξατε και η τράπεζα μέχρι σήμερα ελεγχόταν έμμεσα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, από το Κράτος. Αν αυτά τα ονομάζετε διαρθρωτικές αλλαγές και αναπτυξιακό δυναμισμό, οι επιχειρηματίες που μας βλέπουν και οι υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις θα χαμογελούν σε βάρος μας !
Σε ό,τι αφορά στον διάλογο στη Βουλή για το ασφαλιστικό, εγώ δεν είδα ούτε στη Βουλή ούτε στην κοινωνία να υπάρχει διάλογος για αυτά που είπατε στην Ε.Ε. Στη Βουλή, κ. Υπουργέ, δεν παρουσιάσατε θέσεις για το ασφαλιστικό. Οι μόνοι που παρουσιάσαμε θέσεις είμαστε εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν συμμετείχαν. Εσείς δεν παρουσιάσατε θέσεις. Στη δε κοινωνία δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Μη προσπαθείτε να την εξωραΐσετε, γιατί βλάπτετε και την αξιοπιστία σας και την ίδια τη χώρα! |