Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/7/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
 ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
 

Κύριε Πρόεδρε, είμαι νέος συνάδελφος και έχω κυριολεκτικά με τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί. η Κυβέρνηση. Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ένα μωσαϊκό διατάξεων, που θυμίζει κεράμους και πλίνθους ατάκτως εριμμένους.

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση καταρχήν αυτοδιαψεύδεται, καταστρατηγεί νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, καταστρατηγεί και δεν λαμβάνει υπ όψιν το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, ευνουχίζει κυριολεκτικά τη διαφάνεια και στηρίζει τους κερδοσκόπους σε βάρος των λαϊκών τάξεωv!

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στο νομοσχέδιο και στις τροπολογίες που έχουμε μπροστά μας.

Κατ αρχήν, σε ό,τι αφορά στο πρώτο κεφάλαιο, αυτό παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν απευθείας δραστηριότητα στο leasing, όπως ισχύει και στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι μέσα απ αυτή τη διαδικασία οι τράπεζες θα ωφεληθούν, γίνονται οικονομίες κλίμακος κ.λπ. Όμως, από την άλλη πλευρά, κύριε Υπουργέ, όπως σας σημείωσε και ο εισηγητής μας, δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για το προσωπικό εκείνο που αφορά στις εταιρείες leasing που αυτήν τη στιγμή είναι θυγατρικές των τραπεζών και οι οποίες θα συγχωνευθούν.

Αυτό το προσωπικό τι θα γίνει; Θα υπάρχει, ναι ή όχι, κάποια μέριμνα προκειμένου κάποιοι απ αυτούς να μη «περισσέψουν» και να μην απολυθούν; Γνωρίζετε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι εργαζόμενοι να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Δεν είναι ούτε οργανωμένοι σε συνδικάτα, ούτε σε οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω.

Σ ό,τι αφορά στο κεφάλαιο Β, αναλύθηκε από τον εισηγητή μας και δεν θα επιμείνω.

Στο κεφάλαιο Γ, στο άρθρο 9, γίνεται εναρμόνιση, όπως λέτε, με την κοινοτική Οδηγία, όμως εδώ υπάρχει κάτι που δεν ελέχθη μέχρι τώρα και θέλω πραγματικά να το προσέξετε. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι το εξής: Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας μας μπορούν να διενεργούν ελέγχους άλλοτε δειγματοληπτικούς και άλλοτε όχι, προκειμένου να διαπιστωθεί η κανονικότητα της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των προϊόντων. Στην προτεινόμενη διάταξη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 9, έχουν αφαιρεθεί αυτές οι διατυπώσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα τέτοιων ελέγχων.

Το αποτέλεσμα είναι αν θα μείνει έτσι, να υπάρξει κυριολεκτικά ασυδοσία στη διακίνηση των προϊόντων και είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα.

Πάω στο άρθρο 10, το οποίο είναι το πιο σοβαρό. Με το άρθρο 10, όπως ελέχθη και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, γίνεται αναπροσαρμογή και για το 2006 και για το 2007 και για το 2008 και για το 2009 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Εδώ προκύπτουν σημαντικά ζητήματα, αλλά και ερωτηματικά τα οποία ειλικρινά θα πρέπει να απαντηθούν από την πλευρά σας.

Ξέρετε ότι στην πολιτική αυτό που μετράει -και το λέμε πολλές φορές- είναι το timing, ο σωστός χρόνος. Είναι αδιανόητο το ότι η Κυβέρνηση επέλεξε τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε -που βλέπουμε ότι κάθε μέρα που περνάει γίνονται αναπροσαρμογές των καυσίμων- για να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων για το 2006. Δίνετε ή δεν δίνετε έτσι τη δυνατότητα -ενώ υπάρχουν από την άλλη πλευρά πλημμελείς έλεγχοι και αδυναμία της Κυβέρνησης και των ελεγκτικών αρχών, η οποία έχει καταγραφεί να ελέγξει την κερδοσκοπία - να… πάρουν φωτιά τα τόπια; Αυτό δεν έγινε από τότε που εξαγγείλατε την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέχρι σήμερα; Έχουμε αύξηση στη μέση τιμή των καυσίμων δυόμισι φορές επάνω! Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα : Γιατί επιλέξατε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι άλλη;

Δεύτερον, η ανακοίνωση έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα. Σημειώθηκε αυτό κατά κόρον και από τους προηγούμενους συναδέλφους. ‘Οταν γνωρίζετε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους και ενώ το Σύνταγμα σας παρέχει τη δυνατότητα να αρχίσει να επιβάλλεται ο ειδικός φόρος από τη στιγμή που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, είναι δυνατόν εσείς να το προαναγγέλλετε μία εβδομάδα νωρίτερα ή, για τα επόμενα χρόνια, τόσους μήνες νωρίτερα; Δεν το καταλαβαίνετε ότι αυτοί θα κερδίσουν, θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων κάθε φορά και από κάθε αύξηση τουλάχιστο δώδεκα εκατομμύρια ευρώ; Γιατί λοιπόν ο καταναλωτής, ο πολίτης, θα πρέπει να πληρώσει αυτήν την αύξηση χωρίς να φταίει;

Τρίτον, θα εισπράξετε 115.000.000 ευρώ για φέτος και το ποσό αυτό θα φτάσει με την κλιμάκωση στα 620.000.000 ευρώ το 2009. Μας είχατε πει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί το επίδομα θέρμανσης. Μα, δεν θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις και φέτος και τα επόμενα χρόνια ; Θα δώσετε ή δεν θα δώσετε το επίδομα θέρμανσης, αυτό το ελάχιστο, για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις;

Κύριε Υπουργέ, αν δεν απαντήσετε πειστικά σ αυτά τα ερωτήματα και σ αυτά τα ζητήματα ,είστε συνένοχοι και ηθικοί αυτουργοί της καταλήστευσης των λαϊκών τάξεων από τους κερδοσκόπους.

Πάω στο άρθρο 15. Είπα πριν ότι αυτοδιαψεύδεστε. Δίνετε με το άρθρο αυτό τη δυνατότητα στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου μιας Δ.Ε.Κ.Ο. να κατέχει και θέσεις Προέδρων συνδεδεμένων εταιρειών με τη συγκεκριμένη Δ.Ε.Κ.Ο. Μα, εσείς πρόσφατα, πριν από ένα χρόνο, δεν απαγορεύσατε αυτό που ίσχυε με το νόμο που ψηφίσατε, τον 3429 του 2005; Εσείς δεν ψηφίσατε το ν. 3429, το άρθρο 3, την παράγραφο 5 όπου απαγορεύεται να γίνεται αυτό το πράγμα; Τι συμβαίνει, λοιπόν; Θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση. Ή κακώς ψηφίσατε το νόμο αυτό τότε και κακώς τροποποιήσατε το νόμο που ίσχυε ή έρχεστε σήμερα και φέρνετε στη Βουλή μία «φωτογραφική» διάταξη για να ευνοήσετε συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Απαντήστε μας, ούτως ή άλλως.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με το μεγάλο θέμα της τροπολογίας -που θα συζητήσουμε και ξεχωριστά- η οποία αφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με βάση αυτή την τροπολογία ουσιαστικά απλώνετε, κύριε Υπουργέ, ένα προστατευτικό δίχτυ και αμνηστεύετε προκαταβολικά τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ τους καθιστάτε ανεύθυνους, λες και δεν ευθύνονται για τη συνολικότερη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς. Γιατί το κάνατε αυτό;

Με βάση αυτό που μας ζητάτε να ψηφίσουμε, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει και να ζητήσει αποζημίωση, εάν πιστεύει ότι με τις ενέργειές της τον έβλαψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σας ερωτώ ευθέως: Πείτε μου τι θα συμβεί στην περίπτωση που έχουμε υπεξαίρεση από κάποια χρηματιστηριακή εταιρεία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στην περίοδο του κυρίου Πιλάβιου έχουμε δύο τέτοιες περιπτώσεις και άλλες τρεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπου χρηματιστηριακές εταιρείες υπεξαίρεσαν μετοχές συγκεκριμένων πελατών. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυσε, οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν να αποζημιωθούν απ αυτούς που με την αμέλειά τους προξένησαν αυτή τη βλάβη σε βάρος τους. Με το νόμο που ψηφίζετε τώρα, τους αφαιρείτε αυτή τη δυνατότητα.

Δεύτερον, αποδυναμώνετε και ακυρώνετε στην πράξη την τιμωρία του αδικήματος της χειραγώγησης και της εκμετάλλευσης των πληροφοριών και της παραβίασης του απορρήτου, που είναι ποινικά αδικήματα. Λέω ότι τα αποδυναμώνετε ή τα ακυρώνετε στην ουσία γιατί ζητάτε -και αυτό γνωρίζετε ότι είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να αποδειχθεί- να τεκμηριωθεί από τον ενδιαφερόμενο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενήργησε με δόλο, προκειμένου να διαπραχθούν αυτά τα παραπτώματα.

Στην περίπτωση της FΙΝΑΝSΒΑΝΚ, καταγγέλθηκε από την Αντιπολίτευση στο σύνολό της ότι υπήρξε προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση από τη CITIGROUP και άλλες πηγές, τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με βάση το νόμο που ψηφίζετε δεν έχουν καμία, μα καμία ευθύνη. Είναι ή δεν είναι αυτό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους; Αυτό δεν το λέω εγώ. Κοιτάξτε να δείτε, είπα ότι...

Διαβάζω μόνο τούτο, κύριε Υπουργέ: Ο κ. Κωστόπουλος όταν ήταν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε κάτι στη Βουλή σχετικά με το άρθρο 3 του νόμου του 2000, το οποίο, δεν έφτανε σ αυτό το σημείο. Πήγε να κάνει όχι κάτι αντίστοιχο, αλλά κάτι πολύ πιο απλό και για συγκεκριμένες περιπτώσεις Τότε, λοιπόν, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι «θεωρώ το άρθρο αυτό, παράτυπο και ανήθικο και ότι δεν καλύπτει τίποτα περισσότερο από το χρέος» κ.λπ. Στο τέλος κατέληξε λέγοντας ότι “νομίζω ότι αρχίζει να γίνεται εργολαβία στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και εμείς όχι μόνο το καταψηφίζουμε, αλλά το καταγγέλλουμε και δηλώνουμε ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα το καταργήσουμε με τον πρώτο νόμο».

Αυτό είχε πει ο κ. Κωστόπουλος για το άρθρο 3 και σήμερα έρχεστε και όχι απλά να το επιβραβεύσετε, αλλά το πάτε και πολύ παραπέρα.

Πραγματικά είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε - αυτό που ζητάμε είναι να αποσύρετε την τροπολογία αυτή στο σύνολο της.