ΘΕΜΑ | Φορολογική ασυλία στους ισχυρούς – φοροεπιδρομή σε μικρομεσαίους |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 26/6/2006 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Κοινή Ερώτηση |
Αριθ. Πρωτ.: 12178/1585 ΕΡΩΤΗΣΗ Για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ΘΕΜΑ: Φορολογική ασυλία στους ισχυρούς – φοροεπιδρομή σε μικρομεσαίους Τα δημόσια έσοδα καταρρέουν και η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο οργιάζει. Η απώλεια εσόδων από έμμεσους φόρους το 2004 ανέρχεται σε 2 δις ευρώ και το 2005 σε 4,5 δις ευρώ. Τα δύο τελευταία χρόνια (2004 και 2005) χάθηκαν 6,5 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, τους οποίους πλήρωσαν οι καταναλωτές, αλλά δεν αποδόθηκαν στο κράτος. Ο Φ.Π.Α. καταρρέει. Παρά την αύξηση των συντελεστών τον Απρίλιο του 2005 (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%) οι εισπράξεις του Φ.Π.Α. εμφανίζουν υστέρηση κατά 12,7% το 2005 και είναι χαμηλότερες ακόμα και από τις αντίστοιχες του 2004, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΚΕΠΕ. Η καθίζηση συνεχίζεται και το 2006 με τα έσοδα το μήνα Απρίλιο και Μάϊο να κινούνται με ρυθμό μόλις 0,8% και 1,9% αντίστοιχα και τις εισπράξεις του Φ.Π.Α. να χειροτερεύουν μετά τον Απρίλιο, που ολοκληρώθηκε η θετική επίδραση της αύξησης των συντελεστών. Ήδη τα μειωμένα κέρδη των επιχειρήσεων που βεβαιώθηκαν φέτος δημιουργούν ‘‘μαύρη τρύπα’’ στον προϋπολογισμό ύψους 600 εκ ευρώ, που μαζί με την απώλεια 1 δις ευρώ ετησίως από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα διανεμόμενα κέρδη, οδηγούν σε δημοσιονομικό αδιέξοδο και σε απώλεια 1,6 δις ευρώ για φέτος, παρά τα ‘‘κρυφά’’ μέτρα που έχουν παρθεί από τον Ιανουάριο του 2006 (όπως αύξηση Μ.Σ.Κ.Κ. για τους μικρομεσαίους, αύξηση προείσπραξης φόρου για τις επιχειρήσεις, μείωση φοροαπαλαγών στα κίνητρα συγχώνευσης των επιχειρήσεων). Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρεί σε ‘‘έκτακτο σχέδιο’’ φορο-επιδρομής με στόχο ακόμα μία φορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και καταναλωτές. Η ανικανότητα και η αλλοπρόσαλη πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, αφού πρώτα:
με αποτέλεσμα την έξαρση της φοροδιαφυγής, έρχεται τώρα να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μία φορά τους μικρομεσαίους, την ίδια ώρα μάλιστα που ωφελεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι κερδίζουν πάνω από 1 δις ευρώ κατ’ έτος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα διανεμόμενα κέρδη. Για μικροκομματικούς λόγους απαξίωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με την προεκλογική υπόσχεση για δήθεν κατάργησή του ΣΔΟΕ εξαπάτησε τους έλληνες φορολογούμενους, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει πλέον έλεγχος. Αφού το απαξίωσε και το αποσταθεροποίησε για ένα χρόνο, προχώρησε στην μετονομασία του - Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) - και σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις για την εξυπηρέτηση ‘‘γαλάζιων παιδιών’’. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών συστήνει νέες ‘‘ομάδες – επιτροπές και συνεργεία’’, ‘‘ομολογώντας’’:
ενώ είναι σοβαρός ο κίνδυνος, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες, ο ομάδες αυτές να λειτουργήσουν με ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Η υποτιθέμενη ηλεκτρονική διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων, πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι έλεγχοι, δεν είναι τίποτε παραπάνω από τα γνωστά επικοινωνιακά τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα από διασταύρωση στοιχείων δεν έχει ανακοινωθεί, κανένα στοιχείο και για καμία επιχείρηση δεν έχει παρουσιασθεί, για την οποία να ολοκληρώθηκε η διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και να διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και φοροκλοπή. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως επιβεβαιώνεται από την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, αποδεικνύονται ‘‘γράμμα με κενό περιεχόμενο’’. Δεν προχώρησε σε ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο τόσο στις ‘‘κραυγαλέες’’ περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μεγάλα ποσά από την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων, όσο και στις ‘‘γνωστές – άγνωστες’’ εταιρείες που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αντίθετα, ακολουθεί τη γνωστή της πρακτική: της φοροεπιδρομής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ασφυκτικούς ελέγχους, που και απότελεσμα δεν έχουν (άραγε με τον έλεγχο απλών αποδείξεων από τα καταστήματα και τους καταναλωτές προσδοκεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να πατάξει τη φοροδιαφυγή;) και επιβαρύνουν δυσανάλογα και άδικα τους μικρομεσαίους. Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ζητείται να κατατεθούν τα στοιχεία που αφορούν την τελευταία αυτή περίπτωση. ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΜΗΣ ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΙΜΩΝΑΣ ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ |