Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Απουσία εθνικής στρατηγικής για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/6/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 81/50
Ημερομηνία Κατάθεσης: 23.06.06

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ: - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέμα: «Απουσία εθνικής στρατηγικής για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία»

Η ένταξη της πρόληψης των κινδύνων σε όλες τις πτυχές του εργασιακού βίου αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, και για την περίοδο 2002-2006.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, δεσμευόταν για την αναδιοργάνωση και τη βελτίωση των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σε δε προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή στις 11-4-2005, ο Υφυπουργός Απασχόλησης είχε δεσμευτεί για εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών προαγωγής της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία. Περιέγραψε μάλιστα με σαφήνεια έτοιμο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, παρά την ύπαρξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) των κοινωνικών εταίρων. Επίσης, ανήγγειλε την προετοιμασία κέντρου διάγνωσης και ιατρικής της εργασίας στο ΙΚΑ με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του κινδύνου των επιχειρήσεων και αποφυγή ορισμού του εργοδότη ως τεχνικού ασφαλείας της επιχείρησης, την αναθεώρηση όλου του πλαισίου της ιατρικής εργασίας και μας διαβεβαίωσε για τη δημιουργία γραφείων του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα.

Εντούτοις, δυόμισι χρόνια μετά, τίποτα από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί. Η Έκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το έτος 2005, δείχνει σταθερά μείωση των ετήσιων ελέγχων που διενεργούνται τόσο από την Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση όσο και από την Κοινωνική Επιθεώρηση του Σ.ΕΠ.Ε. Την κατάσταση εξηγεί και η σοβαρή υποστελέχωση από την οποία πάσχει το Σώμα, η λύση της οποίας προφανώς δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, καθώς και οι κρίσεις Διευθυντών και Τμηματαρχών στο Σώμα που 1,5 χρόνο μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, η Ιατρική της Εργασίας παραμένει υποτονική και θεσμικά παραμελημένη. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας το 2004 κατέγραψε 39(!) επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας τη στιγμή που με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και αναγωγές θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2.000. Η αστοχία συνεχίζεται και στον τομέα της καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων, όπου οι απόψεις …διίστανται: το ΣΕΠΕ καταγράφει περίπου το 1/3 των ατυχημάτων που καταγράφει το ΙΚΑ(!), αντί να καταγράφει περισσότερα από αυτό.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, και ενώ τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, η ηγεσία του Υπουργείου αντί να πραγματοποιήσει τις πολιτικές που υποτίθεται ότι είχε σχεδόν έτοιμες, συνεχίζει να υπόσχεται και να προβαίνει σε νέες δηλώσεις, όχι άμεσα πραγματοποιήσιμες, υποχρεώνοντάς μας να επανέλθουμε στο θέμα.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  • Για την παντελή έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

  • Για την υποβάθμιση του ρόλου του ΣΕΠΕ, τη μείωση των ελέγχων που διενεργεί και την αθέτηση της δέσμευσής για περαιτέρω στελέχωσή του και για επέκταση του δικτύου του. Περιορισμός πιστώσεων φαίνεται.

  • Για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος και της μηχανοργάνωσης του ΣΕΠΕ.

  • Για τη μη προαγωγή των θεσμών του Τεχνικού Ασφάλειας και του Γιατρού Εργασίας σε εργαλεία ουσιαστικής διάγνωσης των κινδύνων για ατυχήματα και ασθένειες στον εργασιακό χώρο.

  • Για την έλλειψη σχεδιασμού και τη μη συγκρότηση ενιαίου συστήματος καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων.

  • Για την πλήρη απουσία μηχανισμού και στρατηγικής για την καταγραφή και μελέτη των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία.

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ