Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Διασπάθιση δημόσιας περιουσίας από τον διορισμένο από την Κυβέρνηση Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος λαμβάνει ετησίως 607,835 Ευρώ, δηλαδή 8 φορές περισσότερα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/6/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 11908
Ημερομηνία Κατάθεσης: 19.06.06

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : Τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης 

ΘΕΜΑ: «Διασπάθιση δημόσιας περιουσίας από τον διορισμένο από την Κυβέρνηση Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος λαμβάνει ετησίως 607,835 Ευρώ, δηλαδή 8 φορές περισσότερα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου»

Το μεγάλο φαγοπότι των στελεχών που έχει διορίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, προσέλαβε διάσταση μείζονος σκανδάλου, με την αποκάλυψη από τον Τύπο των ετήσιων αποδοχών του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου.

Το εν λόγω τραπεζικό στέλεχος, που έχει υποδειχθεί για τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας από την Κυβέρνηση και εξελέγη με τις ψήφους των ασφαλιστικών ταμείων στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, λαμβάνει ετησίως 607.835 Ευρώ(!), ως τακτικές αποδοχές και μπόνους, χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται στο ποσό αυτό οι πρόσθετες αμοιβές του για παραστάσεις στα Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών και οι ποικίλες παροχές της τράπεζας, όπως η δωρεάν χρήση αυτοκινήτων, οι πιστωτικές κάρτες κ.α.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., βάσει του νόμου για τις ΔΕΚΟ που ψηφίσθηκε στα τέλη του 2005, είχε ορίσει ως πλαφόν για τις αμοιβές των κορυφαίων τους στελεχών, την αποζημίωση του Προέδρου του Αρείου Πάγου (5.400 Ευρώ μηνιαίως).

Τυπικά, η Εθνική Τράπεζα δεν εμπίπτει στις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου. Είναι όμως ενδεικτικό της «σεμνότητας και ταπεινότητας» με την οποία αποδίδουν αμοιβές στους εαυτούς τους τα στελέχη που επέλεξε η Ν.Δ., το γεγονός ότι, οι αποδοχές του κ. Αράπογλου είναι οκταπλάσιες του Προέδρου του Αρείου Πάγου και 5,6 φορές μεγαλύτερες από την ετήσια αποζημίωση του Πρωθυπουργού!!!

Σε Ερώτηση/παρέμβαση που είχαν καταθέσει στις 29 Νοεμβρίου 2003 οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (επικεφαλής ο τότε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Σιούφας, ενώ προσυπέγραφαν μεταξύ άλλων οι σημερινοί Υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Πρ. Παυλόπουλος και Β. Πολύδωρας), διατυπώνονταν οξύτατες επικρίσεις για την πολιτική αμοιβών της τότε κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Η σημερινή πολιτική εξουσία, ενώ ισχυρίζεται ότι στηρίζει τους θεσμούς και ανταμείβει τις αξίες και τα αξιοκρατικά προσόντα, έμπρακτα διαπράττει το ακριβώς αντίθετο. Παρέχει σε ανώτατα στελέχη της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή στον Α/ΓΕΕΘΑ, αποδοχές που δεν φτάνουν ούτε καν το μισό αυτών του Δ/ντος Συμβούλου του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή του Υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας».

  • «Πρόκειται για μία ανεπίτρεπτη κατάσταση, η πολιτική βάση της οποίας απαξιώνει τους θεσμούς και τα κρατικά όργανα και ταυτόχρονα έχει καλλιεργήσει σε όλο το Δημόσιο Τομέα αλλά και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, το πνεύμα του κομματισμού, της ευνοιοκρατίας και της ήσσονος προσπάθειας. Έτσι εξηγούνται και οι τεράστιες μισθολογικές διαφορές που υφίστανται μεταξύ των κομματικών στελεχών (που βαφτίζονται ανώτατα στελέχη) και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ των οποίων πρόσωπα ευθύνης σε πολυσήμαντα θεσμικά όργανα».

Μεταξύ των αμοιβών που δημιουργούσαν τότε την «ανεπίτρεπτη κατάσταση», στην οποία αναφέρονταν οι βουλευτές, ήταν και ο μηνιαίος μισθός του τότε Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος ελάμβανε 17.600 Ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή ετησίως το ποσό των 246.400 Ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 40,5% των ετήσιων αποδοχών του σημερινού Προέδρου της Εθνικής, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να υπερδιπλασιάσει τις αμοιβές του, συγκριτικά με αυτές που ελάμβανε ο αείμνηστος Θ. Καρατζάς.

Σημειώνεται δε ότι, στις αμοιβές του κ. Αράπογλου θα πρέπει να συνυπολογισθούν και τα τεράστια πρόσθετα οφέλη που θα έχει από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διανομής μετοχών σε χαμηλές τιμές προς τα στελέχη και το προσωπικό της τράπεζας, μέσω του οποίου θα εκδοθούν συνολικά 2,5 εκατ. νέες μετοχές, σημερινής αξίας περίπου 75 εκατ. Ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι, πέραν του κ. Αράπογλου, και άλλα κορυφαία στελέχη αμείβονται από την Εθνική Τράπεζα με ποσά πέραν πάσης φαντασίας για τον απλό πολίτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ι. Πεχλιβανίδης, λαμβάνει 587.630 Ευρώ(!) ετησίως, γεγονός που πιστοποιεί ότι στην Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο φαγοπότι από τον κ. Αράπογλου και την ομάδα του.

Είναι προφανές ότι η υποκρισία των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης, που δήθεν ομνύουν στην «σεμνότητα και ταπεινότητα» και η αδηφάγος διάθεση των προσώπων που διόρισε σε καίριες θέσεις, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Τα ίδια πολιτικά στελέχη που καταδίκαζαν τις δήθεν υπερβολικές αμοιβές στις ΔΕΚΟ στο παρελθόν, όχι μόνο ανέχονται, αλλά τιμούν και με δημόσιες δηλώσεις έκφρασης της εμπιστοσύνης τους, πρόσωπα όπως ο κ. Αράπογλου, που σε καιρούς βαριάς λιτότητας για τους εργαζόμενους πολίτες, λαμβάνουν προκλητικές αστρονομικές αμοιβές.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάστε:

  • Θεωρείτε εύλογη και δίκαιη την αποζημίωση του κ. Αράπογλου, με τα ιλιγγιώδη ποσά που προαναφέρθηκαν;

  • Είχε δοθεί, και αν ναι, με ποια πολιτική αιτιολόγηση, εντολή, στα ασφαλιστικά Ταμεία να εγκρίνουν αυτές τις αμοιβές για τον κ. Αράπογλου και τα άλλα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας;

  • Πώς δικαιολογείτε ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας λαμβάνει 8 φορές περισσότερα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, 5,6 φορές περισσότερα από τον Πρωθυπουργό και 40% πάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

  • Προτίθεστε να καταδικάσετε πολιτικά και να αποδοκιμάσετε εμπράκτως τον κ. Αράπογλου, λαμβάνοντας και μέτρα περιστολής της υπέρογκων αμοιβών του, μέσω των δυνατοτήτων που δίνει στην Κυβέρνηση η συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας;

    Οι Ερωτώντες Βουλευτές

    Ανδρέας Μακρυπίδης

    Δημήτρης Κουσελάς

    Γιώργος Ανωμερίτης

    Γρηγόρης Νιώτης

    Μιχάλης Καρχιμάκης