Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/5/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το κτηματολόγιο που συζητούμε σήμερα είναι ένα μεγάλο εθνικό έργο που αφορά στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στη διασφάλιση της περιουσίας του πολίτη και του δημοσίου. Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ γνωρίζατε τον σημαντικό ρόλο και την τεράστια συμβολή του στην κατεύθυνση που ανέφερα, προτιμήσατε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα αντί να συμβάλλετε δημιουργικά και εποικοδομητικά, να σκανδαλολογήσετε, όπως δυστυχώς κάνατε και σε άλλα μεγάλα ζητήματα. Ορισμένοι δυστυχώς επιμένουν σε αυτή τη λογική ακόμη και σήμερα.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται στο πλαίσιο και στη φιλοσοφία που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει θεσμοθετήσει. Αφορούν περισσότερο τεχνικές βελτιώσεις και διευθετήσεις, που δεν ανατρέπουν τη λογική του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Λέτε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια προχωρήσαμε με γρήγορους ρυθμούς για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου. Η πραγματικότητα σας διαψεύδει, διότι στα 2,5 χρόνια που πέρασαν έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις στις μελέτες. Υπάρχει το σχετικό πρωτόκολλο, από το οποίο προκύπτει ότι είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες σε σχέση με τους Ο.Τ.Α., όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι 221 μελέτες είχαν ολοκληρωθεί επί συνόλου 276. Στο χρονικό διάστημα που πέρασε δεν παραλάβατε άλλες μελέτες, ενώ δεν προκηρύχθηκε καμία νέα μελέτη. Σε ό,τι αφορά στα γραφεία, είχαν ολοκληρωθεί 35 και τώρα ολοκληρώθηκαν 80 και εκκρεμούν 17, στα πλαίσια του Γ Κ.Π.Σ..

Δυόμιση χρόνια τώρα δεν έχουν εισπραχθεί τα ανταποδοτικά τέλη των 20 ευρώ για τα οποία οι διαδικασίες ήταν έτοιμες. Το ύψος των τελών αυτών ανέρχεται στα 150 δις ευρώ. Ο κύριος Υπουργός είπε ως επιχείρημα ότι τα χρήματα ήταν λίγα και θέλατε να τα αυξήσετε. Σηκώσατε σημαία επανάστασης για τα 25 δις δραχμές, που ήταν το κόστος της ανάκλησης από την Ε.Ε., και ξεσηκώσατε τον κόσμο. Τα 150 δις ήταν λίγα; Πείτε μας τον πραγματικό λόγο που δεν εισπράξατε τα 150 δις ευρώ μέχρι σήμερα

Το αποτέλεσμα είναι -και το γνωρίζετε πολύ καλά- ότι στα πλαίσια αυτών των καθυστερήσεων, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, δυστυχώς έχει κτηματογραφηθεί το 17% των δικαιωμάτων και το 6,5% περίπου, της συνολικής έκτασης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να διαψεύσει κανείς.

Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ολοκλήρωσης του έργου, που είχε υπολογιστεί από τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου και επ αυτού υπήρχε συμφωνία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ύψος των 980 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τους νέους υπολογισμούς που κάνετε, το κόστος ολοκλήρωσης της σύνταξης ανέρχεται στα 1.65 δισ. ευρώ. Παρ’ ότι ερωτήθηκε ο κ. Σουφλιάς στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής μας, μας παρέπεμψε στα χαρτιά, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, στο πού οφείλεται η τεράστια αυτή διαφορά, αυτό το μεγάλο άνοιγμα.

Επίσης θέλω να παρατηρήσω, μολονότι όπως ελέχθη αποκτήθηκε σ αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλη εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, ότι δυστυχώς, από τη σημερινή συζήτηση και από το νομοσχέδιο απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα ήταν απαραίτητο και που θα αφορούσε τα χρονοδιαγράμματα -και όχι μόνο- για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Ένα τρίτο σημείο, που αφορά στη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση του προγράμματος ουσιαστικά στηρίζεται στους πολίτες, κάτι που φαίνεται από την αύξηση του τέλους από τα 20 στα 35 ευρώ και της επιβολής του αναλογικού τέλους στο 1 τοις χιλίοις. Υπολογίζεται ότι θα εισπράξετε από αυτά τα δύο μέρη 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ. Φαίνεται, δηλαδή, εδώ ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν θα συμμετάσχει ουσιαστικά για να έρθει σε πέρας το έργο αυτό, ενώ ο πολίτης είναι εκείνος που καλείται να χρηματοδοτήσει όχι μόνο τη διασφάλιση της δικής του περιουσίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, αλλά και να χρηματοδοτήσει και την καταγραφή της περιουσίας του δημοσίου, βάρος που δεν έπρεπε να σηκώσει ο πολίτης. Εμείς προβλέπαμε τη συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 25%, υπήρχε πρόβλεψη συγκεκριμένη για τη συμμετοχή και τα βάρη που θα σήκωνε ο Προϋπολογισμός. Το Τ.Ε.Ε. προτείνει, όπως γνωρίζετε, το 50% του κόστους να προέλθει από τα τέλη κτηματογράφησης και το άλλο 50% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παρόλο που εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, εάν αφήσετε τις διατάξεις αυτές ως έχουν, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση του έλληνα πολίτη και θα τις καταψηφίσουμε για τους λόγους που ανέφερα και που έχουν αναφέρει και οι άλλοι συνάδελφοι.

Η τέταρτη παρατήρηση αφορά στην κατάργηση της δεύτερης ανάρτησης και της δεύτερης ένστασης. Η κατάργηση αυτή είναι γεγονός ότι θα συντελέσει στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται και στην εξοικονόμηση πόρων. Χρόνο που υπερβαίνει ουσιαστικά το ένα έτος. Εάν, όμως, η πρώτη ανάρτηση περιέχει λάθη και νομικά προβλήματα, τότε ο έλληνας πολίτης θα επωμιστεί ένα πελώριο βάρος, αλλά και ένα κόστος πολύ σημαντικό. Θα είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στα δικαστήρια για να διορθωθούν οι λανθασμένες εγγραφές. Δεν ξέρω εάν και κατά πόσο έχει εκτιμήσει η Κυβέρνηση το μέγεθος αυτών των προβλημάτων και πώς μπορεί αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν προληπτικά, προκειμένου να μη φθάσουμε σε τέτοιου είδους αδιέξοδα και σε τέτοιου είδους μεγάλα προβλήματα.

Τέλος -και με αυτό κλείνω κύριε Πρόεδρε- η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου οδηγεί στην αβεβαιότητα, γιατί άκουσα πολλούς από σας να λέτε ότι με το νομοσχέδιο αυτό τελειώνει το Κτηματολόγιο. Μακάρι να τελείωνε, θα ήταν ευχής έργο να τελείωνε ! Επαναλαμβάνω, οδηγεί σε αβεβαιότητα για το χρόνο ολοκλήρωσής του. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπάρχει -και είναι διαπιστωμένη από όλες τις πλευρές-, ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών της δημόσιας διοίκησης, (αν και δεν φταίει αυτή καθ αυτή η δημόσια διοίκηση, αλλά πολλές φορές η στήριξη της είτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είτε από την Κυβέρνηση), κάθε άλλο παρά με βεβαιότητα μπορούμε να μιλάμε για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, που είναι πράγματι ένα εθνικό έργο.

Επιφυλάσσομαι για επιμέρους παρατηρήσεις στην κατ άρθρο συζήτηση.