ΘΕΜΑ | ΑΠΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ για την ασφυκτιούσα οικονομικά ελληνική κοινωνία ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ή 2.000 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ Η ΜΙΖΑ» που επιστρατεύθηκε από τον «εκλεκτό» του Μαξίμου Πρόεδρο του ΟΠΑΠ ΑΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ των golden boys της |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 27/1/2009 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Κοινή Ερώτηση |
Αριθμ. Πρωτοκόλλου :13322 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Παρότι από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2008, το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μειώθηκε από 4,25% σε 3,25% (-1%) και το euribor υποχώρησε από 4,7% σε 3,8% (-0,9%), το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αναμόρφωσε αναλόγως τα επιτόκια χορηγήσεων, κρατώντας την πραγματική οικονομία όμηρο σε κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος (12/01/2009), στο επίμαχο διάστημα, ενώ οι τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν άμεσα τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων, δεν έπραξαν ανάλογα, στο βαθμό που θα έπρεπε, αναφορικά με τα επιτόκια δανειοδοτήσεων. Συγκεκριμένα:
Το μέσο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έως 5 έτη, αντί να μειωθεί, όπως εύλογα θα ανέμενε κανείς δεδομένης της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναφοράς, αυξήθηκε από το 5,03% τον Οκτώβριο στο 5,24% τον Νοέμβριο (+0,21%).
Το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δάνειων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που αφορά πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις, μειώθηκε κατά μόλις 0,04%, δηλαδή 23 φορές λιγότερο από όσο μειώθηκε το euribor την ίδια περίοδο, φτάνοντας τον Νοέμβριο στο ακραίο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίπεδο του 15,24%, την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη έφτανε μόλις το 10,8%, κατά μέσο όρο.
Οι υποψίες για εναρμονισμένες πρακτικές στον τραπεζικό κλάδο τείνουν να μετατραπούν σε βεβαιότητα, καθώς δεν υπάρχει κατηγορία δανείου, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού, για την οποία το μέσο επιτόκιο για την Ελλάδα να είναι μικρότερο του αντίστοιχου της Ευρωζώνης.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, επικαλούμενο καταγγελίες καταναλωτών, υποστηρίζει πως κάποιες τράπεζες αντί να μειώνουν τα επιτόκια, τα αυξάνουν, ενώ άλλες που μειώνουν μεν το επιτόκιο των δανείων, αυξάνουν ταυτόχρονα το ποσό, έναντι κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τελικά και στις δύο περιπτώσεις μεγαλύτερη δόση.
Επειδή καταχρηστικές πρακτικές εκ μέρους των τραπεζών, επιδεινώνοντας την υπάρχουσα πιστωτική ασφυξία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, απειλούν άμεσα την βιωσιμότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, με κίνδυνο να ακυρωθούν στην πράξη οι νομισματικές πρωτοβουλίες της ΕΚΤ για σταδιακή έξοδο από την κρίση,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταγγελλόμενες καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και κυρίως τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά;
2. Ποια μέτρα και πολιτικές προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η εύλογη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, ανάλογη της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναφοράς, προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρηματιών;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Απόστολος Κατσιφάρας
Δημήτρης Κουσελάς
|