ΘΕΜΑ | «”Διεθνές” ρουσφέτι με “γαλάζια” σφραγίδα,μέσω του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξηςτων Ηνωμένων Εθνών» |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 12/4/2006 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Κοινή Ερώτηση |
Αριθ. Πρωτ.: 9883/1396
ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
ΘEMA: «”Διεθνές” ρουσφέτι με “γαλάζια” σφραγίδα,μέσω του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξηςτων Ηνωμένων Εθνών»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στο φύλλο της 9 Απριλίου 2006, η «γαλάζια αξιοκρατία» έκανε και πάλι το «θαύμα» της. Αυτή τη φορά, στο Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογίας (ITPO) του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO, United Nations Industrial Development Organization) στην Αθήνα.
Όπως είναι γνωστό, η δραστηριότητα του παραπάνω γραφείου αποσκοπεί στην παροχή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σε θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών – σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις - για την δημιουργία επιτυχημένων μικτών ελληνικών επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες και με μεταβατικές οικονομίες χώρες. Παρόμοια γραφεία προώθησης επενδύσεων του UNIDO, υπάρχουν σε άλλες 18 χώρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ευθύνη της επιχειρησιακής λειτουργίας του UNIDO ITPO στην Αθήνα, υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του UNIDO Βιέννης, ενώ η χρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας του, γίνεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αφού είναι συνήθης πρακτική οι δαπάνες της λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλίζονται από τις αναλογικές εισφορές των κρατών-μελών του.
Καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του γραφείου UNIDO ITPO Αθηνών το 1992, αλλά και όλα τα μετέπειτα χρόνια, μέχρι τις 31.12.2005, είχε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής Διευθυντής του, κ. Ηλίας Αντωνακάκης, ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ, με μεγάλη εμπειρία. Λόγω μάλιστα τις επιτυχούς μακρόχρονης θητείας του, το UNIDO, μέσω της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού, το Μάρτιο του 2004 τον προτείνει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να αναλάβει Διευθυντής του παραπάνω Γραφείου.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας όμως, απέρριψε την πρόταση του διεθνούς οργανισμού και αντιπρότεινε τον Ιωάννη Καρμοκόλια, υπάλληλο στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διορισθείς, ήδη από τον Νοέμβριο του 2004, Διευθυντής του γραφείου UNIDO ITPO Αθηνών Ιωάννης Καρμοκόλιας, δεν αναπτύσσει καμία δραστηριότητα, ενώ φαίνεται να σπαταλά τους πόρους του γραφείου σε πολυδάπανες και άσκοπες αποστολές (έως και 20 ημερών!) στην Λευκορωσία.
Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι, η πρόσφατη αξιολόγηση της δραστηριότητας του γραφείου UNIDO ITPO Αθηνών (Οκτώβριος 2005), ήταν θετική, με αναφορά του ονόματος του κ. Ηλία Αντωνακάκη στη συμβολή της επιτυχούς λειτουργίας του Γραφείου. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει συνεντεύξεις, από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης του UNIDO, με έλληνες επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι εμπλέκονται στην δραστηριότητα του Γραφείου. Ως αποτέλεσμα της θετικής αξιολόγησης, προτάθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου για άλλα τρία χρόνια.
Χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά ή να έχει συζητηθεί το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης του γραφείου UNIDO ITPO Αθηνών, η Κυβέρνηση, τον Νοέμβριο του 2005, προτείνει στον UNIDO την κατάργηση της θέσης του αναπληρωτή Διευθυντή, αποσκοπώντας στην εκπαραθύρωση του κ. Ηλία Αντωνακάκη από την υπηρεσία. Έτσι λοιπόν, τον ίδιο μήνα, ανακοινώθηκε στον παραπάνω ότι το συμβόλαιό του δεν ανανεώνεται λόγω κατάργησης της θέσης. Με την πληροφόρηση της εκδίωξής του, αυτοβούλως, επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, εξαίροντας την χρησιμότητά του και την συνδρομή του - λόγω της θετικής και επί 13,5 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας μαζί τους, σε επενδύσεις τις οποίες είχε προωθήσει σε Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κίνα και άλλες χώρες - αλλά δεν κατέστη δυνατόν να ανατρέψουν την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας.
Η συσσωρευμένη προσπάθεια και η εμπειρία του κ. Ηλία Αντωνακάκη εξανεμίζονται, η λειτουργία του Γραφείου υποβαθμίζεται και αδρανοποιείται. Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
|