Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 111 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού, για την κατάσταση που επικρατεί στον Πολιτισμό
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/2/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 44/26
Ημερομηνία Κατάθεσης: 1.2.06

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Καραμανλή

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατά δήλωσή σας, αναλάβατε το Υπουργείο Πολιτισμού (στο εξής ΥΠ.ΠΟ.), για να δώσετε έμφαση στο σημαντικό, για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, αυτόν τομέα. Δυστυχώς, μετά από είκοσι δύο (22) μήνες διακυβέρνησης του τόπου από τη Ν.Δ. προκύπτει, πως το ΥΠ.ΠΟ. είναι, από πλευράς επιδόσεων, το χειρότερο υπουργείο αυτής της Κυβέρνησης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εξέταση των πιο βασικών τομέων δράσης του ΥΠ.ΠΟ. Και συγκεκριμένα:

    • Αξιοποίηση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

    • Πολιτιστική κληρονομιά

    • Σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία

    • ΠΑΤΡΑ – πολιτιστική πρωτεύουσα

    • Ερασιτεχνικός – επαγγελματικός αθλητισμός

    • Διοικητικά – υπαλληλικά θέματα

    • Σύζευξη Πολιτισμού – Παιδείας

    • Σύζευξη Πολιτισμού – Τουρισμού

Αξιοποίηση ολυμπιακής περιουσίας : είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Τόσο ως προς την αξιοποίηση των τριών εγκαταστάσεων για τις οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες, όσο και ως προς τις υπόλοιπες, η εγκατάλειψη και η απαξίωση είναι ο κοινός παρανομαστής. Η έναρξη αξιοποίησης ακόμη και μετά το 2007 – και εάν δεν υπάρξει οριστική δικαστική εμπλοκή – εμφανίζεται πλέον ως απολύτως αισιόδοξη !!!

Μείζονες φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού (Εθνική Πινακοθήκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεατρικό Μουσείο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία, Εταιρεία Μικρασιατικών Μελετών, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού κ.α.) συνεχίζουν να παραμένουν επαίτες των λειτουργικών τους δαπανών. Τα χρήματα που τελικώς καταφέρνουν να αποσπάσουν είναι πολύ λιγότερα αυτών που χρειάζονται, ενώ και αυτά δίδονται χωρίς ετήσιο προγραμματισμό και με «οθωμανική» λογική (καταβολή έναντι, και ως προς τα υπόλοιπα «θα δούμε»!). Η διαμαρτυρία των φορέων του Πολιτισμού απέναντι στο Υπουργείο είναι πλέον καθολική. Για την απόδειξη των ανωτέρω, ενδεικτικώς αναφέρονται τα εξής: Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού όχι απλώς υπολειτουργεί, αλλά είναι ανύπαρκτο, όπως ανύπαρκτη είναι και η άσκηση εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής. Οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.) και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραμένουν ασαφείς. Το ίδιο ασαφείς παραμένουν και οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΠ, σε σχέση με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.), όσον αφορά την παραγωγή αντιγράφων και πωλητέων, όπως ξεκάθαρα προέκυψε από συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. του ΤΑΠ. Το πρόβλημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παραμένει οξύτατο. Η πομπώδης ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτισμού για τη δημιουργία Μουσικού Πάρκου στο Φαληρικό Δέλτα παραμένει κενό γράμμα. Επί πλέον σημειώνεται, ότι αμέσως μετά τη σχετική εξαγγελία, αντέδρασε έντονα η δημοτική αρχή με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επιθυμεί ο χώρος του ιπποδρόμου να αποτελέσει χώρο πρασίνου. Σε ό,τι αφορά το Μουσείο της Ακροπόλεως, σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού θριαμβολογεί για την καλή πορεία των εργασιών ολοκλήρωσής του, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με τα ίδια σχέδια, το ίδιο πρόγραμμα και τα ίδια πρόσωπα που είχαν επιλέξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και τα οποία ο ίδιος ο Υφυπουργός είχε καταγγείλει ως Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας μάλιστα στα δικαστήρια με κακουργηματικές κατηγορίες όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση των προβλημάτων του Μουσείου. Η υπόθεση της παραπομπής εξήντα εννέα (69) ελλήνων και ξένων επιστημόνων διεθνούς κύρους (από τον Ζυλ Ντασσέν και τον Καλατράβα έως τον Αγ. Δεληβοριά και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) εκκρεμεί ακόμη.

Ως προς τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, και πέραν της εξυπηρέτησης των πελατειακών σχέσεων, στην οποία με απροκάλυπτο τρόπο επιδίδεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ., χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του προσχεδίου νόμου για τον κινηματογράφο. Οι αρμόδιοι φορείς το απέρριψαν, οι άνθρωποι του κινηματογράφου το καταδίκασαν και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Ο θεσμός «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα» όχι μόνο ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, αλλά κινδυνεύουμε να εκτεθούμε, ως χώρα, διεθνώς. Λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, το αρμόδιο Υπουργείο κατήργησε τον Οργανισμό που λειτουργούσε στο πλαίσιο του Δήμου Πατρέων και δημιούργησε έναν δικό του, διορίζοντας ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο και προκαλώντας έναν ασφυκτικό γραφειοκρατικό εγκλωβισμό του θεσμού. Ταυτοχρόνως, η χρηματοδότηση που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός αποδείχτηκε κενός λόγος και οι όποιες χρηματοδοτήσεις δίδονται με τρόπο που ακυρώνει τις σχετικές δραστηριότητες. Η επιστολή παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή Θ. Μικρούτσικου απέδωσε με σαφή και χαρακτηριστικό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργεί η νεοδημοκρατική διαχείριση.

Στον αθλητισμό η Ν.Δ. προώθησε δύο νόμους για τα οικονομικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τη βία, που όμως δεν εφαρμόζονται. Ταυτοχρόνως προωθεί - στη Βουλή το παραδέχθηκε, αποδεχόμενη τελικώς το ενδεχόμενο – την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα («μονοπωλίου») του ΟΠΑΠ, που θα οδηγήσει στη χρεωκοπία του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στην απώλεια της βασικής πηγής κρατικής χρηματοδότησης της τέχνης. Η προετοιμασία των ολυμπιακών ομάδων καρκινοβατεί, ενώ ο μαζικός και, κυρίως, ο σχολικός αθλητισμός (που έπρεπε να αποτελούν το επόμενο βήμα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) βρίσκονται έξω από τις – όποιες – κυβερνητικές προτεραιότητες.

Το νέο σχέδιο Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού ανακοινώθηκε και «διαφημίστηκε» (δημόσιες εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις στον Τύπο κ.λπ.) συνήντησε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνον των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας (έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές). Το θέμα των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ., παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας, βρίσκεται ακόμη σε στασιμότητα. Να σημειωθεί, πως ενώ το ΑΣΕΠ έχει κρίνει ότι περίπου 1.400 συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου το σχετικό κονδύλιο καλύπτει μόνο 165 υπαλλήλους!!!

Η νομοθετηθείσα κυβερνητική επιτροπή Πολιτισμού-Παιδείας παραμένει ανενεργή. Αντίθετα έχουν καταργηθεί πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το «Μελίνα» και το «Πάμε Σινεμά» παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των πολιτικώς αρμοδίων. Η συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού–Τουρισμού εξαντλήθηκε στη μία και μόνη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Υπουργό Τουρισμού, τον Μάιο του 2005.

Η πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός» του Γ΄ Κ.Π.Σ. εμφανίζεται προς το παρόν θετική, χάρις στο σχεδιασμό και τους στρατηγικούς στόχους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος του 2003, ο «Πολιτισμός» αξιολογήθηκε πρώτος με βαθμό 9,7/10 και πήρε από το αποθεματικό επίδοσης 85 εκ. ευρώ. Το Πρόγραμμα προχωρεί ακόμη με την κεκτημένη ταχύτητα που είχε, παρουσιάζοντας σήμερα μέση απορροφητικότητα περίπου 40%. Ο ’ξονας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρουσιάζει απορροφητικότητα 60%, ενώ πρόβλημα εμφανίζει ο ’ξονας του Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος παρουσιάζει σήμερα, μόλις δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου, απορροφητικότητα 6%, γεγονός που θέτει σε οριακό σημείο τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου ν+2, για το 2006 και το 2007.

Για το θανατηφόρο ατύχημα με τη μερική κατάρρευση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης επιρρίψαμε, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., ευθύνες στον Υφυπουργό Πολιτισμού για την ενέργειά του να διατάξει τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί και παρά την αντίθετη γνώμη των ειδικών. Κατατέθηκε το Πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και αναμένεται το Πόρισμα των Πραγματογνωμόνων της Εισαγγελίας.

Κατόπιν, λοιπόν, όλων των ανωτέρω, που αποδεικνύουν τη συνολική αποτυχία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. ως προς τον Πολιτισμό, έναν τομέα που ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για πολιτικούς και συμβολικούς λόγους και τελικώς αποδείχθηκε αδύναμος ακόμη και να συντονίσει τους πολιτικούς του υφιστάμενους στο ΥΠ.ΠΟ.,

ΕΠΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

α. για την πλήρη αποτυχία στο χειρισμό όλων των σημαντικών θεμάτων του ΥΠ.ΠΟ.,

β. για την παντελή απουσία σχεδιασμού ως προς τον κρίσιμο, για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τομέα του Πολιτισμού,

γ. για την απουσία εκπροσώπησης του Υπουργείου Πολιτισμού στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και

δ. για την καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού να αποκτήσει επιτέλους σοβαρή και συνεκτική ηγεσία.

Οι επερωτώντες βουλευτές

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΦΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΜΙΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΙΜΩΝ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΩΡ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ