ΘΕΜΑ | «Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και η κοινωνική επάρκεια των παροχών του» |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 26/11/2007 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Επερώτηση |
Αριθ. Πρωτ.: 15/5
Επίκαιρη Επερώτηση
ΠΡΟΣ: τον κ. Υπουργό Απασχόλησης
Θέμα: «Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και η κοινωνική επάρκεια των παροχών του»
Εν μέσω ενός διαλόγου-παρωδία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, η κυβέρνηση, που τον διεξάγει με διαρροές αντί προτάσεων, αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις της τις προθέσεις της για την κοινωνική ασφάλιση. Στη συστηματική υποχρηματοδότηση των Ταμείων, στην καταλήστευση της περιουσίας τους μέσω «δομημένων» ομολόγων και στην αλματώδη αύξηση της εισφοροδιαφυγής, έρχεται να προστεθεί η ενοποίηση ελλειμματικών Ταμείων με πλεονασματικά, με σταθερή πρακτική τις ενοποιήσεις χωρίς κρατική χρηματοδότηση, και η μέσω ενοποιήσεων συμπίεση των όρων συνταξιοδότησης προς τα κάτω με αυξήσεις ορίων ηλικίας και μειώσεις συντάξεων.
Μετά τη συζήτηση της επερώτησης για το ΙΚΑ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εγκαλεί σήμερα την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη ενός εξίσου σημαντικού ασφαλιστικού Ταμείου, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.). Ο Ο.Α.Ε.Ε. αφορά 2.376.300 αυτοαπασχολούμενους συμπολίτες μας, εκ των οποίων 861.300 κύρια ασφαλισμένοι, 304.000 συνταξιούχοι και 1.211.000 μέλη οικογένειας (ιατρική περίθαλψη μόνον) πολλά από τα οποία είναι συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη των οικογενειακών επιχειρήσεων. Οι αυτοαπασχολούμενοι δουλεύουν διπλάσιες ώρες, έχουν λιγότερες απολαβές από τους μισθωτούς, πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές τους, και οι παροχές τους είναι λιγότερες από αυτές των μισθωτών. Δεν είναι απορίας άξιον λοιπόν που πολλοί από αυτούς θα προτιμούσαν να είναι εργαζόμενοι/μισθωτοί σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε..
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε το 1999 στην ενοποίηση των Ταμείων επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών (Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Α.Ε. και Τ.Σ.Α.) και ίδρυσε τον Ο.Α.Ε.Ε. με τον Ν.2676/99 γνωστό και ως «μίνι ασφαλιστικό Παπαϊωάννου». Στο διάλογο για την ενοποίηση είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση η αποπληρωμή των χρεών, στην οποία προχώρησαν σταθερά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όταν όμως προχώρησε η λειτουργική ενοποίηση, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρηματοδότησε επιπλέον το ταμείο για να καλυφθεί μέρος έστω από τα ελλείμματα του Τ.Σ.Α. και του Τ.Α.Ε.. Ενώ οι συντάξεις του Τ.Σ.Α. εξομοιώθηκαν με αυτές του Τ.Ε.Β.Ε., και ενώ ο Λ.Α.Φ.Κ.Α., από τον οποίο θα χρηματοδοτούνταν τα σχετικά ελλείμματα είχε καταργηθεί, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπληρώσει τα έσοδα του Ο.Α.Ε.Ε. με πρόσθετους πόρους, κατά την προσφιλή της μέθοδο των ενοποιήσεων χωρίς χρηματοδότηση, όπως και στις περιπτώσεις εντάξεων ταμείων στο Ι.Κ.Α.. Η πρώτη και σοβαρότερη συνέπεια είναι ο οικονομικός μαρασμός του Ταμείου: μέχρι το 2003, ο Ο.Α.Ε.Ε. είχε αθροιστικά ελεγχόμενο έλλειμμα ύψους 30εκατ.€, το οποίο σήμερα έχει δωδεκαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 350 εκατ.€.
Παράλληλα η λειτουργική ενοποίηση ξεκίνησε με προχειρότητα και χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του κλάδου. Δεν προηγήθηκε ενημέρωση του προσωπικού κάθε Ταμείου σε ότι αφορά την λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες των άλλων. Καταργήθηκαν πολλά γραφεία των επιμέρους Ταμείων για να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και χωρίς να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι σε ποιο γραφείο θα ανήκουν στο εξής. Τα αρχεία έχουν στοιβαχτεί σε διάφορους και πολλές φορές ακατάλληλους χώρους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη έως και αδύνατη η αναζήτησή τους και, κατ επέκταση, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση που ενδιαφέρει έναν ασφαλισμένο. Εκτός από την ταλαιπωρία των πολιτών η κατάσταση αυτή συνεπιφέρει και απώλεια πόρων. Οι εισπράξεις χωλαίνουν τραγικά με αποτέλεσμα η εισφοροδιαφυγή να διογκώνεται φθάνοντας σήμερα στο 35%, χωρίς να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισής της.
Είναι φανερό ότι τα τρία τελευταία χρόνια ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη του. Ήδη ρευστοποιεί ομόλογα και μετοχές για να καλύψει τις ανάγκες του. Προκειμένου να πληρώσει συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων το 2007 θα χρειαστεί να ξοδέψει σχεδόν τη μισή περιουσία του και η υπόλοιπη φθάνει μόνο για να καλυφθεί το έλλειμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2008. Από το σημείο αυτό και μετά άδηλο το μέλλον του Ο.Α.Ε.Ε. και η κυβέρνηση μέχρι σήμερα νίπτει τας χείρας της!
Οι προθέσεις όμως της κυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος φαίνεται ότι είναι οι περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτό έδειξε η απόπειρα λειτουργικής ενοποίησης του Ο.Α.Ε.Ε. με το Π.Δ. 258/2005 που οδηγούσε σε περικοπή συντάξεων έως 30% και μάλιστα σε ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η όλη επιχείρηση σταμάτησε στις αρχές του καλοκαιριού λόγω της γενικής κατακραυγής των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και της αντιπολίτευσης σε προεκλογική καθαρά περίοδο. Σήμερα οργιάζουν οι φήμες και οι διαρροές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τέτοια «σενάρια τρόμου» όχι μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και σε άλλους ασφαλισμένους. Στην δε συζήτηση στη Βουλή, στα πλαίσια του «διαλόγου» η κυβέρνηση δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να πει για τον Ο.Α.Ε.Ε., προφανώς διότι χειρίζεται συνολικά το ασφαλιστικό ανεπίσημα, δια μέσου λαγών, σοφών, διαρροών και φημών μέχρι σήμερα, οδηγώντας τους μεν ασφαλισμένους και συνταξιούχους σε φόβο για το μέλλον και απόγνωση, τους δε οικονομικά εύρωστους συμπολίτες μας στην ιδιωτική ασφάλιση!
Οι πρακτικές αυτές ακυρώνουν τη βασική αποστολή του ασφαλιστικού συστήματος, που είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος για αξιοπρεπή διαβίωση, μετά από κόπους μιας ζωής. Επιπλέον υπονομεύουν την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών και έχουν άμεσες συνέπειες και στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Το προβληματικό ασφαλιστικό καθεστώς διαμορφώνει κλίμα ανασφάλειας στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι αισθάνονται ότι διακυβεύονται οι καθημερινοί τους κόποι, με αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην τους. Εύλογα οι περισσότεροι πιθανότατα τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε κίνηση αναπτυξιακού χαρακτήρα ακριβώς γιατί το μέλλον το θεωρούν αβέβαιο. Η διαφαινόμενη συρρίκνωση των συντάξεων, τους οδηγεί ολοένα και συχνότερα σε εξωεπιχειρηματικές επενδύσεις για μελλοντική τους εξασφάλιση. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 άτομα) αποτελούν το 92% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, και ότι το 50% από αυτές είναι επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων χωρίς εργαζόμενους είναι φανερό ότι με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για τον Ο.Α.Ε.Ε. δεν υπονομεύεται μόνον η κοινωνική ασφάλιση αλλά αναχαιτίζεται και η επιχειρηματικότητα η οποία περιορίζεται στις πρωτοβουλίες των λίγων και ισχυρών.
Κοινωνική ασφάλιση σημαίνει ολοκληρωμένη προστασία των πολιτών με διακριτούς στόχους για κάθε κατηγορία απασχολούμενων καθώς και σαφείς πολιτικές για την επίτευξή τους. Η προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης έχει στερήσει κάθε δυνατότητα σχεδιασμού από τον Ο.Α.Ε.Ε., ο οποίος έχει περιοριστεί να δίνει έναν άνισο αγώνα για την εξασφάλιση των στοιχειωδών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη χάραξης εξειδικευμένης ασφαλιστικής πολιτικής. Αποτέλεσμα είναι να μένουν εκτός προγραμματισμού φλέγοντα ζητήματα για τους ασφαλισμένους, όπως η στήριξη της μητρότητας και της ανατροφής των παιδιών, η φροντίδα στην προσωρινή αδυναμία και το εύρος της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Για όλα τα παραπάνω
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Οι επερωτώντες βουλευτές - μέλη του Κ.Τ.Ε. Απασχόλησης
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΧΑΙΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ |