ΘΕΜΑ | Προσχέδιο του προϋπολογισμού 2009 |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 22/10/2008 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Ομιλία |
Ομιλία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2009. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που συζητούμε σήμερα, έρχεται σε μία συγκυρία, όπου η οικονομία μας περνά μία βαθιά δημοσιονομική, παραγωγική και εισοδηματική κρίση, μία γενικευμένη κοινωνική κρίση. Αυτή η κρίση φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των αδιέξοδων επιλογών και πολιτικών της. Πολιτικών χωρίς σχέδιο και αναπτυξιακό πρόγραμμα. Πολιτικών που αναδιανέμουν άνισα το εισόδημα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των λίγων και ισχυρών.
Είναι μάταιο να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία, φορτώνοντας τα πάντα στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, λες και είναι αυτή η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση μία «ασύμμετρη απειλή» και την επικαλείστε για όλα.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα αποτελέσματα και οι συνέπειες αυτής της διεθνούς κρίσης, δεν έχουν ακόμα γίνει αντιληπτά στην πραγματική οικονομία.
Σας ερωτώ ευθέως, κύριοι Υπουργοί: μέσα σε λίγους μήνες πέρασαν στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας το 25% των Ελλήνων πολιτών; Το τελευταίο χρονικό διάστημα και λόγω της «παγκόσμιας κρίσης» απέκτησε η Ελλάδα το τρίτο πιο ακριβό καλάθι σε ολόκληρη την Ευρώπη; Τους τελευταίους μήνες το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού έχει 6πλάσιο εισόδημα από το φτωχότερο 20%; Αυτό έγινε τους τελευταίους μήνες; Μήπως τους τελευταίους μήνες το 80% των εργαζομένων και το 86% των συνταξιούχων, λαμβάνει εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ; Μήπως τους τελευταίους μήνες διαμορφώθηκε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με εκατοντάδες χιλιάδες νέους να φυτοζωούν, με μισθό από 400 έως 700 ευρώ; Μήπως το τελευταίο αυτό διάστημα, που επικαλείστε τη διεθνή οικονομική κρίση, υπερχρεώθηκαν τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα το χρέος τους να ξεπερνά, αυτή τη στιγμή, το 46% του ΑΕΠ;
Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήσατε από το 2004 μέχρι σήμερα.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι αποτέλεσμα των λογικών του καπιταλισμού «καζίνο» και της ασυδοσίας των αγορών. Είναι αποτέλεσμα του δόγματος της αυτορρύθμισης των αγορών, ένα δόγμα που εσείς υιοθετήσατε και μείνατε, δυστυχώς, παρατηρητές στο πάρτι των υπερκερδών και των κερδοσκόπων, σε βάρος και των καταναλωτών και της ελληνικής κοινωνίας.
Μένετε δυστυχώς και σήμερα θεατές στην πιστωτική ασφυξία που οδηγούν την πραγματική οικονομία οι ελληνικές τράπεζες. Εγγυάστε τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος με 28 δις ευρώ, που είναι το 50% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Προϋπολογισμού, χωρίς καμία προϋπόθεση και εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά, για τα οποία εγγυάστε τις τράπεζες, θα πάνε στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία.
Δίνετε έτσι μια λευκή επιταγή και μετά θα μας λέτε ότι δεν ψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο δεν ξέρω αν έχει ακόμα κατατεθεί.
Την ίδια στιγμή, κύριε Υπουργέ, καταθέτετε ένα προσχέδιο, που είναι εκτός πραγματικότητας. Είπε και χθες ο Εισηγητής μας, ότι είναι ένα κάλπικο και εικονικό προσχέδιο Προϋπολογισμού.
Λέτε για παράδειγμα, ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 2,3% το 2009, την ίδια στιγμή, που στο πρώτο εξάμηνο είχαμε πολύ μεγάλη επιβράδυνση. Μιλάτε για επιτάχυνση των επενδύσεων και την ίδια στιγμή περικόπτετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά ένα δις ευρώ. Μιλάτε για σημαντική αύξηση των εξαγωγών, την ώρα που οι εξαγωγές μειώνονται. Άλλωστε, οι παρατηρήσεις αυτές δεν είναι παρατηρήσεις μόνο δικές μου, τις ακούσατε χθες και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλο.
Τέλος, το πιο σημαντικό είναι ότι στο Προσχέδιο προβλέπεται Ανάπτυξη 3%, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λένε ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο 2% και εσείς εξακολουθείτε να τηρείτε στο Προσχέδιο την πρόβλεψη για 3%, όταν η MORGΑΝ SΤΑΝLΕΥ κάνει προβλέψεις για ανάπτυξη 0,9%. Ανέφερα αυτά τα παραδείγματα, επειδή οι προβλέψεις σας είναι εξωπραγματικές. Ο στόχος σας είναι ένας και πολύ συγκεκριμένος, η αποτροπή της νέας επιτήρησης. Έτσι φέρνετε εδώ έναν προϋπολογισμό για τα μάτια και δημιουργείτε ένα γενικευμένο πρόβλημα αναξιοπιστίας της λειτουργίας του προϋπολογισμού στο Εθνικό Κοινοβούλιο και στην Ελληνική Κοινωνία. Το μεγάλο ερώτημα, μετά από όλα αυτά, είναι εάν υπάρχει λόγος να συζητάμε γι αυτόν τον Προϋπολογισμό.
Για εμάς υπάρχει λόγος, γιατί ο Προϋπολογισμός είναι ο πιστότερος καθρέπτης της πολιτικής σας, μιας αδιέξοδης και κοινωνικά άδικης, μιας αδιαφανούς πολιτικής, χωρίς καμία προοπτική για τους πολίτες αυτής της χώρας.
Υπάρχει λόγος γιατί με αυτό τον Προϋπολογισμό κυριολεκτικά οδηγείτε την οικονομία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ασφυξία.
Αντί για έναν Προϋπολογισμό που να οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση, με αυτόν τον Προϋπολογισμό η κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο.
Το συζητάμε, γιατί ο μύθος της θωρακισμένης οικονομίας, για τον οποίο ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα από τον Υπουργό Οικονομίας, κατέρρευσε σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, έγιναν καπνός και όλα όσα είχαμε ακούσει πως «ήρθε η ώρα της περιφέρειας». Φαίνεται και από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ποια ώρα ήλθε..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώθηκε, όπως είχαμε προβλέψει, ότι το έλλειμμα για το 2007 ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» του 3% και έφθασε το 3,4%.
Στην πρόβλεψη που είχαμε κάνει πέσαμε μέσα με μεγάλη ακρίβεια: υστέρηση των εσόδων 2 δις ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2008. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει 1 δις ως υστέρηση εσόδων και 1,2 δις ως υπέρβαση δαπανών. Βέβαια, έτσι δημιουργείται, με βάση τα δικά σας νούμερα, Κύριοι της Κυβέρνησης, μια «τρύπα» 2,2 δις ευρώ, που, εάν σε αυτήν προσθέσουμε και τα 800 εκατομμύρια ευρώ από την υπέρβαση των δαπανών για τους τόκους του δημόσιου χρέους, φθάνουμε στα 3 δις ευρώ.
Προκειμένου να καλύψετε αυτό το μεγάλο άνοιγμα, επιστρατεύετε και πάλι τη μέθοδο της γνωστής «άσπρης τρύπας». Όσο η «άσπρη τρύπα» μεγαλώνει, το δημοσιονομικό έλλειμμα μικραίνει, δηλαδή αυξάνετε πλασματικά τα μεγέθη που αναφέρονται στους ΟΤΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καλύψετε το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Είναι γεγονός ότι με την προβληματική πορεία των εσόδων και με τη σημαντική αύξηση των δαπανών, το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από 3%. όχι μόνο για το 2007, αλλά και για το 2008.
Όσο για την περιβόητη «ένεση διαφάνειας» που υποσχεθήκατε ότι θα κάνετε, με τους ειδικούς λογαριασμούς, με την ενσωμάτωση στον Προϋπολογισμό ορισμένων από αυτούς, φαίνεται καθαρά ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός». Το καθαρό όφελος για τον Προϋπολογισμό κάποιων ειδικών λογαριασμών είναι μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ηδη σημειώνεται υπέρβαση των αμυντικών δαπανών κατά 796 εκατομμύρια, και η υπέρβαση των αμυντικών δαπανών είναι δική σας, δεν έρχεται από το παρελθόν, όπως έλεγε χθες ο κ. Αλογοσκούφης.
Ας πάμε τώρα στον τομέα των εσόδων του 2009. Και εδώ οι προβλέψεις σας είναι πάρα πολύ αισιόδοξες. Προβλέπονται επιπλέον φόροι 7,39 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση διπλάσια του ονομαστικού Α.Ε.Π., το οποίο κινείται με βάση τα δικά σας στοιχεία, στο 6,3%. Είναι 7,4 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι, από τα οποία τη «μερίδα του λέοντος» θα την καλύψουν πάλι τα φυσικά πρόσωπα, (12,2 δισ. ευρώ και 5,52 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις).
Ξέρετε που έχει οδηγήσει αυτή η πολιτική όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αυτήν την άνιση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων; Το 2003 για 1 ευρώ σε φόρο που πλήρωναν οι επιχειρήσεις, οι πολίτες πλήρωναν 1,61 ευρώ φόρο. Σήμερα για 1 ευρώ φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι πολίτες πληρώνουν 2,23 ευρώ Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Και, βέβαια, η φορολόγηση στα μερίσματα είναι 10% και όχι 40% που είναι στα φυσικά πρόσωπα.
Αυτή, λοιπόν, η άνιση οικονομική αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων επιχειρείται σε μια συγκεκριμένη στιγμή που η διεθνής κρίση χτυπά την πόρτα μας.
Αυτό που χρειάζεται και θα έπρεπε να κάνετε, όπως κάνουν και άλλες κυβερνήσεις, είναι να ακολουθήσετε μια τελείως διαφορετική, μια ριζικά αντίθετη οικονομική πολιτική από αυτήν που ακολουθείτε. Δηλαδή μια πολιτική στήριξης των επενδύσεων, με αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μια πολιτική γενναίων μέτρων για την ανάπτυξη, μια πολιτική στήριξης πάνω απ όλα του εισοδήματος των μικρομεσαίων τάξεων και στρωμάτων στην ελληνική κοινωνία, την οποία δεν ακολουθείτε. Γι αυτό, όπως είπα, βαθαίνετε και θα βαθύνετε ακόμη περισσότερο την κρίση.
ΣΤΟ κομμάτι των δαπανών του 2009, μεγάλοι χαμένοι είναι η ανάπτυξη, είναι η περιφέρεια, είναι το κοινωνικό κράτος. Το μείζον ερώτημα είναι, ενώ αυξάνετε κατά 7,4 δισ. ευρώ επιπλέον τους φόρους, πού προγραμματίζετε να πάνε αυτά τα χρήματα;
Θα περίμενε κανείς τη δεύτερη, έστω, τετραετία σας να αυξάνετε τα ποσοστά δαπανών, για παράδειγμα, της Παιδείας, για να φτάσουμε στο 5%, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Πρωθυπουργός.
Δυστυχώς, όμως, τα ποσοστά δαπανών που πάνε στην παιδεία, αντί να αυξάνονται, μειώνονται. Στο 3,07% του Α.Ε.Π. είναι φέτος και η αύξηση που προβλέπεται είναι μικρότερη από την περυσινή, με αποτέλεσμα η χώρα μας, δυστυχώς - το λέω αυτό με πίκρα - να κατακτά επαξίως την τελευταία θέση στην Ε.Ε. των 27 στις δαπάνες για την παιδεία.
Πραγματικά αναρωτιέμαι σε ποιο μέλλον μπορεί να προσβλέπει μια χώρα που φιλοδοξεί να αποκτήσει ποιοτική ανταγωνιστικότητα και να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορικής με μια τόσο μεγάλη και σοβαρή υποβάθμιση των κονδυλίων και για την παιδεία και για την έρευνα.
Έχουμε, όμως, παράλληλα και υποχώρηση των δαπανών για την υγεία, όπου το ποσοστό το οποίο διατίθεται είναι στο 2,5% του Α.Ε.Π.. Είναι, δηλαδή, κάτω από το ποσοστό το οποίο είχατε προβλέψει στον Προϋπολογισμό του 2005. Και εδώ το μεγάλο ερώτημα το οποίο απευθύνεται στον κ. Αβραμόπουλο, που δεν είναι εδώ, είναι πώς θα καλυφθούν με αυτά τα ποσά οι δεσμεύσεις του για προσλήψεις 3.000 από τις 14.000 κενές θέσεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας. Έχουμε 14.000 άτομα έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στη Μεσσηνία, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, λείπουν πάνω από 300 άτομα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Πώς θα καλυφθούν, λοιπόν, όλα αυτά τα κενά, από τη στιγμή που το κονδύλι που προβλέπεται δεν επαρκεί παρά για την πρόσληψη - και αν θα γίνει αυτό, 700 ανθρώπων για νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό; Επίσης, τα κονδύλια δεν φτάνουν ούτε για τις εφημερίες, γιατί έχουμε πρόβλημα και με τις εφημερίες.
Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι υπονομεύεται συνολικά το Ε.Σ.Υ. και οι πολίτες κυριολεκτικά εξωθούνται, από τη στιγμή που δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά πηγαίνοντας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με τόσες ελλείψεις, προς την ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία.
Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη και σοβαρή υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα κονδύλια υπολείπονται των θεσμοθετημένων πόρων κατά 4,3 δισ. ευρώ. (Οι πόροι που έχουμε νομοθετήσει αντιστοιχούν σε επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ.). Το Κράτος και η Κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άλλα 5,5 δισ. ευρώ συνολικά.
Μιλάω για τα δομημένα ομόλογα, τη ρευστοποίηση τίτλων, την πτώση που υπήρξε στο χρηματιστήριο και τις τεράστιες απώλειες που είχαν από το νομοσχέδιο που ψηφίσατε για τη συγχώνευση των Ταμείων, χωρίς η συγχώνευση να συνοδεύεται, από τη μεριά των εργοδοτών, με τους αναγκαίους πόρους. Στερούμε από την κοινωνική ασφάλιση, την ώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, ακόμη και τους θεσμοθετημένους πόρους!
Παράλληλα, έχουμε πολύ μεγάλη, ουσιαστική εγκατάλειψη των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για το Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας και είχε πει τότε ότι αυτό το Ταμείο θα ξεκινούσε με 500 εκατ. ευρώ το 2008 και ότι το 2010 θα είχε 2 δισ. ευρώ πόρους, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι.
Το 2008 καταθέσατε 100 εκατ. ευρώ. Δεν έχει δοθεί ούτε 1 ευρώ από αυτά. Τώρα προβλέπετε άλλα 100 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις σας; Αυτό το λόγο έχετε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους;
Αλλά μήπως πηγαίνουν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις; Αν ρίξουμε μια ματιά στα κονδύλια που προβλέπονται για τους μισθούς, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Μιλάτε για αυξήσεις 3,4%, που δεν καλύπτουν το σύνολο των αποδοχών και μιλάτε άκουσον- άκουσον - για αύξηση στις συντάξεις του Ο.Γ.Α. της τάξης των 20 ευρώ το μηνα και 15 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ.. Με αυτά τα λεφτά ούτε έναν καφέ τη μέρα δεν μπορεί να πάρει ο συνταξιούχος και μετά μιλάτε για αυξήσεις. Είναι κοροϊδία, κατά τη γνώμη μου, και εμπαιγμός να μιλάμε έτσι σε αυτούς τους ανθρώπους, με τέτοια ποσά και να λέμε ότι δίνουμε αυξήσεις.
Από την άλλη, οι επιδοτήσεις στη γεωργία παγώνουν, σε μια στιγμή που το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα έχει υποστεί κυριολεκτικά καθίζηση.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το καλλιεργητικό κόστος είναι απαγορευτικό. Το λάδι στη Μεσσηνία και στους υπόλοιπους ελαιοπαραγωγικούς νομούς, είναι σε εξευτελιστικές τιμές, 2,4 ευρώ το κιλό,- και δυστυχώς, ο κ. Υπουργός, αντί να βάλει πλαφόν στην άνοδο της τιμής των καυσίμων - εφόσον τα καύσιμα ανέβαιναν με τον τρόπο που γνωρίζετε - έβαλε πλαφόν στο λάδι! Η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, περνάει το 1 προς 5,5 και οι αγρότες είναι σε απόγνωση.
Δεν θα αναφερθώ στο δημόσιο χρέος και στο πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων, αναφέρθηκε ο Εισηγητής μας ο κ. Χρήστος Παπουτσής χθές και θα αναφερθούν και οι άλλοι συνάδελφοι.
Επί 4 χρόνια οι φορολογούμενοι έκαναν θυσίες, για να βγει ο χώρα από την κοινοτική επιτήρηση. Αυτές οι θυσίες φαίνεται ότι πήγαν κυριολεκτικά χαμένες. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής : μπορεί μια Κυβέρνηση, που δεν κατάφερε τα όσα υποσχέθηκε και δεν νοικοκύρεψε την οικονομία, ούτε στήριξε τα εισοδήματα, σε ευνοϊκότερους καιρούς, να διαφημίζεται - τάχα - ότι μπορεί να είναι
σωτήρας της χώρας, τώρα που παγκόσμια κρίση χτυπάει την πόρτα μας;
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε προτάσεις και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, για την αποκατάσταση σε νέες βάσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανταγωνιστικότητας.
Η χώρα χρειάζεται μία νέα οικονομική πολιτική, μακριά από τα αδιέξοδα του δογματικού κρατισμού και της τυφλής προσήλωσης, τους αυτοματισμούς της αγοράς.
Μια πολιτική, που θα τη θωρακίσει απέναντι στην επερχόμενη υφεσιακή δίνη και θα τη βγάλει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από την κρίση, θα της ξαναδώσει κύρος και προοπτική.
Το ΠΑΣΟΚ, όλα τα τελευταία χρόνια, επέμενε και επιμένει στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και ειδικά σε αυτή την ασφυκτική -πλέον- οικονομική συγκυρία, τη θεωρεί κατεπείγουσα και απαραίτητη.
Στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρός μας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, για αλλαγή τη φορολόγησης υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, για τη μείωση της ακρίβειας, αρχίζοντας από τα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων, για την ανακούφιση των νοικοκυριών, από την υπερχρέωση.
Καταθέσαμε πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης, για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, για την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, για τους δανειολήπτες .
Κλείνω λέγοντας, ότι αυτός ο προϋπολογισμός, έτσι όπως παρουσιάζεται στο Προσχέδιο, έχει κυριολεκτικά πέσει έξω, πριν καν συζητηθεί στη Βουλή.
Είναι προφανές ότι ούτε μπορεί ούτε πρέπει να εκτελεστεί, γιατί θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση και θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα στην κοινωνία.
Γι αυτό και ζητάμε την απόσυρση αυτού του Προσχεδίου. |