Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου «Εισοδηματική πολιτική του έτους 2007και άλλες διατάξεις».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/3/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση,
στην Ολομέλεια της Βουλής,
του σχεδίου νόμου «Εισοδηματική πολιτική του έτους 2007και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου για τη ρύθμιση που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στην Τράπεζα Αττικής. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι μία σκανδαλώδης και χαριστική ρύθμιση σε βάρος και των εργαζόμενων και της κοινωνικής ασφάλισης.

Έρχεσθε, κύριε Υπουργέ, με ένα νόμο, χωρίς να έχετε κανένα δικαίωμα και παρεμβαίνετε σε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο. Και το μεγάλο ερώτημα το οποίο γεννιέται, είναι από πού αντλείτε αυτή την εξουσιοδότηση. Από το Σύνταγμα; Αναμφισβήτητα όχι, γιατί το Σύνταγμά μας είναι εκείνο το οποίο προστατεύει το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην προκειμένη περίπτωση το συγκεκριμένο ασφαλιστικό συμβόλαιο έχει συναφθεί με επιχειρησιακή σύμβαση από το 1989.

Μήπως, όμως, αντλείτε αυτή σας τη «νομιμοποίηση» από την κοινωνική ασφάλιση; Και εδώ η απάντηση είναι όχι, γιατί ό συγκεκριμένος λογαριασμός, ο Λογαριασμός Ασφαλιστικών Καλύψεων, είναι έξω από τη σφαίρα της κοινωνικής ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Αττικής είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο Ι.Κ.Α., έχουν επικουρικό ταμείο, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, και ο συγκεκριμένος λογαριασμός, ο ΛΑΚ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο. Ανήκει, λοιπόν, στον τρίτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.

Όμως, έρχεστε και επικαλείστε λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ερωτώ λοιπόν, ευθέως: Αποτελεί δημόσιο συμφέρον το συμφέρον του ιδιώτη αγοραστή; Διότι ο μεγάλος ωφελημένος από αυτή τη σκανδαλώδη και αντισυνταγματική ρύθμιση την οποία επιχειρείτε, είναι αυτός ο οποίος προορίζεται να αγοράσει την Τράπεζα Αττικής, γιατί θα την αγοράσει χωρίς τις υποχρεώσεις στους ασφαλισμένους, θα τον έχετε ελαφρύνει δηλαδή αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια. Ο μεγάλος χαμένος, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πρώτον οι ασφαλισμένοι και δεύτερον η κοινωνική ασφάλιση, η οποία επωμίζεται το βάρος για να δώσει αυτές τις παροχές.

Φαίνεται, όμως, κύριοι Υπουργοί, ότι δεν σας ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση. Τα ίδια κάνατε και στην περίπτωση της Εμπορικής. Όταν θέλατε να πουλήσετε την Εμπορική στην CREDIT AGRICOL, την απαλλάξατε από 550 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να πουληθεί πιο εύκολα. Δεν ακούτε όχι μόνο εμάς αλλά ούτε και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος άφησε έκθετο τον κ. Κολίτζα και αφήνει έκθετη και την Κυβέρνηση, σχετικά με τα επιχειρήματα τα οποία η τελευταία επικαλείται.

Όμως, φαίνεται ότι το αφτί το δικό σας, όπως είπε και άλλος συνάδελφος που μίλησε πριν, δεν ιδρώνει. Βάλατε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Ειλικρινά προβληματίζομαι, εάν σ’ αυτή την Αίθουσα πρέπει να σας προτείνουμε για το βραβείο της παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας για τον τρόπο που επιλέξατε να αξιοποιήσετε  τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι αξιοποιείτε εσείς, κύριοι Υπουργοί, τα αποθεματικά και την περιουσία των ασφαλισμένων; Με τρείς μεσάζοντες να παρεμβαίνουν από το κράτος μέχρι τα ασφαλιστικά ταμεία; Σας ερωτώ ευθέως και ζητώ απάντηση: Γιατί το δημόσιο, εάν ήθελε να πάρει χρήματα, δεν πήγαινε απευθείας το ίδιο στα ασφαλιστικά ταμεία; Γιατί επέλεξε αυτό τον δρόμο στο οποίο μεσολάβησαν οι τρεις συγκεκριμένοι μεσάζοντες; Για να υπάρξουν προμήθειες;

Απόψε παρακολουθώντας το δελτίο ειδήσεων, φαίνεται ότι κανένας δεν διόρισε τον κ. Σημαιοφορίδη και την παρέα του με εξαίρεση τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ποιος διόρισε τον κύριο Σημαιοφορίδη; Ο γείτονας; -όχι ο Κώστας ο Γείτονας ο δικός μας. Ποιος τον διόρισε αλήθεια τον κύριο Σημαιοφορίδη; Πώς η ΑΧΕΠΕΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ όποια πέτρα και να σηκώσεις είναι από κάτω; Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ερώτημα.

Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι, αλήθεια, για τον έλεγχο και πώς εσείς, αντί να αντιμετωπίσετε τις όποιες θεσμικές ελλείψεις, εάν υπήρχαν θεσμικές ελλείψεις, όχι μόνο δεν τις αντιμετωπίσατε, αλλά και καταργήσατε στην πράξη τη συγκεκριμένη Επιτροπή που λειτουργούσε με επικεφαλής τον κ. Θωμόπουλο και είχε συνεδριάσει σαράντα τρεις φορές; Τι βάλατε στη θέση της και γιατί έρχεστε τώρα, μετά απ’ όλα αυτά, να πείτε ότι «εμείς θα αντιμετωπίσουμε το θεσμικό κενό»; Ποιο θεσμικό κενό; Αυτό που εσείς δημιουργήσατε;

Πείτε μας, επιτέλους, ποιοι κάλυψαν τον κ. Σημαιοφορίδη σε ό,τι αφορά την αθέτηση, την παραβίαση της απόφασης που είχε πάρει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΑΔΥ; Ποιος τον κάλυψε; Μόνος του προχώρησε στη συγκεκριμένη υπέρβαση, αθετώντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου Ταμείου; Επιτέλους, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι σε αυτόν τον τόπο; Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του; Εγώ αναρωτιέμαι, όπως και ο ελληνικός λαός που μας ακούει: Είστε Κυβέρνηση υπεύθυνων Υπουργών ή ανεύθυνων θεατών, παρακολουθητές των εξελίξεων; Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ερώτημα αυτό.

Από εκεί και πέρα, τι να πω για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εισοδηματική πολιτική; Είναι η τρίτη εισοδηματική πολιτική, την οποία συζητάμε σε αυτήν την Αίθουσα. Αυτό που πρέπει να σας αναγνωρίσουμε, αν μη τι άλλο, είναι η συνέπειά σας, η συνέπεια στην πολιτική της λιτότητας που ακολουθήσατε και στις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η οποία για τους πολλούς επιφυλάσσει λιτότητα και για τους λίγους γενναιόδωρες παροχές.

Βέβαια, είναι οφθαλμαπάτη η αύξηση την οποία επικαλείστε του 3,5% από τη στιγμή που είναι μια αύξηση μόνο στους βασικούς μισθούς. Μια σειρά από επιδόματα βγαίνουν απέξω και είναι πάρα πολλά. Η αύξηση είναι μόλις στο 65% των πραγματικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η αύξηση να μην είναι 3,5%, αλλά της τάξης του 2,28%. Εάν από αυτήν την αύξηση αφαιρέσει κανείς τις φορολογικές κρατήσεις και τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχει σήμερα μια οικογένεια από την άνοδο της ακρίβειας, δεν μιλάμε για αύξηση, αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά για μια πολύ μεγάλη, πολύ σημαντική μείωση που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων και των υπολοίπων λαϊκών τάξεων από την πολιτική σας.

Έτσι, λοιπόν, θέλω να πω ότι με αυτήν την επιχειρηματολογία καταψηφίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο όχι μόνο δεν προωθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι μόνο δεν οδηγεί σε πραγματική σύγκλιση, αλλά σε πραγματική απόκλιση.

Σας ευχαριστώ.