Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/3/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα προβλήματα εκμετάλλευσης των καταναλωτών από τις τράπεζες, είναι από τα μεγαλύτερα και τα οξύτερα που αντιμετωπίζουν οι ‘Έλληνες πολίτες, αφού ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγκάζεται να δανειστεί για να ζήσει.

Σήμερα μάλιστα που συζητάμε, είχαμε μία νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έβδομη κατά σειρά μέσα σε χρονικό διάστημα ενάμισι χρόνου, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και θα κάνει πιο δύσκολη τη θέση των καταναλωτών, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δανειστεί με κυμαινόμενα επιτόκια.

Το αφτί, όμως, της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να ιδρώνει από την άσχημη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί σ αυτό τον τομέα. Αντίθετα, πότε επικαλείται σαν δικαιολογία την υπό ψήφιση Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία ίσα-ίσα δεν βάζει φραγμούς στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, πότε ισχυρίζεται από την άλλη πλευρά ότι οι προτάσεις που κάνουμε θα διαστρεβλώσουν δήθεν τον υγιή ανταγωνισμό –ποιον υγιή ανταγωνισμό; υπάρχει υγιής ανταγωνισμός;- πότε απαριθμεί σαν άλλοθι τα πρόστιμα που βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού -σταγόνα στον ωκεανό- στις τραπεζικές επιχειρήσεις και πότε μας λέει ότι θα φέρει δικό της νομοσχέδιο, πράγμα το οποίο περιμένουμε μέχρι σήμερα, αλλά δεν το είδαμε.

Δεν περιμέναμε βέβαια καλύτερη αντιμετώπιση από τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, η οποία φρίττει στην ιδέα ότι μπορεί να μπουν κανόνες και όρια στην ασυδοσία της αγοράς, από μια Κυβέρνηση που ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό που μας λέει είναι ότι δεν φταίνε οι τράπεζες, δεν φταίει η δική της εισοδηματική και οικονομική πολιτική που οδηγεί τους πολίτες στη φτώχια, αλλά αυτοί που φταίνε είναι οι ίδιοι οι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν υπολογίζουν καλά τις δυνατότητές τους και δανείζονται χωρίς να έχουν την ικανότητα να αποπληρώσουν τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις.

Αν έτσι, κύριε Υπουργέ, βλέπει κανείς τα πράγματα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλα είναι καλά καμωμένα και δεν υπάρχει και ανάγκη να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Εγώ, όμως, ερωτώ: Τα πρόστιμα που επικαλείστε τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα υπερκέρδη και τις παραβάσεις, είναι γιατρικό για την κατάσταση; Οι παραπλανητικές διαφημίσεις –δεν μπορεί να μην έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν παραπλανητικές διαφημίσεις- τα ψιλά γράμματα των δανειακών συμβάσεων είναι απλώς πταίσμα, κύριοι συνάδελφοι;

Η ψαλίδα των επιτοκίων και τα υπερκέρδη των τραπεζών αποτελούν μήπως μια εικονική πραγματικότητα; Οι αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες δεν εφαρμόζονται από τις τράπεζες, μήπως είναι απλή παρεξήγηση ή μήπως η απαίτηση από τον εθνικό νομοθέτη να λύσει υπαρκτά και οξυμένα προβλήματα χιλιάδων νοικοκυριών είναι για εσάς περιττή πολυτέλεια και υπερβολή;

Κύριε Υπουργέ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία –και αναφέρομαι συγκεκριμένα σ’ αυτές- μπήκαν στον κόπο να θέσουν ρυθμίσεις για τα επιτόκια. Η Κυβέρνησή σας γιατί το αρνείται; Έχετε αποφασίσει μήπως να γίνει η χώρα μας Eλ Ντοράντο των τραπεζών; Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, πείτε το να το ξέρουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την πρόταση την οποία καταθέσαμε και εκτενώς ανέπτυξε η Τόνια Αντωνίου, θέλουμε να διορθώσουμε τις σημαντικότερες πτυχές μιας απαράδεκτης κατάστασης, θέτοντας κανόνες, όρους διαφάνειας και φραγμούς στις εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών, σε πρακτικές που εκφράζονται μεταξύ των άλλων με την επιβολή επαχθών και καταχρηστικών όρων για τους δανειολήπτες, όρων και πρακτικών που ήδη έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση.

Δεν μπορεί να περιμένουμε, όπως λέει η Κυβέρνηση, να εκλείψουν αυτές οι πρακτικές από την ένταση του ανταγωνισμού που θα προκύψει από την απελευθέρωση –δήθεν- του τραπεζικού συστήματος. Απελευθέρωση είδαμε, όπως είδαμε και πωλήσεις τραπεζών. Πριν από λίγο πουλήσατε την ΕΜΠΟΡΙΚΗ. Αποτελέσματα, βέβαια, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν σ’ αυτόν τον τομέα ούτε μπορεί να περιοριζόμαστε στις συστάσεις αυτοσυγκράτησης που κάνει κατά καιρούς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις υπόλοιπες τράπεζες ούτε βέβαια μπορούμε να περιμένουμε κάτι από τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή, το ρόλο του οποίου στηρίζουμε. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι αυτός ο θεσμός υπηρετεί ουσιαστικά τις τράπεζες. Ο Διαμεσολαβητής τοποθετείται από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και λειτουργεί πολλές φορές σαν υπάλληλός του.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα υπερκέρδη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και είναι αυτά που προκαλούν αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία. Τα κέρδη αυτά στηρίζονται στις αδικαιολόγητες διαφορές μεταξύ των καταθετικών και των χορηγητικών επιτοκίων, στηρίζονται στη συμπίεση του εργασιακού κόστους και στις προμήθειες και, ιδίως, σε ποικίλες καταχρηστικές επιβαρύνσεις που οι τράπεζες επιβάλλουν στους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι τράπεζες αποσιωπούν ότι καρπώνονται φθηνά τις καταθέσεις των πολιτών, αφού εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαταθέτες εισπράττουν αρνητικό πραγματικό επιτόκιο για τις καταθέσεις τους, ενώ πληρώνουν υπερτριπλάσιο ονομαστικό επιτόκιο για τα δάνειά τους.

Οι διατάξεις της πρότασης νόμου που καταθέσαμε προστατεύουν τον καταναλωτή-δανειολήπτη, θέτοντας μεταξύ άλλων, εύλογα όριο στο επιτόκιο της καταναλωτικής πίστης και των καταναλωτικών δανείων.

Διευρύνουν και ενισχύουν τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, αποτρέπουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις και τις καταχρηστικές πρακτικές. Ενισχύουν τα μέσα αντίδρασης του δανειολήπτη και, τέλος, δημιουργούν ένα πάρα πολύ θετικό θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση και λειτουργία ανεξάρτητων και αξιόπιστων διαμεσολαβητικών οργάνων στις διαφορές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητάμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει, έστω και καθυστερημένα, αυτήν την πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να ανταποκριθεί στις εύλογες απαιτήσεις της κοινωνίας, για να υπάρξει πραγματικά υγιής ανταγωνισμός, με σεβασμό στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή για σωστές επιχειρηματικές πρακτικές, με κανόνες, με διαφάνεια, με αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Η στάση σας, κύριε Υπουργέ, θα είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη για το ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε. Εξυπηρετείτε τα λαϊκά συμφέροντα ή τα συμφέροντα των τραπεζών;

Ευχαριστώ.