Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Συνέχιση της κακοδιαχείρισης και των αυθαιρεσιών από τη διορισμένη από την Κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και συγκάλυψη του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/6/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :23
Ημερομηνία Κατάθεσης :17.06.2008

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Συνέχιση της κακοδιαχείρισης και των αυθαιρεσιών από τη διορισμένη από την Κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και συγκάλυψη του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου

Η εταιρεία «ΛΑΡΚΟ», που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και αποτελεί μια από τις λίγες σημαντικές βιομηχανίες που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας.

Ωστόσο, η κακοδιαχείριση της εταιρείας τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τις διορισμένες από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διοικήσεις, την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ είχε και πάλι καταθέσει Επίκαιρη Επερώτηση στις 19-7-2007, χωρίς όμως να λάβει πειστικές απαντήσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2008, υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης, των αυθαιρεσιών και του διάχυτου κλίματος σκανδάλων που συνδέεται με την προπώληση νικελίου αποπέμφθηκαν, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων (Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΑ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ), ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τσίπρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θανάσουλας, και αντικαταστάθηκαν από τους κυρίους Θ. Σκρέκα, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, και Α. Τσουκαλά αντίστοιχα.

Η αποπομπή της προηγούμενης διοίκησης δεν αίρει σε καμία περίπτωση ούτε τις τεράστιες δικές της ευθύνες, αλλά ούτε και τις ευθύνες των βασικών μετόχων που ανέχθηκαν τους χειρισμούς της διοίκησης και επέτρεψαν την απαξίωση της εταιρίας .

Οι επιπτώσεις από την κακοδιαχείρισή της αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις οικονομικές καταστάσεις και την Έκθεση Διαχείρισης για το 2007 σύμφωνα με την οποία ενώ σημειώνεται αύξηση κατά 60% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2006 (από 343 εκατ.€ το 2006 σε 550 εκατ.€ το 2007) παράλληλη παρατηρείται:

· Σοβαρή μείωση των καθαρών προ φόρων κερδών της τάξης του 23,5%

· Τεράστια αύξηση σχεδόν κατά 70% του κόστους πωληθέντων

· Εκτίναξη των εξόδων διοικητικής λειτουργίας, της τάξης του 43%

· Υπερτριπλασιασμός του προσωπικού της εταιρίας από το 2004 ως το 2007.

Η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τεράστιες απώλειες, της τάξης των 238,5 εκατ. ευρώ, που προήλθαν από το σκάνδαλο με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης (hedging) νικελίου. Συγκεκριμένα, οι απώλειες εσόδων (ζημιές από την προπώληση - hedging) με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2007 αντιστοιχούν περίπου στο 43% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Στις αρχές Απριλίου του 2007, μετά από δημοσιεύματα στο Τύπο αλλά και τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, δόθηκε εντολή από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί και από ποιους ποινικά αδικήματα. Παράλληλα, στις 24/4/2007 ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναγκάστηκε να διατάξει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής έρευνας, έστω και με καθυστέρηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μετά την πώληση νικελίου ζημιώθηκε η εταιρεία. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα πόρισμα της έρευνας, και δεν έχει καταλογισθεί καμία ευθύνη.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας της προηγούμενης διοίκησης συνεχίζεται και από τη νέα διοίκηση. Οι όροι προπώλησης νικελίου για το 2008 (έχουν δεσμευθεί κατά μέσο όρο 873 τόνοι που αντιστοιχούν στο 58% της προβλεπόμενης παραγωγής) και το 2009 (έχουν δεσμευθεί κατά μέσο όρο 990 τόνοι που αντιστοιχούν στο 66% της προβλεπόμενης παραγωγής) παραμένουν άγνωστοι, παρά τα αιτήματα για ενημέρωση και την έγγραφη καταγγελία από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας. Οι εκάστοτε διοικούντες αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμα να αποκαλύψουν με ποιες τράπεζες και σε ποιες τιμές η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τις προπωλήσεις νικελίου.

Πληροφορίες από δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται μεταξύ άλλων και τραπεζικοί οίκοι, μερικοί από τους οποίους είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, με το οποίο έγινε η αφαίμαξη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Την ώρα που η οικονομική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ χαρακτηρίζεται από καταστρατηγήσεις των συνήθων διαδικασιών ανάδειξης εργολαβιών και λοιπών προμηθευτών και, πλήρη έλλειψη διαφάνειας στις πωλήσεις ενώ τα αποτελέσματα της θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, παράλληλα εκτυλίσσεται ένα όργιο κομματοκρατία.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προσληφθεί κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε διευθυντικές θέσεις με παχυλές αμοιβές (6.000 έως 10.000 ευρώ μηνιαίως) και πλήθος προνομίων που προκαλούν την κοινή γνώμη (πανάκριβα αυτοκίνητα και εταιρικές κάρτες, πολυδάπανα ταξίδια εξωτερικού, δαπάνη εταιρικών πόρων σε αμφιβόλου σκοπιμότητας εκδηλώσεις).

Σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα η πρόοδος που έχει σημειώσει η εταιρεία είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Έκθεση του Δ.Σ. της εταιρείας για το 2007, η εταιρείας έχει να διανύσει μεγάλη διαδρομή μέχρις ότου οι μεταλλουργικές δραστηριότητές της καταστούν συμβατές με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Κατόπιν όλων αυτών,

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Γιατί δεν ζήτησαν και δεν καταλόγισαν ευθύνες από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, για τις τεράστιες ζημιές εξαιτίας του σκανδάλου με τα προθεσμιακά συμβόλαια.

2. Γιατί δεν έχουν ακόμα γνωστοποιήσει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής έρευνας που είχε διατάξει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

3. Γιατί καλύπτουν ουσιαστικά τη διοίκηση της εταιρείας η οποία αρνείται να δημοσιοποιήσει με ποιες τράπεζες, με τι όρους και σε ποιες τιμές πραγματοποίησε προπωλήσεις νικελίου για το 2008 και το 2009.

4. Γιατί προχώρησαν στη πρόσληψη κομματικών τους στελεχών σε διευθυντικές θέσεις, με προκλητικά υψηλές αμοιβές.

5. Γιατί δεν έχουν φροντίσει ώστε η εταιρεία να συμμορφωθεί με την εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες της εταιρείας να επιβαρύνουν σοβαρά και το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Οπουντίων.

Οι Επερωτώντες βουλευτές

ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ

ΠΕΡΛΕΠΕ - ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ