Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Της ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ Σ/Ν «ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΤΗΣ DEUTSCHE TELEKOM AG.» (Συνε
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/6/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Της ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ Σ/Ν «ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΤΗΣ DEUTSCHE TELEKOM AG.» (Συνεδρίαση της 10-6-2008).

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ αρχήν, κύριοι συνάδελφοι, σε συνέχεια όσων είπε η κυρία Κατσέλη και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πρέπει να σημειώσω ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται απαξιωτικά προς το Κοινοβούλιο.

Δεν ήρθατε εδώ έχοντας μονογράψει μια οποιαδήποτε σύμβαση, αλλά έρχεσθε και ζητάτε την Κύρωση της Σύμβασης, την οποία έχετε ήδη υπογράψει.

Αρνείσθε πεισματικά την πρόσκληση στο Κοινοβούλιο ή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι δεν υφίσταται κανενός είδους θέμα Εθνικής ‘Αμυνας ή εθνικής Ασφάλειας από την πώληση του ΟΤΕ.

Επίσης, από την ακροαματική διαδικασία των φορέων αποκαλύπτονται δύο πράγματα:

- Πρώτον, ότι ο κ. Βουρλούμης, όπως ο ίδιος μας είπε, δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, αυτός που ήταν ο κατ εξοχήν αρμόδιος. Αλήθεια δεν τον θεωρείτε ικανό ή δεν τον εμπιστεύεσθε γι’ αυτή τη διαδικασία;

- Δεύτερον, αποδείχθηκε ότι η ΕΕΤΤ δεν είναι επίσημα ενημερωμένη και δεν έχει ακόμα εκφράσει άποψη για το θέμα αυτό. Θα εκφράσει γνώμη αφού επικυρωθεί η Σύμβαση.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι για τους λόγους αυτούς λειτουργείτε απαξιωτικά για το Κοινοβούλιο και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, γιατί αυτό που θέλετε είναι να υφαρπάξετε την ψήφο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να νομιμοποιήσετε επιλογές και αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι ζητάτε, κύριε Αλογοσκούφη, την έγκριση του Κοινοβουλίου και για τις όποιες αλλαγές κάνετε από εδώ και πέρα σ αυτή τη σύμβαση.

Επειδή, όμως, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την πώληση του ΟΤΕ, γιατί καμία από τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. δεν έχει παραδώσει τις επικοινωνίες της σε ανταγωνιστή της, καταφεύγετε σε ασύστολα ψεύδη προκειμένου να θολώσετε τα νερά και να δημιουργήσετε σύγχυση.

Πρώτο μεγάλο ψέμα: Ισχυρίζεστε ότι δεν πουλάτε τον ΟΤΕ, αλλά κάνετε μία «στρατηγική συμμαχία». Δεν θα σας μιλήσω με βάση τα δικά μου επιχειρήματα. Ο κ. Σουφλιάς στις 3/2/2004 έδινε τον ορισμό του στρατηγικού συμμάχου λέγοντας ότι στρατηγικός σύμμαχος είναι εκείνος που θα αγοράσει 5% έως 7% των μετοχών, χωρίς την εκχώρηση του management. Έλεγε ότι το 34% θα το διατηρήσει το Δημόσιο. Η έκφρασή του ήταν «δεν λέμε ότι θα πάμε σε στρατηγικό επενδυτή και σε management εκτός ελέγχου του δημοσίου». Η σύμβαση που υπογράψατε τι κάνει; Τι αγοράζει η D.Τ.; Δεν αγοράζει το management; Δεν αγοράζει το 25% των μετοχών του ΟΤΕ;

Δεύτερο ψέμα: Ισχυρίζεστε ότι η πώληση του ΟΤΕ έχει γίνει από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν από το 2004. Σκόπιμα, δηλαδή, συγχέετε τη μετοχοποίηση με την ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να μπερδέψετε εκείνο τον κόσμο που δεν μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις ή δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ πούλησε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του ΟΤΕ, προκειμένου να αποκτήσει τα αναγκαία κεφάλαια για να μπορέσει ο ΟΤΕ να επεκταθεί στο εξωτερικό και να κάνει όλες τις εξαγορές που έκανε, καθώς και για να εισάγει τεχνογνωσία. Με το θεσμικό πλαίσιο που κατήρτισε, θωράκισε τον ΟΤΕ. Ο νόμος 2843/2000 απαγορεύει στο δημόσιο να κατέχει κάτω από το 33% των μετοχών του ΟΤΕ και ο ν. 2257/1994 απαγόρευσε σε οποιονδήποτε ιδιώτη, οποιοδήποτε ποσοστό κι αν κατείχε, να ελέγχει περισσότερο από το 5% στη γενική συνέλευση των μετόχων. Αυτοί οι δύο νόμοι θωράκισαν τον δημόσιο έλεγχο στον ΟΤΕ και γι αυτό μέχρι πρόσφατα που τους καταργήσατε, κανείς δεν σκέφτηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική εξαγορά. Οι ορέξεις του κ. Βγενόπουλου άνοιξαν όταν εσείς καταργήσατε αυτούς τους δύο νόμους!

Τρίτο ψέμα. Μιλάτε για εισροή 1,3 δις ευρώ ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα το εισέπραξε η MIG, ενώ το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ως υπερτίμημα μόνο 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κέρδη του ΟΤΕ μέσα σε ένα χρόνο, παρά τη σκανδαλώδη εξαγορά του «ΓΕΡΜΑΝΟΥ», ήταν της τάξης των 668 εκατ. ευρώ. Όχι μόνο δεν θα εισρεύσουν χρήματα, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε, αλλά το δημόσιο και ο ελληνικός λαός θα χάσει πάρα πολλά, γιατί κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εκτιμήσει την πραγματική περιουσία και την πραγματική αξία του ΟΤΕ.

Τέταρτο ψέμα. Μιλάτε για υποτιθέμενα οφέλη στους πολίτες. Από πού προκύπτει ότι θα υπάρξουν οφέλη στους πολίτες, παρά το ότι θα υπάρξει μια πελώρια ζημιά, που θα προκύψει από το ότι τον έλεγχο των αποφάσεων για την τιμολογιακή πολιτική δεν θα τον έχει το ελληνικό Δημόσιο; Αυτό φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία όπου απεδείχθη ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει τιμολογιακή πολιτική. Δεν αποφασίζει εκείνη για την τιμολογιακή πολιτική.

Πέμπτο ψέμα. Λέτε ψέματα ότι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Αν πράγματι θα ωφεληθούν, τότε γιατί αντιδρούν; Γιατί σας λένε ότι το άρθρο 15 ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, προκειμένου να διακυβευτεί στο άμεσο μέλλον η απασχόλησή τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα; Μήπως δεν γνωρίζουν τα συμφέροντά τους; Η διαμαρτυρία, η αγανάκτηση και η εναντίωσή τους είναι καθολική. Ούτε εσείς, αλλά ούτε κανείς άλλος μπορεί να τους εγγυηθεί γι αυτά τα ζητήματα.

Έκτο ψέμα. Λέτε ότι πρόκειται για μία διμερή συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της D.Τ. . Αυτό είναι ψέμα γιατί η συμφωνία είναι τριμερής, μεταξύ της D.Τ., της ΜΙG και του ελληνικού Δημοσίου. Στη σελίδα 12 γίνεται λόγος για συμφωνία αγοράς ποσοστού πάνω από το 20% και όχι για το 3% που υποτίθεται ότι πουλάει το Δημόσιο. Στο άρθρο 4 η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η D.Τ. να έχει αποκτήσει τις πρόσθετες μετοχές, δηλαδή 107.000 από τη ΜΙG και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι αν η αγοράστρια εταιρεία δεν αποκτήσει τις πρόσθετες μετοχές έως 30/5, η παρούσα σύμβαση θα λήξει αυτοδικαίως Αυτή δεν είναι μια διμερής συμφωνία, αλλά μία τριγωνική σχέση.

Το έβδομο ψέμα είναι ότι λέτε πως η συμφωνία προστατεύει τα συμφέροντα των μετόχων και του ελληνικού Δημοσίου Η αδιαφανής εκχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι μια πρόκληση σε βάρος των μικρομετόχων. Όχι μόνο δεν υπάρχει ίση μεταχείριση, αλλά γίνεται μία κατάφορη αδικία. Τους μικρομετόχους δεν τους υπολογίζετε, τους περιφρονείτε και τους εμπαίζετε. Τους στερείτε το νόμιμο δικαίωμά τους να πουλήσουν και αυτοί το μερίδιο τους στη τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή. Σε ότι αφορά δε στο Δημόσιο, είναι φανερό ότι η χώρα μας χάνει μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που είναι μοχλός όχι μόνο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και οικονομικής διπλωματίας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Χάνει ένα βασικό πόλο ανάπτυξης, έρευνας, καινοτομίας και τεχνογνωσίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη σήμερα, πέρα από επικοινωνιακά, από ενεργειακά και άλλα δίκτυα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Κύριε Πρόεδρε, δεν πωλείται μια τυχαία επιχείρηση, πωλείται ο ΟΤΕ. Πωλείται κοινωνική και δημόσια περιουσία. Το κράτος και το ελληνικό Δημόσιο χάνουν τη δυνατότητά τους να διασφαλίζουν αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα της εθνικής μας άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τώρα που μιλάμε -και επιμένω- δεν έρχεται κανένας εδώ να μας διαβεβαιώσει, γιατί δεν αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα.

Στο κάτω - κάτω της γραφής, το είπε και ή κυρία Κατσέλη, δεν υπάρχει καμία μα καμία, το τονίζουμε, ασφαλιστική δικλίδα σ αυτή τη σύμβαση, ότι αν η σύμβαση δεν πάει καλά το Δημόσιο, εν πάσει περιπτώσει, μπορεί να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλίδα.

Αγαπητοί συνάδελφοι -και απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συναδέλφους της Ν.Δ.-, εμείς σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών σας. Πιστεύουμε ότι οι όποιες κομματικές επιλογές δεν μπορεί να τίθενται πάνω από τις εθνικές επιλογές, πάνω από τα εθνικά και τα κοινωνικά συμφέροντα. Θέλουμε πραγματικά να ξανασκεφτείτε αυτή την απόφαση, που πάτε να πάρετε. Δεν θα σας συγχωρήσει ο ελληνικός λαός, δεν θα σας συγχωρήσουν ποτέ οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.