ΘΕΜΑ | Κύρωση του Απολογισμού, Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2006 |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 17/11/2008 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Ομιλία |
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, σκέφτηκα: Πάλι καλά που δεν μας ζήτησε να χρωστούμε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη -όπως είπε- του Πρωθυπουργού στους αγρότες! Πώς αλήθεια εκφράστηκε αυτή η στήριξη του Πρωθυπουργού στους αγρότες; Μήπως με τη συμμετοχή του στο μοναδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2005 και όταν η συμμετοχή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 70 εκατομμύρια ευρώ του ύψους των χρηματοδοτήσεων; Μήπως με την απειλή για περικοπή κατά 10% των αγροτικών επιδοτήσεων, λόγω της κακής διαχείρισης της ΚΑΠ που κάνει η Κυβέρνησή του; Μήπως γιατί η τιμή του λαδιού ή η τιμή των άλλων αγροτικών προϊόντων -αναφέρομαι στο λάδι που είναι κατ εξοχήν μεσσηνιακό προϊόν- έφτασε στο εξευτελιστικό επίπεδο των 2,5 ευρώ, που δεν είχε φτάσει ποτέ; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα περιμέναμε μετά από αυτά που είχε υποσχεθεί σ εμάς και στον ελληνικό λαό η Κυβέρνηση, έναν Απολογισμό πρότυπο, έναν Απολογισμό-Ισολογισμό υπόδειγμα εκτέλεσης. Γιατί ο απολογισμός αυτός θα έπρεπε να αντανακλά την επανίδρυση του κράτους και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που τόσο ακριβά πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Όσοι λοιπόν περίμεναν έναν τέτοιο απολογισμό διαψεύστηκαν οικτρά. Αυτές οι προσδοκίες έπεσαν στο κενό. Καταρχήν ο Απολογισμός αυτός επαναλαμβάνει άλλη μια φορά την αδυναμία είσπραξης των βεβαιωθέντων εσόδων, 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα που βεβαιώθηκαν και δεν εισπράχθηκαν.
Δεύτερον, είχαμε πέρα από την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, τη λήψη έκτακτων μέτρων που κόστισαν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους με 10,8% αύξηση της έμμεσης φορολογίας και μόνο 1,8% αύξηση της άμεσης. Δηλαδή μια πλήρη αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων.
Τρίτον, είχαμε μια σοβαρότατη υπέρβαση των δαπανών κατά 9,31 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι εδώ αναρωτιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες και μαζί τους και μεις, που πήγαν αλήθεια οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις - όχι μόνο το 2006 κύριε Υπουργέ αλλά ακόμα και σήμερα - για την εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία του σπάταλου κράτους;
Τέταρτον, είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση κατά 36,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου χρέους. Θέλω εδώ να επισημάνω το εξής (διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποιος τριπλασίασε το δημόσιο χρέος). Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν εκείνη που το τριπλασίασε και μέσα στα 5 χρόνια που κυβερνάτε τη χώρα έχουμε σε απόλυτα μεγέθη 40% αύξηση του δημόσιου χρέους.
Πέμπτον, είχαμε σε αυτό τον προϋπολογισμό μια σημαντική απομείωση της δημόσιας περιουσίας και το μεγάλο ερώτημα είναι που πήγαν τα δισεκατομμύρια που εισπράχθηκαν από το ξεπούλημα αυτό της δημόσιας περιουσίας. Που το έγραψαν;
Τέλος θέλω να αναφερθώ στην υποθήκευση του μέλλοντός μας με τη μετάθεση υποχρεώσεων και πληρωμών. Αναφέρομαι στα 800 εκατομμύρια, το SWAPS των τόκων που κάνατε. Αυτή βέβαια η παρασπονδία δεν ήταν η μοναδική σ αυτό τον ισολογισμό-απολογισμό.
Συνολικά για τον προϋπολογισμό του 2006 σας είχαμε επισημάνει ότι με μια σειρά εθνικολογιστικές αλχημείες αποκρύψατε 5.3 δισεκατομμύρια προκειμένου να μειώσετε τεχνητά το έλλειμμα στο ύψος του 2,6%. Στα πλαίσια αυτά και το γνωρίζετε- σκόπιμα υποεκτιμήθηκαν οι δαπάνες και άλλες απεκρύβησαν τελείως. Αλήθεια που πήγαν οι δαπάνες για τα νοσοκομεία που πήγαν οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που βάλατε τις πιστώσεις για το ΤΑΠ-ΟΤΕ και τον ΟΑΠ-ΔΕΗ; Πώς έφτασε, κύριε Υπουργέ, η άσπρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων από 2,4 δισεκατομμύρια που ήταν το 2005 να γίνει 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006; Αυξήσατε ναι ή όχι τεχνητά την άσπρη τρύπα προκειμένου να μειώσετε ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα; Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι όσο αυξάνεται αυτή τόσο μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Δεν μπορούμε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μιλάμε για εξυγίανση, για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, ιδίως εάν αναλογιστούμε την κυριολεκτικά άνιση φορολογική αφαίμαξη στην οποία υποβάλατε, με αυτό τον προϋπολογισμό τον μέσο πολίτη, μια αφαίμαξη η οποία στο κάτω-κάτω της γραφής δεν είχε κανένα αντίκρισμα, όσον αφορά στις παραγωγικές και τις κοινωνικές δαπάνες. Και αναφέρομαι στις δαπάνες για την υγεία, για την παιδεία, για την έρευνα, για τις επενδύσεις σε ανάπτυξη και υποδομές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε αυτή τη διαδικασία της δήθεν αξιολόγησης και επικύρωσης των απολογισμών και ισολογισμών του κράτους και αυτό θα είναι προς όφελος της δημοκρατίας και μιας πραγματικά δημόσιας και διαφανούς λογοδοσίας που πρέπει επιτέλους να υπάρξει. Αυτή την ανούσια, την αδιαφανή και συμψηφιστική διαδικασία και συζήτηση, όπως τόνισε και ο εισηγητής μας, επί πληθώρας αριθμών και μεταφερόμενων κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό, είναι στο χέρι μας να την μετατρέψουμε σε ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Εμείς δεν πρόκειται να ανακατανείμουμε απλώς τους κωδικούς, όπως κάνει σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα στοχοθετήσουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για να αποτιμούμε με σύγχρονη μεθοδολογία τις επιπτώσεις κάθε πολιτικής στο κοινωνικό σύνολο. Δεν θα καταγράφουμε και μάλιστα με αδιαφανή τρόπο μόνο δαπάνες και έσοδα. Εμείς στοχεύουμε σε μια νέα δημόσια διαχείριση, με προϋπολογισμούς που θα εγγυώνται τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε ουσιαστικούς προγραμματικούς Προϋπολογισμούς, με ξεκάθαρους στόχους με μετρήσιμες επιδιώξεις με χρήση προηγμένων μεθόδων μέτρησης και αποτελεσμάτων για να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης πως αξιοποιούνται κάθε φορά οι φόροι που πληρώνει. Αν δηλαδή οι κόποι και οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται πιάνουν τόπο ή όχι. Αντίθετα, η Κυβέρνηση η δική σας, παρότι ευαγγελίστηκε ότι θα έβαζε τάξη στα οικονομικά της χώρας, σήμερα πρωταγωνιστεί η ίδια σε σπατάλη σε αδιαφάνεια αλλά, θα έλεγα και σε κρυφές δαπάνες. Γιατί, μολονότι (όπως δηλώσατε πριν) καταργήθηκαν οι ειδικοί λογαριασμοί, αυτή τη στιγμή το Εθνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός δεν ξέρει ούτε ποιοι ακριβώς είναι οι ειδικοί λογαριασμοί που έχουν καταργηθεί, ούτε πόσα κονδύλια από αυτά έχουν περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό ή όχι. Η Κυβέρνηση επιστρατεύει λογιστικές αλχημείες για να μην αποκαλυφθεί ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός της δημοσιονομικής εξυγίανσης, που την πλήρωσε πανάκριβα ο ελληνικός λαός.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η διεθνής οικονομική κρίση βρίσκει την οικονομία μας κυριολεκτικά να ψυχορραγεί, τη βρίσκει με μειωμένη ανταγωνιστικότητα, με υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με υψηλότατο πληθωρισμό, τον υψηλότερο στην Ευρώπη, με υψηλό δημόσιο χρέος και με συνεχή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, αυτά είναι τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής που θα την πληρώσει ακριβά για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός με την επερχόμενη οικονομική κρίση.
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου από την κρίση. Αυτή την πρόταση, με τη συμπαράσταση και τη στήριξη του ελληνικού λαού και στο πλαίσιο μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας θα την κάνουμε πράξη για διέξοδο από την κρίση, ώστε να υπάρξει πραγματική ευημερία όχι στους αριθμούς, αλλά στους ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ πολύ. |