Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον αγαπητό συνάδελφο, τον κ. Λαφαζάνη, για την ερώτηση και για το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής του.
Όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, τίθενται τέσσερα ζητήματα, που απασχολούν –θα έλεγα- περισσότερα του ενός Υπουργεία. Δεν είναι εδώ και δεν θα μπορούσαν να είναι οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου.
Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω,, κύριε Λαφαζάνη, ότι τα ζητήματα, τα οποία θίγετε και οι προτάσεις, τις οποίες κάνατε, δεν θα μείνουν στα χαρτιά. Θα ενημερωθούν από μένα τα συναρμόδια Υπουργεία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σχετικά με την αξιοποίηση των δικαιωμάτων που έχει το Δημόσιο, κατ’ αρχήν στα υπό ανάπτυξη κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων χρυσού, αργύρου και χαλκού στη Χαλκιδική, όπως με ενημερώνει η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση, σεβόμενη πάντα –και θέλω να το τονίσω αυτό- την περιβαλλοντική νομοθεσία, θα λάβει μέριμνα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές εργασίες και οι μεταλλευτικές δραστηριότητες από την ανάδοχο εταιρεία. Από ενημέρωση που είχα από το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το ζήτημα αυτό, το συναρμόδιο Υπουργείο είχε μακρά διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, ορισμένοι από τους οποίους –όπως κι εσείς γνωρίζετε- αντιτίθενται στη συγκεκριμένη επένδυση.
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης στα μεταλλεία της Κασσάνδρας της Χαλκιδικής βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται, όμως, για ένα πολύ σημαντικό κλάδο και για κοιτάσματα που η μελέτη του ΙΓΜΕ για τη βόρεια Ελλάδα εκτιμά ότι η αξία τους φθάνει τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κλάδος αυτός, λοιπόν, μπορεί κατά την γνώμη μας να δώσει και απασχόληση και αντισταθμιστικά οφέλη και να τονώσει την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά να δώσει και έσοδα στο κράτος, που σήμερα –όπως γνωρίζετε- τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Παράλληλα, επίκειται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο νέος σύγχρονος Κώδικας μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών, που έχει προωθήσει το ΥΠΕΚΑ, ο οποίος ενσωματώνει τις καλύτερες πρακτικές ασφάλειας και μέριμνας για το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των εκτάσεων των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων 2011-2013 έχουν ενταχθεί για τη συγκεκριμένη περιοχή: τα ακίνητα του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας, με έναρξη το δεύτερο εξάμηνο του 2011, το Μονοδένδρι Αζάπικο, με έναρξη το πρώτο εξάμηνο του 2012 και το Παλιούρι Χαλκιδικής.Στο ζήτημα αυτό αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία και και αυτό ίσως να περάσει στην προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία.
Η ΕΤΑ εργάζεται κατά προτεραιότητα, ώστε να λυθούν προβλήματα ωρίμανσης που υπήρχαν για αυτά τα συγκεκριμένα ακίνητα, προκειμένου να προχωρήσουν, στα χρονοδιαγράμματα τα οποία σας ανέφερα, οι σχετικοί διαγωνισμοί. Παράλληλα, εργάζεται προς αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να προχωρήσουν σε ξενοδοχειακές, τουριστικές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε άλλες υποδομές, που θα στηρίξουν και την απασχόληση και την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή.
Πιστεύω ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, δεν νομιμοποιούμαστε να αφήνουμε τη δημόσια περιουσία χέρσα και αναξιοποίητη. Δεν έχουμε, σε καμία περίπτωση, αυτή την πολυτέλεια. Σκοπεύουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε κατά προτεραιότητα τις κατάλληλες εκτάσεις –υπάρχουν τέτοιες και στη Χαλκιδική- πάντα με διαφάνεια και με προστασία του περιβάλλοντος, επιδιώκοντας την προσέλκυση ολοκληρωμένων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας, θα βοηθήσουν και στον τομέα των εσόδων, αλλά και συνολικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής.
Για τα ζητήματα που αφορούν στη μοναστηριακή περιουσία, θα σας απαντήσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε κατανοώ τον αγαπητό συνάδελφο, τον κύριο Λαφαζάνη και την κριτική που κάνει σχετικά με τα ζητήματα της ωρίμανσης, όπως είπε, των εκτάσεων που έχει στην κατοχή της η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων..
Όμως, κύριε Λαφαζάνη, όπως σας ανέφερα ήδη, δεν βρισκόμαστε πλέον σε διαδικασίες ωρίμανσης. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και η στόχευση που υπήρχε από πλευράς σας και οι αγώνες που έχετε κάνει όλο αυτό το διάστημα για τα ζητήματα αυτά, πιστεύω ότι θα δικαιωθούν στον επόμενο χρόνο, γιατί η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη αυτές τις εκτάσεις να μην τις αφήσει χέρσες και αναξιοποίητες, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, αλλά να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος και των κατοίκων και της περιοχής και της εθνικής μας οικονομίας.
Υπάρχει το ακανθώδες θέμα της μοναστηριακής περιουσίας, το οποίο όντως δημιουργεί σοβαρά ιδιοκτησιακά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και έχετε δίκιο σ’ αυτό. Αυτά όμως τα προβλήματα, δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις ή μέσα από την δικαστική οδό, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη ξεκινήσει.
Και το λέω αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και το παράδειγμα του Ολυμπιακού ακινήτου και τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στις εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας και στα παραλίμνια, όπου εκεί δεν διακινδυνεύσαμε νομοθετική ρύθμιση, γιατί μία τέτοια ρύθμιση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ θα αντιμετώπιζε πρόβλημα νομιμότητας, ερχόμενη σε αντίθεση με τις αρχές του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης αλλά και των προστατευόμενων από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Είναι κάποια ζητήματα τα οποία είναι αρκετά λεπτά και θέλουν προσοχή στην αντιμετώπισή τους, γιατί ορισμένες φορές μπορεί να έχεις αποτέλεσμα αντίθετο από το αναμενόμενο..
Υπάρχει το θέμα των απαλλοτριώσεων του 1932 και των προσωρινών τίτλων που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί για τους δικαιούχους της Χαλκιδικής. Αυτό είναι ένα ζήτημα όντως πολύ μεγάλο, το οποίο όμως δεν ανήκει στη δική μας αρμοδιότητα. Επομένως, δεν μπορώ σήμερα να σας απαντήσω. Πιστεύω όμως ότι το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί -και πρέπει να αντιμετωπιστεί- με προσεκτικούς βέβαια χειρισμούς σε διϋπουργικό επίπεδο, σε συνεννόηση και με την Εκκλησία.
Σε ό,τι αφορά στις περιουσίες των μοναστηριών του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική, ειδικά τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα δικαστήρια, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαμε να τα προκαταλάβουμε με κάποια νομοθετική παρέμβαση. Είναι όμως ένα ζήτημα που, όπως είπα, πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διϋπουργικό επίπεδο, γιατί πρέπει οι εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν εδώ και καιρό να τελειώνουν και η επίλυση αυτού του ζητήματος να βοηθήσει στη συνολικότερη ανάπτυξη της Χαλκιδικής.
Σας ευχαριστώ.
|