Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Να ευχαριστήσω και τον συνάδελφο, τον κ. Κουρουμπλή, για την πράγματι επίκαιρη ερώτησή του, γιατί σε αυτή τη χρονική περίοδο, όπως είπε, κάποιοι «πατριώτες» προτίμησαν να βάλουν πάνω από όλα τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της πατρίδας.
Κατ αρχήν, θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Επειδή έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά περί καταθέσεων στην Ελβετία σε διάφορα ύψη, θέλω να πω με κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτά τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω, είναι πως δεν μπορούν να θεωρηθούν συλλήβδην όλες οι καταθέσεις στο εξωτερικό παράνομες.
Το τρίτο είναι ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, αγαπητέ συνάδελφε Κουρουμπλή, στα χέρια μας κάποιες λίστες φοροφυγάδων με καταθέσεις στο εξωτερικό, ώστε να δοθούν στην δημοσιότητα. Υπάρχουν, όμως, πληροφορίες για καταθέτες από σαράντα δύο χώρες, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Οδηγίας 48, αλλά και της Πρότυπης Σύμβασης Φορολογίας του ΟΟΣΑ, άρθρο 25, τις οποίες ήδη αξιοποιούμε.
Στο στόχαστρο μπαίνουν εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα αναντίστοιχο με τις καταθέσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά, οπότε το πρώτο που κάνουμε είναι να αναζητήσουμε το «πόθεν έσχες». Επίσης, ενεργοποιούνται, όπου προκύπτουν θετικά στοιχεία, και οι διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ειδικότερα, σε σχέση με την Ελβετία, για την οποία ρωτάτε, προς το παρόν παίρνουμε τα ποσά που αναλογούν στη φορολογία των τόκων καταθέσεων, χωρίς να δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα ονομαστικά δεδομένα.
Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο υπογράψαμε στη Βέρνη το πρωτόκολλο της σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Σε αυτό το πρωτόκολλο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Η σύμβαση αναμένεται να κυρωθεί εντός του 2011, οπότε από τις αρχές του 2012 θα αρχίσει να είναι σε ισχύ και θα έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε τα στοιχεία από τη συγκεκριμένη χώρα, που μας είναι απαραίτητα.
Όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Κύπρο, η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες με την κυπριακή πλευρά για την αναθεώρηση της ισχύουσας σύμβασης διπλής φορολογίας, ώστε σύντομα να έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία για άμεση αξιοποίηση.
Τέλος, σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο ρωτήσατε, όπως με πληροφόρησε το ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του, αυτό ανταποκρίνεται στα αιτήματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Όμως, θέλω να σας ενημερώσω ότι η διαδικασία λήψης πληροφοριών, η πληθώρα αιτημάτων άρσης του τραπεζικού απορρήτου και κυρίως η μη δυνατότητα ύπαρξης on line πληροφόρησης, λόγω μη ύπαρξης κεντρικού τραπεζικού μητρώου, καθιστούν χρονοβόρα αυτή τη διαδικασία.
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Άκουσα προσεκτικά τον αγαπητό συνάδελφο κ. Κουρουμπλή να μιλάει για κάποιο πρόσωπο που επισκέφθηκε το Υπουργείο και έδωσε ανάλογα στοιχεία στη Γερμανία.
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο, αγαπητέ συνάδελφε και αν έχει επισκεφθεί το Υπουργείο. Πάντως εμένα δεν με επισκέφθηκε κανείς και κανείς δεν μου είπε ότι έχει στα χέρια του τέτοιου είδους στοιχεία.
Προσωπικά αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να έχει τέτοια στοιχεία, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα. Καλύπτονται από το τραπεζικό και από το φορολογικό απόρρητο και εμείς ως κράτος μέχρι σήμερα, όπως σας είπα, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τέτοια στοιχεία–και θα σας πω τι στοιχεία έχουμε. Η απόκτηση πληροφοριών για τις τραπεζικές κινήσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών είναι συνάρτηση των υφιστάμενων διεθνών συνεργασιών
και των συναφών συμφωνιών που έχουμε συνάψει, για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να έχουμε ακριβή δεδομένα των καταθετών στο εξωτερικό και πλήρη εικόνα σε σχέση με το ζήτημα αυτό, προκειμένου αφ ενός να λαμβάνουμε τους φόρους που αναλογούν, αφ ετέρου να διασταυρώνουμε αυτό που και εσείς είπατε, το πόθεν έσχες.
Έτσι, στο πλαίσιο των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας –από τις συμφωνίες που σας ανέφερα ότι έχουμε κάνει- έχουμε ταυτοποιήσει αυτή τη στιγμή τριάντα χιλιάδες καταθέτες του εξωτερικού, έχουμε δηλαδή και το ΑΦΜ τους και έχουμε ήδη ξεκινήσει να διασταυρώνουμε αυτά τα στοιχεία και να έχουμε τις πρώτες εισπράξεις. Υπάρχουν ΔΟΥ που λειτουργούν πιλοτικά για αυτό το ζήτημα, όπως είναι η ΔΟΥ Γλυφάδας, κάτι που έχω αναφέρει ξανά, σε άλλη ερώτηση που έγινε εδώ. Έχουμε ένα καλό μέσο όρο εισπράξεων από αυτούς που δεν είχαν καν δηλώσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Έτσι, λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάναμε και κάνουμε –και προς το εξωτερικό και σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες- ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αναφέρθηκαν.
Να σας διαβεβαιώσω, επίσης, ότι για κανένα λόγο δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι καταθέτες μαύρων κεφαλαίων στο εξωτερικό ελπίζοντας ότι θα τους προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο ή τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ήδη με τον ν. 3943 που ψήφισε το Εθνικό μας Κοινοβούλιο πριν από ενάμισι περίπου μήνα, ιδρύσαμε Ειδική Διεύθυνση στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό και με τις διασταυρώσεις των στοιχείων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Να είστε σίγουρος ότι αυτές μας οι προσπάθειες έχουν και θα έχουν πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
|