Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Καταρχήν να ευχαριστήσω και τον συνάδελφο, που μου δίνει αυτήν την ευκαιρία. Αγαπητέ συνάδελφε, σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της περιοχής της πρώην Βάσης των Γουρνών, η Κυβέρνηση δεν πήρε κάποιες μονομερείς αυθαίρετες αποφάσεις.
Υπήρξε από το 2004–και πρέπει να το γνωρίζετε- ένα Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΚΕΔ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, αλλά και του Δήμου Γουρνών, ένα Μνημόνιο συνεργασίας που είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός βιώσιμου σχεδίου αξιοποίησης, το οποίο θα αποφέρει οφέλη, όχι μόνο για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Πριν την υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου και στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρξε –γιατί εδώ πρέπει να τα λέμε όλα, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις- παραχωρήθηκαν 110 στρέμματα από την ΚΕΔ στους προαναφερόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ανέγερση και λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, για τη δημιουργία ενυδρείου και τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου .
Με το μνημόνιο, όπως σας είπα, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη και η διαχείριση του υπόλοιπου τμήματος του ακινήτου, που δεν παραχωρήθηκε στους τοπικούς φορείς θα ανατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή θα αξιοποιηθεί επενδυτικά με συγκεκριμένες χρήσεις γης και η Αυτοδιοίκηση ανέλαβε την υποχρέωση να συντάξει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ.
Παράλληλα -και πέρα από τα παραπάνω- στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στις συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, η ΚΕΔ παραχώρησε επιπλέον, πέρα από τα 110 στρέμματα, άλλα 50 στρέμματα για την ικανοποίηση διοικητικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών αναγκών της περιοχής.
Άρα, αυτό το οποίο συνάγεται από όσα είπα παραπάνω, είναι ότι υπήρξε μία συμφωνία και στη βάση αυτής της συμφωνίας προχώρησαν μια σειρά από ενέργειες. Δυστυχώς, όμως, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης αθέτησαν σε σημαντικό βαθμό τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μνημονίου, που το καταθέτω και για εσάς και για τα Πρακτικά της Βουλής, να το πάρετε και να το δείτε για του λόγου το αληθές.
Αθέτησαν, λοιπόν, πλήρως τους όρους του μνημονίου. Δεν προέβησαν στις απαιτούμενες αναπτύξεις και στις εργασίες που προβλέπονταν, με αποτέλεσμα μια σειρά από τμήματα, τα οποία είχαν παραληφθεί προκειμένου να αξιοποιηθούν, να γίνουν αναψυκτήρια. Θα καταθέσω και σχετικές φωτογραφίες – ντοκουμέντα. Υπήρξαν πισίνες, που θα βοηθούσαν τα υπόλοιπα κτίσματα που έγιναν εκεί και μια σειρά από άλλα έργα, τα οποία -θα τα δείτε- βρίσκονται σε μία κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης. Αυτά ήταν έργα που έγιναν με χρήματα των τοπικών κοινωνιών.
Αγαπητέ συνάδελφε, πιστεύω ότι ούτε η σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά ούτε και οι ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης επιτρέπουν πλέον να μένουν δημόσια ακίνητα εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα επί μια σειρά ετών. Πιστεύω ότι τόσο τα συμφέροντα της χώρας όσο και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας επιβάλλουν να προχωρήσει και θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, η οποία είχε συμφωνηθεί, για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής των 450 στρεμμάτων. Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις από την Υπουργική Επιτροπή που συνήλθε στις 15 Δεκέμβριου και η περιοχή αυτή είναι μία από τις δεκαπέντε προς άμεση αξιοποίηση, στο πλαίσιο των συμφωνιών, όπως είπα, που έχουν ήδη γίνει.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Κριτσωτάκη, σας άκουσα πάρα πολύ καλά και εκτιμώ και εσάς και την εντιμότητά σας. Επειδή άκουσα όμως ότι αναφέρθησαν ανακρίβειες στην τοποθέτησή μου, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Έχω μπροστά μου το Μνημόνιο Συνεργασίας και έχει τις υπογραφές του κ. Ζυγογιάννη, από πλευράς της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του Νομάρχη Ηρακλείου εκείνη την περίοδο, του Δημήτρη του Σαρρή, του Δημάρχου Γουβών, του Μπλαβάκη, και της Αναπτυξιακής Εταιρείας των Γουρνών. Είναι εδώ και το καταθέτω. Αυτό είναι ανακρίβεια; Αυτή δεν ήταν η συμφωνία, η οποία υπήρξε;
Δεύτερον, είναι ανακρίβεια το γεγονός ότι δόθηκαν, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας 160 στρέμματα από τα 783, σε πολλά από τα οποία όντως έχουν ανεγερθεί οι εγκαταστάσεις στις οποίες αναφέρθηκα, προεξάρχοντος του ενυδρείου, που είναι στολίδι και μια σειρά από άλλα τέτοια κτίσματα;
Είναι ψέματα, από την άλλη πλευρά, η κατάσταση η οποία παρουσιάζεται σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις; Και εδώ υπάρχουν, κυρία Πρόεδρε, συγκεκριμένες φωτογραφίες, που δείχνουν ακριβώς μια εικόνα εγκατάλειψης, η οποία δεν τιμά κανέναν.
Θέλω λοιπόν, να πω ότι θα πρέπει, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες, να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Δεν μπορεί να τα θέλουμε όλα, δηλαδή και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο .
Δεν μπορεί να συνεχίσει η χώρα μας να προχωρά έτσι όπως προχωρούσε μέχρι σήμερα, εκτός και αν είναι στη λογική σας να ακολουθούμε περιοριστικές οριζόντιες πολιτικές, να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, πράγματα τα οποία είναι αδιέξοδα και δεν οδηγούν πουθενά. Οφείλουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε την περιουσία την οποία έχουμε. Δεν εκποιούμε ούτε χαρίζουμε δημόσια περιουσία -και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Πόσο μάλλον δεν μπορούμε να την αφήνουμε εγκαταλελειμμένη.
Εμείς δείξαμε κάθε καλή μας πρόθεση σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιουσίας και πιστεύουμε ότι η παραπέρα διαιώνιση αυτής της κατάστασης δεν θα βλάψει μόνο το Δημόσιο, σε ό,τι αφορά στην άντληση εσόδων, θα βλάψει και τις τοπικές κοινωνίες. Την αξιοποίηση αυτή και εσείς πρέπει να την θέλετε. Και δεν πρόκειται να τσιμεντοποιηθεί. Το μεγαλύτερο μέρος από τα 450 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση, δεν πρόκειται να κτιστεί, βάσει των σχεδίων που υπάρχουν.
Πρώτα εσείς, λοιπόν, πρέπει να θέλετε να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή, γιατί η αξιοποίησή της σημαίνει τόνωση της τοπικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.. Σημαίνει επενδύσεις, που σήμερα είναι απαραίτητες, όσο τίποτε άλλο.
Ξέρω την απόφαση που μου λέτε. Την έχω εδώ, τη σημερινή απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όμως, η διαδικασία δεν ξεκίνησε σήμερα. Έχει ξεκινήσει από το 2004, όπως σας είπα, και πρέπει να ολοκληρωθεί όχι μόνο προς όφελος της χώρας, αλλά προς όφελος πρώτα και κύρια της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
|