Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την πορεία των εσόδων, τη φορολογική μεταρρύθμιση και το ύψος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/5/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον κ. Παπαδημούλη για την ερώτησή του, αν και έχει θέσει πολλά ερωτήματα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σύντομα και συνοπτικά.
Κατ αρχήν, να σας ενημερώσω πως για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρξει εκτενής ανακοίνωση, βγήκε, αυτή τη στιγμή και είναι αρκετά λεπτομερής. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του έδειξε την αποφασιστικότητά του με ομόφωνη στάση όλων των μελών του για το προχώρημα των μεγάλων αλλαγών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας και ο τόπος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Η αξιολόγηση από την τρόικα θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αφού συνεκτιμηθεί και ο συνολικός σχεδιασμός μας στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Άρα, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία.
Όσον αφορά στον υπαινιγμό που κάνατε σχετικά με την αποτυχία του προγράμματος, είτε αυτό αφορά τα έσοδα είτε αυτό αφορά τις δαπάνες, θέλω να πω τα εξής. Χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και στις θυσίες του ελληνικού λαού καταφέραμε μέσα στο 2010 να μειώσουμε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το δημοσιονομικό έλλειμμα, ήτοι κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που δεν το κατάφερε καμία χώρα. Μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από μία πτωτική πορεία των δημοσίων εσόδων καταφέραμε, μολονότι η ύφεση, όπως γνωρίζετε, ήταν της τάξης του 4,5% σε μέσα επίπεδα, να αυξήσουμε τα έσοδα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 37,3% του ΑΕΠ σε 39,1%. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση εσόδων στην ευρωζώνη μαζί με αυτή της Πορτογαλίας. Καταφέραμε να αυξηθεί και ο ΦΠΑ, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011, κατά  4,5% πέρα από την αύξηση των συντελεστών.
Επίσης, σημαντική θετική εξέλιξη ήταν και αυτή στις δαπάνες, οι οποίες από 47,6% του ΑΕΠ μειώθηκαν σε 44%.
Είναι γεγονός ότι υπήρξε μία υστέρηση των εσόδων το πρώτο τετράμηνο του 2011, σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού. Την έχουμε αναφέρει. Ήταν μια υστέρηση που σχετίζεται με τη μεγάλη ύφεση, 7,5% ήταν η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Σχετίστηκε με τις σημαντικά μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος -γιατί κάναμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα  που έδωσε πραγματικές μειώσεις στα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς μέχρι και 40.000 ευρώ- με τη μη επανάληψη εισπράξεως των τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατομμύρια και, τέλος, με τις πολύ μεγάλες επιστροφές φόρων αυξημένες κατά 25,6%,, λόγω της τακτοποίησης σωρευμένων εκκρεμοτήτων από τα προηγούμενα χρόνια.
Να σας πω, λοιπόν –και ολοκληρώνω, θα απαντήσω στα υπόλοιπα στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής μου- ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είμαστε πανέτοιμοι για τον μεγάλο αγώνα που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες μας, η ψήφιση τριών νόμων, του ν. 3842, του ν. 3188 και του ν. 3943. Για πρώτη φορά η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής με οκτώ πολύ συγκεκριμένες καινοτομίες. Πρώτο ζήτημα είναι ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων. Τα τεκμήρια, η συνευθύνη λογιστών και η αναμόρφωση των φορολογικών δηλώσεων, η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και η αυτόφωρη διαδικασία, η θέσπιση του οικονομικού εισαγγελέα, η επιτάχυνση φορολογικών δικών και εκτεταμένες διασταυρώσεις. Ελέγχουμε, επίσης, κριτήρια επικινδυνότητας. Είμαστε σίγουροι, κύριε Παπαδημούλη, ότι αυτό το πρόγραμμα που ξεκινάει τώρα ολοκληρωμένα θα έχει απόδοση σε αυτά που περιμένουμε και εμείς και ο ελληνικός λαός.
Ευχαριστώ.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Παπαδημούλη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δυστυχώς οι αγορές δεν ακολουθούν την οικονομική πρόοδο που υπάρχει σε κάθε χώρα και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας χώρα. Οι αγορές αυτή τη στιγμή πρέπει και θέλουν να πειστούν, σχετικά με τη δυνατότητα διαχείρισης του δημοσίου χρέους.
Επειδή έχετε κάνει και αρκετά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρετε –και είναι γεγονός- ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στα προγράμματα διάσωσης, την οποία  αποφάσισαν πρόσφατα η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην Ελλάδα.
Από την άλλη  υπάρχουν ακόμα τα απόνερα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που –δυστυχώς- παρ ότι εμείς ως Κυβέρνηση και ως κίνημα θέσαμε μια σειρά από ζητήματα και προτάσεις, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Παράλληλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μια συστημική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχετίζεται με την έλλειψη ενιαίας στρατηγικής για παρόν και το μέλλον της. Υπάρχει ένα περιβάλλον πολύ ευμετάβλητο, πολύ ρευστό, πολύ ασταθές, που επιβαρύνει και την κρίση που αντιμετωπίζει η δική μας χώρα.
Από εκεί και πέρα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είπα πριν, στον τομέα των εσόδων, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ναι, θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου ο Προϋπολογισμός να παραμείνει εντός των στόχων που έχουμε βάλει για το 2011.
Επίσης, είναι ανάγκη να χαραχθεί –και θα χαραχθεί- ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την πορεία της χώρας μας μέχρι το 2015, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Νομίζω ότι δεν είναι υποχρέωση που πηγάζει από τις όποιες εξωτερικές πιέσεις. Είναι μια αυτονόητη υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων και του δικού σας πολιτικού φορέα να προσέλθει και να κουβεντιάσει, προκειμένου να συνεισφέρει θετικά με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δεν είναι κομματικά, αλλά εθνικά προβλήματα, κύριε Παπαδημούλη, βασικά είναι προβλήματα σωτηρίας της ίδιας της χώρας.
Αυτό που θέλω εδώ να τονίσω είναι ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάσουν τόπο με ακινησία, είτε με άρνηση σε όλα, είτε με ένα στείρο, καταγγελτικό λόγο, τον οποίο ακολουθείτε ορισμένες φορές και με πρακτικές που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε αδιέξοδα και στη χρεοκοπία.
Αντίθετα, εγώ πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, θα πρέπει να χτυπήσουμε την ανομία, το πελατειακό κράτος και τις ανάλογες αντιλήψεις που υπήρξαν, όπως και τον ανέξοδο λαϊκισμό. Δεν μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση μέσα από τέτοιες λογικές. Πρέπει να προχωρήσουμε στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην επωνυμοποίηση των προϊόντων μας. Από την άλλη, θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κράτος που δεν θα παράγει πλέον χρέη, αλλά θα είναι επιτελικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ένα Κράτος που θα είναι δίπλα στον πολίτη, όταν αυτός το έχει ανάγκη.
Το ότι είμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε για αποκλίσεις, μεταρρυθμίσεις και διορθωτικές κινήσεις, οφείλεται –και το γνωρίζετε- στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταφέραμε να πάρουμε και δεν μας το χάρισε κανείς, γιατί μηχανισμός δεν υπήρχε. Κανείς, επίσης, δεν μας χάρισε είτε την επιμήκυνση του δανείου, είτε τη μείωση  του επιτοκίου.
Δεν έχουμε κάνει αίτηση για καινούργιο δάνειο -και το γνωρίζετε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν μιλάμε για καινούργιο δάνειο ούτε για καινούργιο μνημόνιο. Πρέπει, όμως, να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα. Και εδώ οφείλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του και καθένας από εμάς, γιατί βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα της πέμπτης δόσης δεν έχει κλείσει. Το κλείσιμό του δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά αφορά και θα αφορά αύριο όλους τους Έλληνες.
Πρέπει, λοιπόν, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, νομίζω ότι είστε πολύ υπεύθυνος άνθρωπος και αυτά τα καταλαβαίνετε σε ό,τι αφορά στο παρόν και στο μέλλον της χώρας.
Ευχαριστώ.