Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, να πω στον κ. Γιακουμάτο ότι όντως κάνει καλά και νοιάζεται για την… εθνική μας κατάθλιψη, γιατί η παράταξή του έχει τεράστια ευθύνη. Δεν είναι μόνο εξαιτίας όσων έκανε ή δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα…Είναι και γιατί αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να βγούμε από την κρίση. Περί άλλων μεριμνά και τυρβάζει. Αρέσκεται στο να κάνει μικροπολιτική αντιπολίτευση και τίποτε άλλο.
Να πω, λοιπόν, στον κύριο συνάδελφο ότι καλή ήταν η ερώτηση, που έκανε, αλλά δυστυχώς την απευθύνει σε λάθος διεύθυνση. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ήταν η Κυβέρνησή μας, αυτή που άφησε να αιωρούνται κενά, ως προς τη φορολογία των αφανών εισοδημάτων. Εμείς αυτά τα κενά –εμείς, κύριε Γιακουμάτο και όχι άλλοι και θα μιλήσουμε παραπέρα γι’ αυτό- τα κλείσαμε, μια για πάντα, με την τροποποίηση που κάναμε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα στο άρθρο 15 του ν.3888.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, για κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη, μη σταθερή, μη διαρκή πηγή ο φορολογούμενος για πρώτη φορά έχει το βάρος της απόδειξης. Να αποδείξει, δηλαδή, την πραγματική πηγή των εισοδημάτων του, είτε φορολογείται με άλλες διατάξεις, είτε απαλλάσσεται. Εάν δεν το κάνει αυτό, τότε η προσαύξηση φορολογείται ως εισόδημα, μπαίνει στην κλίμακα και φορολογείται με 45%, γιατί μιλάμε για υποθέσεις που είναι συνήθως πολύ υψηλές και όχι με το 40% που προτείνει σήμερα ο κ. Γιακουμάτος. Αυτό ισχύει με το άρθρο 20 του νόμου 3888.
Σχετικά, λοιπόν, με το ζήτημα των αφανών εισοδημάτων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για πρώτη φορά, κύριε Γιακουμάτο, κάνει τόσο εκτεταμένες διασταυρώσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό γίνονται διασταυρώσεις με στοιχεία που παίρνουμε σε CD, είτε στο πλαίσιο οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της οδηγίας 48, είτε στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας για την πληροφόρηση και την αποφυγή διπλής φορολογίας.
Τον τελευταίο χρόνο έγιναν δεκάδες διασταυρώσεις τον τελευταίο χρόνο και εξακολουθούν να γίνονται. Τα αποτελέσματα δίνονται στις ΔΟΥ, προκειμένου να προχωρήσουν παραπέρα. Και ήδη οι ΔΟΥ έχουν αρχίσει και εισπράττουν. Για παράδειγμα, η ΔΟΥ Γλυφάδας ξεκαθάρισε ήδη δέκα υποθέσεις με τόκους εξωτερικού, η κάθε μία από τις οποίες έχει αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο, κατά μέσο όρο 46.000 ευρώ.
Εξ άλλου, κύριε Πρόεδρε, με τον ν. 3842/2010, άρθρο 77, κάθε πράξη φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό έγκλημα σε σχέση με το ξέπλυμα και σύμφωνα με τον ν.3691/2008, τα άρθρα 46 και 48, είναι δυνατή η άμεση δέσμευση του εγκληματικού προϊόντος, ακόμα και αν είναι προϊόν φοροδιαφυγής.
Εδώ να σας ενημερώσω πως εάν ο έλεγχος με αφορμή προσαυξήσεις οδηγεί σε αποφυγή φόρου εισοδήματος πάνω από 150.000, έχουμε φοροδιαφυγή κακουργηματικής μορφής και από 15.000 μέχρι 150.000, έχουμε φοροδιαφυγή πλημμεληματικής μορφής. Άρα, υπάρχουν ρυθμίσεις, οι οποίες είναι δρακόντειες και δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουμε και άλλη τέτοια ρύθμιση.
Άμεση δέσμευση, όμως, δεν σημαίνει αυτόματη είσπραξη ή δήμευση - θα πρέπει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και το Σύνταγμα, που δίνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια.
Υπάρχει θέμα Συντάγματος εδώ, κύριε Γιακουμάτο. Όμως, εμείς δεν αφήσαμε την κερκόπορτα των φορολογικών δικαστηρίων ανοικτή, όπως ήταν όλο αυτό το διάστημα, που είχαμε εκδικάσεις υποθέσεων οι οποίες κράταγαν επτά και δέκα χρόνια. Συντομεύσαμε, λοιπόν, αυτόν τον χρόνο στο μισό.
Αυτά η δική σας παράταξη, κύριε Γιακουμάτο, τα ανέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα έρχεται και μας εγκαλεί γιατί δεν μηδενίζουμε τη φοροδιαφυγή από τη μια στιγμή στην άλλη.
Όταν συζητούσαμε το φορολογικό, κύριε Γιακουμάτο, -μακάρι να μπορούσατε να είσαστε εκεί στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, που συζητούσαμε δρακόντειες διατάξεις- μας έκαναν κριτική ότι «κινδυνεύει η επιχειρηματικότητα» ή οτιδήποτε άλλο. Πείτε μας, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση ποιον να πιστέψω, τη δική σας ειλικρίνεια ή την κριτική που δεχόμαστε από άλλα στελέχη της παράταξής σας;
Ευχαριστώ.
Δευτερολογία
Κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνω την αγωνία του συναδέλφου κ. Γιακουμάτου, που είναι και δική μου. Και δική μου αγωνία είναι, κύριε Γιακουμάτο, να μη λασπωνόμαστε όλοι, γιατί δεν φταίμε όλοι. Όπως, όμως και σε προσωπικό επίπεδο ξεχωρίζουμε, υπάρχει και διαχωρισμός σε πολιτικό επίπεδο- και όχι για κομματικούς λόγους.
Ενώ εμείς σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά που υπήρχαν, επί των ημερών σας, επί Νέας Δημοκρατίας κάποιοι έδιναν οδηγίες. Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής αυτό το έγγραφο, να το διαβάσετε μετά με την ησυχία σας και να δείτε τι λέει, γιατί δεν θέλω να ξαναφέρω αυτό το θέμα στην επικαιρότητα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, λέτε πως νοιάζεστε για το αποτέλεσμα, για τη διευκόλυνση, δηλαδή, του ΣΔΟΕ και των αρμόδιων μηχανισμών, η δουλειά των οποίων είναι προϋπόθεση για να υπάρξουν με τις νόμιμες διαδικασίες τα ανάλογα έσοδα για το δημόσιο. Μηδενίζετε όμως, κύριε Γιακουμάτο, τη δουλειά μας εάν πιστεύετε πως ό,τι γίνεται σήμερα, γίνεται δήθεν στα τυφλά ή «για τα μάτια» ή χωρίς να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και ιδιαίτερα από την πλευρά του ΣΔΟΕ.
Το ΣΔΟΕ στο προηγούμενο διάστημα ήταν κυριολεκτικά διαλυμένο. Το ανασυγκροτήσαμε και το στήσαμε στα πόδια του. Και επειδή με ρωτήσατε, θέλω να σας δώσω συγκεκριμένα στοιχεία. Το τελευταίο, λοιπόν, διάστημα το ΣΔΟΕ δέσμευσε 700.000 ευρώ από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, από παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών 140.000 ευρώ, 640.000 μετοχές σε ευρώ, 20.000 ευρώ επενδυτικά, πέντε ακίνητα, 2.474.285 ευρώ χρηματιστηριακά προϊόντα, 567.526 δολάρια Αμερικής, επένδυση κεφαλαίων στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος, 325.000 ευρώ από φοροδιαφυγή, 17 ακίνητα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Να σας πω ότι μόνο από μία από τις παραπάνω υποθέσεις, από φόρους έχει εισπραχθεί 1.250.000 ευρώ. Αυτά είναι μερικά στοιχεία που αφορούν το τελευταίο δίμηνο και το τέλος του χρόνου σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό που μπορούμε να κάνουμε, στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου που υπάρχει και υλοποιεί το Σύνταγμα, το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμά μας δεν αποδέχεται αυτοματισμούς σε ό,τι αφορά τις δημεύσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δημεύσεις. Δεσμεύσεις μπορούμε να κάνουμε. Δημεύσεις, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε. Τέτοιου είδους συνταγματικοί αυτοματισμοί δεν είναι ανεχτοί.
Να ξεκαθαρίσω, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Σε ό,τι αφορά στο «πόθεν έσχες» των Βουλευτών δεν είναι υπεύθυνη η Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, αλλά η Βουλή των Ελλήνων. Δεν είναι θέμα Κυβέρνησης.
Για τους υπόλοιπους πολίτες το «πόθεν έσχες» ελέγχεται από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους ανασυγκροτούμε εκ βάθρων με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής. Πιστεύουμε ότι ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη σύλληψη αυτής της φοροδιαφυγής και η μετατροπή του αδικήματος απόκρυψης εισοδήματος σε διαρκές θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα, κύριε Γιακουμάτο, σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Μόνο που θέλουμε να εισηγηθείτε στο κόμμα σας, τη Νέα Δημοκρατία, αυτές τις ρυθμίσεις να τις στηρίξει.
Ευχαριστώ πολύ.
|