Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Κ. ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΒΟΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Κ.ΛΠ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/2/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βορίδη για την ερώτηση γιατί θίγει ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας και για την οικονομία μας και για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες.
Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, αγαπητέ συνάδελφε, για την αναφορά, δηλαδή, δημοσιευμάτων περί καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα του DER SPIEGEL, που αφορούσε την Ελβετία, θέλω να σας πω ότι το ύψος των καταθέσεων στις οποίες αναφέρεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι υπερβολικό και εξωπραγματικό. Είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από το σύνολο των καταθέσεων των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες. Και δεν επιβεβαιώνεται –θέλω να το τονίσω αυτό- από καμία αξιόπιστη πηγή.
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, σχετικά με την απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες το δωδεκάμηνο του 2010, με βάση τα επίσημα στοιχεία που μας κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όντως αυτό το δωδεκάμηνο έχουμε μία μείωση των καταθέσεων κατά 12%, ήτοι κατά 29,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταθέτω στα Πρακτικά τη σχετική επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση αυτή αντανακλά κατά ένα μέρος φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ίσως είναι και το μεγαλύτερο. Ένα άλλο μέρος αφορά χρήματα, τα οποία διατέθηκαν από τα νοικοκυριά για να καλύψουν τον προϋπολογισμό τους κι ένα άλλο μέρος αφορά την κατάθεση χρημάτων σε θυρίδες στο εσωτερικό.
Οι περισσότεροι που μπήκαν σ’ αυτήν τη λογική για να μεταφέρουν χρήματα ήταν μεγαλοκαταθέτες, απ ότι φαίνεται. Έπεσαν θύματα της φημολογίας, που υπήρξε εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο, στις αρχές, δηλαδή,  του 2010 κι ενός κλίματος πανικού. Έτσι, έχασαν και από τη διαφορά των τόκων και από τη μετατροπή, πιθανόν, σε άλλο νόμισμα και από το κόστος των εμβασμάτων και της διαδικασίας να ανοίξουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, πέρα από κόστος επαναφοράς.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η τάση διαφυγής καταθέσεων στο εξωτερικό, που υπήρξε μέσα στο 2010, έχει τελείως ανακοπεί, αφού κανένα από τα επαπειλούμενα σενάρια εκείνης της περιόδου, ούτε και οι περιρρέουσες φήμες δεν επαληθεύθηκε. Και δεν επαληθεύθηκε ούτε πρόκειται να επαληθευθεί, γιατί η χώρα μας -όπως γνωρίζετε- έχει εξασφαλίσει από το Μηχανισμό Στήριξης την απρόσκοπτη, ουσιαστικά, χρηματοδότησή της. Είναι συνεπής σε ό,τι αφορά τις δανειακές της υποχρεώσεις και τους στόχους της και προχωρά σε ένα μεγάλο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο είχε ανάγκη και η οικονομία και η δημόσια διοίκηση εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει να κατακτά όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.
Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησής σας, είχαμε δώσει σημαντικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων από το εξωτερικό. Για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια ο φόρος ήταν 5%, για δε τα δηλωθέντα κεφάλαια που έμεναν στο εξωτερικό 8%. Αυτά τα κίνητρα τα παρατείναμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αμελητέο.
Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα επανέκαμψαν γύρω στα 405 εκατομμύρια ευρώ ή έμειναν στο εξωτερικό και εισπράχθηκαν 21.835.000 ως φόροι από τόκους, που δεν εισπράττονταν μέχρι σήμερα.
Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι με το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε, δίνουμε και πάλι τη δυνατότητα επαναπατρισμού αυτή τη φορά όχι μόνο καταθέσεων, αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέχρι και 30/9/2001 με την καταβολή φόρου 8% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρονται στην Ελλάδα ή μένουν στο εξωτερικό.
Ως προς τα υπόλοιπα, θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, να πω στον κ. Βορίδη ότι η Κυβέρνηση δεν μελετά απλώς τη λήψη κάποιων μέτρων για να αντιμετωπίσει αυτούς ακριβώς που είπατε, αλλά έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων.
Η υφιστάμενη νομοθεσία από τη μία πλευρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη οι διακρατικές σχέσεις που έχουμε συνάψει με μία σειρά από χώρες, όπως την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και πάρα πολλές χώρες,  δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές φορολογικές αρχές να κάνουν ερωτήματα και να συλλέγουν στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των κρατών αυτών, τα οποία ήδη έχουμε πάρει.
Έχουμε στα χέρια μας πάρα πολλά στοιχεία για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διασταυρώσεις με τα πρώτα αποτελέσματα. Οι διασταυρώσεις αυτές γίνονται μέσω του TAXIS αλλά και συνολικότερα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου εδώ όσοι έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής, δεν έχουν δηλώσει δηλαδή αυτές τις καταθέσεις, καλούνται και να πληρώσουν αυτά που οφείλουν να πληρώσουν με τους τόκους των καταθέσεων, αλλά υπάρχει και έλεγχος και του πόθεν έσχες.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελβετία, υπήρξε πρόσφατα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ελβετίας και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Υπουργού Οικονομικών με την ομόλογό του Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσουμε σε διμερείς συμφωνίες μεταξύ των φορολογικών αρχών της Ελλάδας και της Ελβετίας για τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία.
Από εκεί και πέρα, με το νομοσχέδιο το οποίο καταθέτουμε στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή προβλέπουμε τη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος, ενός τμήματος διεθνούς διοικητικής συνεργασίας. Το τμήμα αυτό θα αναλάβει τόσο τη συνεργασία με τις διεθνείς φορολογικές αρχές, όσο και με το ΣΔΟΕ και θα συντονίσει συνολικά τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.
Πέρα όμως από τα ζητήματα αυτά, θέλω να σας διαβεβαιώσω σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι εγγυημένες. Δεν διατρέχουν κανένα μα κανέναν κίνδυνο. Έχουμε στηρίξει, και το γνωρίζετε, το Τραπεζικό Σύστημα και σε ρευστότητα και με εγγυήσεις. Υπάρχουν ήδη 10 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχουμε συγκροτήσει. Και είναι γεγονός ότι όσες από τις τράπεζες θα είχαν οποιαδήποτε προβλήματα έχουν τη δυνατότητα ή να μπουν σ’ αυτό το Ταμείο ή να προχωρήσουν σε διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ή σε συγχωνεύσεις.
Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να πούμε, είναι ότι δεν υπάρχει εδώ κανένα μα κανένα ζήτημα σχετικά με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που ειρήσθω εν παρόδω αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι άλλες τράπεζες.
Από εκεί και πέρα. αυτό που νομίζω ότι είναι το  πιο ουσιαστικό είναι να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση που γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματός μας. Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση ώστε να έχουμε ανάκαμψη και ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και η αποφασιστική στήριξη του ευρώ, γιατί το φαινόμενο όσον αφορά τις καταθέσεις, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Δείτε τι έγινε με την Ιρλανδία. Έφυγαν 110 δισεκατομμύρια, τα 40 μόνο το Δεκέμβριο από τις ιρλανδικές τράπεζες.
Η αποφασιστική στήριξη του ευρώ που δρομολογείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι θα δημιουργήσει και το γενικότερο κλίμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τέτοιου είδους καταστάσεις.
Σας ευχαριστώ.