Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ Κ.ΛΠ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/2/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον συνάδελφο για την ερώτηση, γιατί θα μας δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία, να κλείσουμε με την απάντησή μας το θέμα που έχει ανοίξει σχετικά με τα αποθέματα χρυσού.
Ομως θέλω να παρατηρήσω, αγαπητέ συνάδελφε, πως τη στιγμή που τα μάτια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, σε μια Σύνοδο Κορυφής, όπου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά από μεγάλα ζητήματα σχετικά με την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων, τη στιγμή κατά την οποία στη χώρα μας λαμβάνονται μια σειρά από μεγάλες αποφάσεις σχετικά με διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, βλέπω ότι διακατέχεστε από μια έκδηλη, αλλά αδικαιολόγητη –επιτρέψτε μου την έκφραση- αγωνία, για τα αποθέματα του χρυσού της χώρας μας.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, αφού το τελευταίο διάστημα, όπως άλλωστε είπατε και εσείς, έχετε υποβάλει δυο Ερωτήσεις και σήμερα συζητάμε και μια επίκαιρη Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Για το ακριβές ύψος του αποθέματος του χρυσού της χώρας μας υπάρχει η επίσημη απάντηση του Διευθυντή της  Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία καταθέτω στα Πρακτικά, όπου φαίνονται τα αποθέματα, για τα οποία σας έχουμε ήδη απαντήσει γραπτώς.
Άλλωστε αυτά εμφανίζονται κάθε χρόνο στις εκθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και δεν χρειάζεται να επαναλάβω τίποτα περισσότερο.
Νομίζω ότι οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν πως η χώρα μας είναι 30ή στον κόσμο, με βάση την κατάταξη του World Gold Council για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Σχεδόν το ήμισυ, λοιπόν, από αυτά τα αποθέματα χρυσού φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο –και το τονίζω αυτό- δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού, ήδη από τις πρώτες δεκαετίες που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.
 Αυτήν την τακτική, της κατανομής των αποθεμάτων χρυσού δεν την ακολουθεί μόνο η χώρα μας. Την ακολουθούν όλες οι κεντρικές τράπεζες και αυτό το κάνουν για λόγους διασποράς των κινδύνων.
Πιο συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα χρυσού της χώρας,  σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών, φυλάσσονται στην Bank of England του Ηνωμένου Βασιλείου. Και λέει η απάντηση «για ιστορικούς λόγους», γιατί πήγαν εκεί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα άλλο μέρος φυλάσσεται στη Federal Reserve που, όπως γνωρίζετε, είναι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενω ένα μικρό μέρος φυλάσσεται στην ελβετική τράπεζα UBS, από το τέλος της δεκαετίας του 1960. Κι αυτό έγινε, γιατί η κεντρική ελβετική τράπεζα, η Swiss National Bank, δεν προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης.
Αυτά σε ότι αφορά στο που βρίσκεται το μισό περίπου των αποθεμάτων χρυσού που δεν φυλάσσεται, όπως εξήγησα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ετήσιο κόστος της φύλαξης είναι της τάξεως των 90.000 ευρώ. Αν και θα ακουστεί περίπου αστεία ως δήλωση, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός χρυσός που φυλάσσεται εκτός της χώρας είναι απολύτως ασφαλής, γιατί και οι τρεις ξένες τράπεζες, στις οποίες αναφέρθηκα, διαθέτουν την πιο υψηλή εξειδίκευση σε υπηρεσίες φύλαξης χρυσού.
Ελπίζω, κύριε συνάδελφε, να σας καθησύχασα αρκετά σε σχέση με την τύχη του εθνικού αποθέματος σε χρυσό. Στη δευτερολογία μου, θα αναφερθώ και στις πληροφορίες τις οποίες αναφέρατε για τη Merill Lynch.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Λυπάμαι, κ. Πρόεδρε, γιατί ο αγαπητός συνάδελφος δεν παρακολούθησε, ως φαίνεται, την πρωτομιλία μου ή ήθελε να πει αυτά που είχε στις σημειώσεις του, τα οποία επανέλαβε, χωρίς να λάβει υπόψη ό,τι του είπα. Είπα, λοιπόν, ότι η πρακτική της κατανομής των διαθεσίμων σε χρυσό, δεν είναι μια πρακτική που ακολούθησε και ακολουθεί μόνο η χώρα μας. Ακολουθείται από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και γίνεται, όπως είπα, για λόγους διασποράς των κινδύνων. Και για εμάς γίνεται με τους καλύτερους όρους. Αναφέρθηκα, επίσης, ιστορικά, από πότε χρονολογείται η κατανομή και η διασπορά αυτή.
Από την άλλη, οι ισχυρισμοί-που δεν λέω ότι είναι ισχυρισμοί του συναδέλφου- περί φύλαξης μέρους του χρυσού στη «Merrill Lynch», ως υποθήκη συμβολαίων ανταλλαγής χρεών της περιόδου 2001-2002, που υποτίθεται ότι συνήψε η Ελλάδα, είναι παντελώς ανυπόστατοι. Και αυτό θέλω να το διαβεβαιώσω κατηγορηματικά. Άλλωστε, σας είπα ότι ένα μέρος από τα αποθεματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν βρίσκεται στη «Merrill Lynch», αλλά στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Παρεμπιπτόντως για τα συγκεκριμένα SWAPS, στα οποία αναφέρεστε με κάποια κριτική διάθεση, αν διακρίνω σωστά από τον τόνο της ερώτησης, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, υπάρχει πρόσφατη δήλωση από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Ραντερμάχερ. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, μετά από ελέγχους που διεξήγε η Eurostat στα στοιχεία που τους παρείχαν οι ελληνικές αρχές,  δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα συγκεκριμένα SWAPS, ούτε τίθενται αυτά σε καμία αμφισβήτηση, από πλευράς  Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω, κύριε συνάδελφε, ότι αδικείτε και τον εαυτό σας και την κοινοβουλευτική διαδικασία, όταν αναπαράγετε αβασάνιστα ισχυρισμούς, που διατυπώνονται ορισμένες φορές ανεύθυνα ή με αμφίβολη, θα έλεγα, σκοπιμότητα είτε στον γραπτό είτε στον ηλεκτρονικό Τύπο. Και νομίζω ότι όλοι μας, σε ζητήματα που είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της χώρας μας, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείριση τέτοιους είδους «ειδήσεων».
Το λέω αυτό, γιατί δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες ενός Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που βασίζεται ορισμένες φορές σε ισχυρισμούς ή σε απόψεις, που όχι μόνο δεν αντέχουν στη βάσανο της λογικής, αλλά ούτε καν στη βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου.
Οι δυσκολίες που περνά η χώρα μας, που και σε εσάς είναι γνωστές, αλλά και η ανησυχία που διατρέχει τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες, θα έλεγα ότι δικαιολογούν εν μέρει κάποιες υπερβολές. Αυτό, όμως, μέχρις ενός ορισμένου σημείου, μέχρι να μην διακυβεύονται, από εκεί και πέρα, ύψιστα συμφέροντα.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να απέχουμε από τέτοιους είδους πρακτικές, που δεν συμβάλλουν στη σύνεση και στη νηφαλιότητα που απαιτούνται από όλους, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα και από την κρίση και ειδικότερα από την κρίση χρέους, στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.