Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια κ.λπ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι αυξήσεις στο ΦΠΑ σ’ ό,τι αφορά τα γεωργικά εφόδια δεν έγιναν ούτε για να επιβαρύνουν το καλλιεργητικό κόστος, ούτε για να δυσχεράνουν τη θέση του Έλληνα αγρότη. Έγιναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα γιατί η χώρα είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε.
Είναι γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια έχει πολύ μεγάλα προβλήματα και το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης είναι γνωστό σε όλους μας ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εισοδηματικές ενισχύσεις απαγορεύονται.
Παρόλα αυτά, εμείς αναγνωρίζοντας τη δυσχερή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας, βρήκαμε τρόπο να ενισχύσουμε τους αγρότες. Η μοναδική λύση που είχαμε ήταν να αυξήσουμε την επιστροφή του ΦΠΑ από 7% σε 11%, πράγμα που –όπως γνωρίζετε- το κάναμε τον Απρίλιο του 2010, με αποτέλεσμα 150 εκατομμύρια ευρώ να εισρεύσουν στον αγροτικό τομέα. Το όφελος που είχαν, και έχουν, οι αγρότες απ’ αυτή την αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της επιστροφής του ΦΠΑ στον αγροτικό κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις επιβαρύνσεις που επικαλείσθε από την αύξηση του ΦΠΑ και τούτο γιατί οι συνολικές εισροές που υπόκεινται σε ΦΠΑ, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από τις αυξήσεις του ΦΠΑ στις οποίες αναφέρεστε, είναι 30% περίπου στο σύνολο των εισροών.
Παράλληλα δώσαμε τη δυνατότητα σ’ όλους τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές να τους επιστραφεί ΦΠΑ με συντελεστή 5%. Νομίζω ότι και τα δύο αυτά ζητήματα ήταν πάρα πολύ σημαντικά.
Επίσης μέσα στο 2010 ρυθμίσαμε ότι η καταβολή του κόστους ενεργοποίησης της ενιαίας ενίσχυσης δεν θα βαρύνει πλέον αυτούς που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες, τους γεωργούς, αλλά τον κρατικό Προϋπολογισμό, το οποίο ήταν μία πάγια απαίτηση των αγροτών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Διατηρήσαμε την απαλλαγή από το φόρο στην αγορά γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Απαλλάξαμε από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τα αγροτεμάχια και θεσπίσαμε αφορολόγητο 400.000 ευρώ ανά άτομο για τα γεωργικά κτίσματα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε κι άλλο –θα το θέλαμε- το ΦΠΑ στο 6,5%. Δεν είναι το «διά ταύτα» του ερωτήματός σας, είναι όμως μέσα στην ερώτησή σας. Άλλωστε οι μειώσεις συντελεστών απαιτούν κατά περίπτωση ειδική έγκριση και ειδική άδεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε –θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου σ’ αυτό- προκειμένου να καλυτερεύσουμε τη θέση του Έλληνα αγρότη.
Σας ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι είμαι Βουλευτής περιφέρειας από αγροτική οικογένεια. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των αγροτών κι έχω αγωνιστεί γι’ αυτά.
Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι η ανταγωνιστικότητα για την οποία μιλάτε, που έχει σχέση με το καλλιεργητικό κόστος δεν είναι μόνο θέμα τιμής ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά στα αγροτικά προϊόντα. Είναι πρώτα και κύρια θέμα ποιότητας και πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε επώνυμα, πιστοποιημένα, τυποποιημένα προϊόντα που θα δίνουν το «διαβατήριο» στα δικά μας να μπορέσουν να βγουν σ’ όλες τις αγορές του εξωτερικού κι όχι μόνο του εσωτερικού, δηλαδή να σταματήσουμε να πουλάμε χύμα και ιδιαίτερα το εξαίρετης ποιότητας ελαιόλαδο το οποίο πολλές φορές το έχουμε ονομάσει «χρυσάφι».
Αυτό, λοιπόν, που κάνουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική για κάθε προϊόν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο. Αυτό είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, έχει ήδη προκηρυχθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας για την παρακολούθηση της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθείται η πορεία των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Το τρίτο είναι ότι ενισχύουμε -και έρχεται νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες στη Βουλή- τη διαπραγματευτική ικανότητα των αγροτών με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις και των παραγωγών και των συνεταιρισμών. Δημιουργούμε επιτέλους εμπορικό μητρώο, το οποίο έλειπε μέχρι σήμερα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ο κάθε αγρότης ήταν κυριολεκτικά έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε εμπόρου που με πέτσινες επιταγές «πλήρωνε» τον αγρότη, ο οποίος δεν έπαιρνε τίποτα. Η διακίνηση από εδώ και πέρα των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο από εμπόρους οι οποίοι είναι γραμμένοι στο εμπορικό μητρώο.
Παράλληλα, προχωρούμε στην ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών -και μιλάω για το ΣΔΟΕ, για τον ΕΦΕΤ, για τον ΕΛΟΓΑ, για τις ΔΟΥ σε όλη τη χώρα- από ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο με στόχο τον έλεγχο της αγοράς. Θα υπάρξουν μια σειρά από μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει όντως σχετικά με την ψαλίδα τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Έχουμε προχωρήσει σε αυστηρό έλεγχο των τιμών για τα αγροτικά εφόδια, στα οποία πολύ σωστά αναφερθήκατε. Και ήδη όπως γνωρίζετε βγήκε αγορανομική διάταξη σε ό,τι αφορά στα λιπάσματα.
Δεν αφήνουμε, λοιπόν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, στην τύχη του τον αγρότη, στη δίνη της κρίσης, αλλά πασχίζουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου και η χώρα μας στο σύνολό της, αλλά και ο αγροτικός κόσμος να βγει απ’ αυτήν την κρίση. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
|