Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία και τη βελτίωσ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/9/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία και τη βελτίωση του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας κ.λπ. 

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

 

Εδώ και μήνες, κύριε συνάδελφε, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, οι πολίτες αυτής της χώρας κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη χειρότερη κρίση που μας κληροδότησε μεταπολιτευτικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να βάλουμε το ταχύτερο δυνατό τη χώρα σε τροχιά αξιοπιστίας, σε τροχιά βιώσιμης  ανάπτυξης με απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Αν επιλέγαμε τη χρεωκοπία, αν επιλέγαμε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, όπως έλεγαν ορισμένοι, ένα είναι βέβαιο, ότι πρώτοι από όλους θα πλήρωναν τις ανυπολόγιστες συνέπειες αυτής της κρίσης τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, οι μισθοσυντήρητοι, οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοί, δηλαδή που και εσείς θέλετε να προστατεύσετε.

Ο Πρωθυπουργός, επανειλημμένα μέχρι σήμερα, έχει ξεκαθαρίσει  πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κυβέρνησή μας, σε αυτήν την πρωτόγνωρα δυσμενή συγκυρία, είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων. Παρά, λοιπόν, τους περιορισμένους πόρους και τους δεσμευτικούς περιορισμούς που σήμερα έχουμε, αξιοποιούμε στο μέγιστο αυτές τις συμπιεσμένες δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Αναπτύσσουμε, λοιπόν, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην αγορά εργασίας, με κονδύλια ύψους ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ, για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας με συγκεκριμένα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την προστασία 300.000 έως 500.000 εργαζόμενων στο επόμενο δωδεκάμηνο, ιδιαίτερα στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και ταυτόχρονα πλήττονται.

Εφαρμόζουμε, επίσης, πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας για τους απολυμένους μεγαλύτερων ηλικιών. Πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ θα διατεθούν για τις ευάλωτες ομάδες, για τους νέους ανέργους, για άτομα με αναπηρία.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την οικογένεια και την εργαζόμενη γυναίκα με το ολοήμερο σχολείο. Οκτακόσια ολοήμερα σχολεία ξεκινούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των νέων, προκειμένου να ανακουφίσουμε, αυτό που και εσείς είπατε, την ελληνική οικογένεια. 

Σε ό,τι αφορά την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης, έχουμε κάνει ήδη σημαντικά βήματα με το νέο φορολογικό νόμο, το ν. 3842 που ψηφίσαμε και η ισχύς του οποίου στο σύνολο του θα αρχίσει από 1-1-2011. Θεσπίσαμε την Ενιαία Φορολογική Κλίμακα, ούτως ώστε όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης να μπαίνουν και να φορολογούνται εκεί.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 45%. Καταργήσαμε το ΕΤΑΚ, το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο επιβάρυνε όλους, ανεξάρτητα από την περιουσία τους και επαναφέραμε –και μάλιστα πολύ αυστηρότερα- το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ. Ταυτόχρονα, πενταπλασιάσαμε το φόρο στις offshore εταιρείες.

Από την άλλη, τα φορολογικά μας μέτρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, που αναφέρετε, καθώς και η έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους θεωρούνται μάλλον αυστηρά και οπωσδήποτε μη ελκυστικά, πόσο μάλλον χαριστικά, όπως εσείς λέτε, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στο εντεκάμηνο που πέρασε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών απέδειξε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, που σήμερα την κάνουμε πράξη με ένα πολύ αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο, με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών και των διαδικασιών, ώστε τα μεγάλα εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος να εντοπιστούν και να φορολογηθούν ανάλογα, για να αποκατασταθεί έτσι η φορολογική δικαιοσύνη και να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ  

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, θέλω κατ’ αρχάς να πω ότι δεν είναι δυνατόν όλα τα προβλήματα και μάλιστα προβλήματα συσσωρευμένα από το παρελθόν κάτω από τις υφιστάμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες να αντιμετωπιστούν και να λυθούν και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι, πολύ δε περισσότερο ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το πάτημα ενός κουμπιού, ιδιαίτερα, όταν υπάρχει η οικονομική στενότητα που υπάρχει.

Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι σε αυτήν τη διαδρομή δεν φέρνουμε σε δύσκολη κατάσταση τους αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι γεγονός αυτό και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Όμως, ο στόχος μας δεν είναι να διαμορφώσουμε απλά ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. Τα όποια κοινωνικά ή προνοιακά προγράμματα ανέφερα ήδη, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις δυνατότητες που θα προέλθουν μέσα από την ανάπτυξη, γιατί αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος. Μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει αποφασιστικά στη δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πέρα από τα όποια δημοσιονομικά μέτρα έχουν παρθεί, προχωρούμε σε αυτό το χρονικό διάστημα –και το γνωρίζετε- με γενναιότητα και αποφασιστικότητα σε μια σειρά από μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, σε μέτρα δηλαδή που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σε ένα νέο πλαίσιο για την προώθηση και των μεγάλων και των μικρών επενδύσεων στη χώρα μας, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –και θέλω να το τονίσω αυτό- δεσμεύθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι μόλις αποδώσει αυτή μας η προσπάθεια, η οποία βρίσκεται στην αρχή, θα επιστρέψουμε στους πολίτες –με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους- πόρους που τους έχουν αφαιρεθεί. Αυτή του τη δέσμευση –θέλω να σας διαβεβαιώσω- έχουμε και τη θέληση και την αποφασιστικότητα να την κάνουμε πράξη.

Σας ευχαριστώ.