Αριθ. Πρωτ.: 12355/1052
Ημερομηνία Κατάθεσης: 01.07.05
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
ΘΕΜΑ:«Δημόσιος Δανεισμός και Δανειακό Πρόγραμμα Έτους 2005»
Η ανικανότητα της Κυβέρνησης να ασκήσει αποτελεσματική οικονομική πολιτική είναι εμφανής σε όλους τους τομείς.
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2005 έχει εκτροχιαστεί με τα δημόσια έσοδα να παρουσιάζουν πλήρη κατάρρευση και τις δαπάνες – παρά την ‘‘τεχνητή’’ στασιμότητα των πληρωμών τους πρώτους μήνες - να εκτοξεύονται στα ύψη το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και αντιμέτωπη με τις ‘‘μαύρες τρύπες’’ του προϋπολογισμού που η ίδια δημιούργησε, η Κυβέρνηση προχωρεί σε μαζικό δανεισμό, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου (Γ.Λ.Κ.), το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2005 άγγιξε τα 204,563 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,2 δις ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2004, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 731 εκ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 1,5 μονάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, τη στιγμή που βάσει του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας, το χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 108% του ΑΕΠ το 2005 από 110,5% το 2004.
Μέχρι σήμερα (πρώτο εξάμηνο 2005) το ελληνικό δημόσιο, κατά παρέκκλιση του δανειακού προγράμματος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), έχει δανεισθεί συνολικά 28 δις ευρώ, με τη μορφή εντόκων γραμματίων, ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων, ενώ προχωρεί κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε δανεισμό περίπου 5,5 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δημόσιος δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 33,5 δις ευρώ, καλύπτοντας εξολοκλήρου τον αρχικό στόχο των 33 δις ευρώ για το σύνολο του έτους 2005.
Επειδή η έκρηξη του δημόσιου δανεισμού οδηγεί στον καλπασμό του δημόσιου χρέους, θέτοντας την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας,
επειδή ο συνολικός δανεισμός για το έτος 2005 αναθεωρείται συνεχώς προς τα πάνω με έκτακτα δάνεια για τα οποία δεν έχει δοθεί διευκρίνιση τόσο ως προς τη μορφή τους, όσο και ως προς τον τρόπο επιλογής των τραπεζών που ανέλαβαν τη σύναψή τους,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
- Ποιο είναι το ύψος του δημόσιου χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 και ποια η μεταβολή του σε σχέση με το τέλος του 2004;
- Ποιο είναι το ύψος των ταμειακών διαθέσιμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005;
- Ποιος είναι ο αρχικός στόχος του δανειακού προγράμματος για το έτος 2005, Ποιες οι αναθεωρήσεις του και Ποιο το ύψος του έκτακτου δανεισμού που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005;
- Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τον δημόσιο δανεισμό τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2005 και Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το τελικό ύψος του δημόσιου δανεισμού κατά το έτος 2005;
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ:
- Τα ακριβή στοιχεία που αφορούν:
(α) Τη μορφή και τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγραμματισμένου και έκτακτου δανεισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005.
(β) Το κόστος (τόσο σε όρους επιτοκίων, όσο και σε όρους προμηθειών) στις επιμέρους μορφές δανεισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005.
(γ) Τη διαδικασία επιλογής εκείνων των τραπεζών που ανέλαβαν τη σύναψη κοινοπρακτικών δανείων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005.
(δ) Τη μορφή, τις ακολουθούμενες διαδικασίες και το κόστος του προγραμματισμένου δανεισμού για τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2005.
- Τα σχετικά πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. για τις παραπάνω περιπτώσεις.
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2005
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΜΗΣ
ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΒΛΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ.
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΙΜΩΝ
ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ
ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΧΩΡΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ |