ΘΕΜΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤH ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν «ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΤΕ |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 29/6/2005 |
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ | Ομιλία |
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο προτεινόμενος νόμος για την Κεφαλαιαγορά, αναδιατυπώνει βασικά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, με βάση εκκρεμούσες διατάξεις Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα μεταθέτει μία σειρά από αποφασιστικές αρμοδιότητες σε θέματα Κεφαλαιαγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σήμερα, φαίνεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η διάσταση λόγων και έργων. Μιλάω για το τι γίνεται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο που πάμε να ψηφίσουμε.
Το άρθρο 22, που είναι το πιο σημαντικό, στην παράγραφο 1 λέει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι Ν.Π.Δ.Δ. και απολαύει ανεξαρτησίας και διοικητικής αυτοτέλειας, χωρίς αυτό το θέμα της ανεξαρτησίας και της διοικητικής αυτοτέλειας να τεκμαίρεται από πουθενά, γιατί δεν αλλάζει ο τρόπος ορισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εξακολουθεί να είναι διορισμένη από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτό το Ν.Π.Δ.Δ να είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο, τη στιγμή που τότε, εκείνη την περίοδο που είχαμε τη Βουλή, που η Βουλή νομοθετούσε, που η Βουλή έπαιρνε αποφάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα; Δεν ήταν. Σήμερα που έχουμε μία ανώνυμη εταιρεία δεν θέλουμε από την άλλη πλευρά να κάνουμε ένα πρόσωπο το οποίο να είναι πράγματι ανεξάρτητο και αυτόνομο.
Εμείς το συγκεκριμένο άρθρο θα το καταψηφίσουμε, γιατί είναι κρίσιμης και αποφασιστικής σημασίας.
Αποτελεί αίτημα και του ΣΜΕΧΑ και άλλων φορέων και παραγόντων της αγοράς ότι πρέπει να υπάρξει η σύσταση μιας επιτροπής εσωτερικού ελέγχου. Μιας επιτροπής η οποία να μπορεί να ελέγχει τους ελεγκτές ούτως ώστε ιδιαίτερα στις καινούργιες συνθήκες οι οποίες είναι πλέον πολύ διαφορετικές, να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία, οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί και πάνω απ’ όλα δίκαιοι.
Το μεγάλο ερώτημα το οποίο υπάρχει σε όλους και υπάρχει καλοπροαίρετα και σε κάθε συνάδελφο που μας ακούει είναι το εξής:
Ένας υπάλληλος που η υπηρεσιακή του εξέλιξή εξαρτάται, τι είδους έλεγχο μπορεί να κάνει και πόσο ανεξάρτητος και αυτόνομος μπορεί να είναι από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
Η πρόταση λοιπόν που κάνουμε είναι συγκεκριμένη:
Οι εκθέσεις τις οποίες κάνει θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τέλος σε ότι αφορά το ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με αυτά που έλεγε πάλι ο Υπουργός, ότι δεν είναι δυνατόν να έχει και εκτελεστική και νομοθετική και δικαστική εξουσία.
Προτείνουμε και δεν είναι μόνο πρόταση δική μας, αλλά είναι και πρόταση των περισσοτέρων φορέων, -άλλωστε αυτό γίνεται και σε μια σειρά από άλλες χώρες και καταθέτω εδώ για τα Πρακτικά την εμπειρία της Γαλλίας- προτείνουμε να υπάρξει ανεξάρτητη επιτροπή η οποία να αποτελείται από έναν Πρόεδρο Εφετών τακτικής δικαιοσύνης, από έναν Πρόεδρο Εφετών διοικητικής δικαιοσύνης και εκπροσώπους των φορέων. Η επιτροπή αυτή να είναι αρμόδια με βάση το νόμο να επιβάλει τις οποιεσδήποτε ποινές προκειμένου να σταματήσει ακριβώς αυτή η σύζευξη, η συνύπαρξη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλων των εξουσιών. Είναι ευνόητο ότι αν οι προτάσεις μας αυτές δεν γίνουν αποδεκτές θα καταψηφίσουμε τα άρθρα 22 και 24. |