Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Δραματική η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές – Ανακόλουθη και αναξιόπιστη η Κυβέρνηση- Εμπαίζει τους πυρόπληκτους
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/12/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :4/5/5-12-08
Ημερομηνία Κατάθεσης :05.12.2008

 
Επίκαιρη Επερώτηση
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:Οικονομίας& Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη
 
ΘΕΜΑ: «Δραματική η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές  Ανακόλουθη και αναξιόπιστη η Κυβέρνηση- Εμπαίζει τους πυρόπληκτους»

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που υπέστη η χώρα μας, καθώς κάηκαν 1.472.000 στρ. δάση και δασικές εκτάσεις, 243.718 στρ. ελαιώνες, 21.049 στρ. αμπελώνες, 13.581 στρ. δενδρώδεις καλλιέργειες, 40.000, περίπου, κυψέλες μελισσιών, πάνω από 25.000 ζώα, κινδύνευσαν από διάβρωση 2.489.000 στρέμματα, καταστράφηκαν μεταποιητικές μονάδες, τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία, αγροτουριστικές μονάδες, υπέστησαν ζημιές οι υποδομές στον αγροτικό τομέα, κατεστράφησαν ολοσχερώς 847 κατοικίες, καταστράφηκαν μερικώς 672 κατοικίες, πάνω από 1300 είναι οι κατεστραμμένοι στάβλοι, αποθήκες κ.λ.π.

 
Η Κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το μέγεθος της καταστροφής και την ανετοιμότητα, την ανεπάρκεια και την έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού εφηύρε διάφορες θεωρίες περί «ασύμμετρων απειλών», «στρατηγού ανέμου» και επιστράτευσε όλο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό, διαδίδοντας πληροφορίες περί των ερευνών που διεξήγαγαν μικτά κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής, καθώς και άλλων υπηρεσιών.
 
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι βρισκόμασταν τότε σε προεκλογική περίοδο, η Κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει την οργή των πυρόπληκτων αλλά και της κοινής γνώμης, ακολούθησε μια πολιτική εντυπωσιασμού με δύο βασικά χαρακτηριστικά:
 
Το πρώτο αφορούσε στην παροχή άμεσης βοήθειας στους πυρόπληκτους, τα γνωστά «τριχίλιαρα», όπου για να εξαγοράσει ψήφους παρέκαμψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κατάβαλε μέσω των τραπεζών με διαδικασίες που οδήγησαν σε σκηνές ντροπής και αξιοποιήθηκαν από κάθε λογής διερχόμενους που δεν είχαν καμία σχέση με τους πυροπλήκτους.
 
Το δεύτερο αφορούσε στην παροχή πλήθους υποσχέσεων για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες που καταστράφηκαν στις υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον. Προκειμένου, μάλιστα, η Κυβέρνηση να πείσει για την αξιοπιστία της κατέβαλε στους πυρόπληκτους αγρότες και προκαταβολές έναντι αποζημιώσεων που δικαιούνται.
 
Η πολιτική των υποσχέσεων της Κυβέρνησης συνεχίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 22-9-2007, όταν ως νικητής των εκλογών επισκέφθηκε την πυρόπληκτη Ηλεία. Είπε μεταξύ άλλων : «Ότι, όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την επούλωση των πληγών, για την αποκατάσταση αλλά και την αναγέννηση της περιοχής..........Προχωρούμε τώρα σταδιακά στην εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αναγέννηση, για δυναμική ανάπτυξη όλων των περιοχών που επλήγησαν».
 
Δυστυχώς, 15 μήνες μετά τις πυρκαγιές, η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές είναι δραματική.
 
Οι αγρότες στερούνται εισοδήματος, αφού εδώ και έναν χρόνο δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
 
Οι κατά καιρούς ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ ότι καταβάλλονται οι πρώτες δόσεις των αποζημιώσεων προκάλεσαν την οργή των αγροτών, αφού, όταν προσήλθαν στην ΑΤΕ BANK, διαπίστωσαν ότι τα ποσά που δικαιούνταν ταυτόχρονα είχαν συμψηφιστεί με τις προκαταβολές που έλαβαν.
 
Παράλληλα, οι αγρότες βρέθηκαν μπροστά σε αξεπέραστα γραφειοκρατικά και τεχνητά εμπόδια που έθεσε η γνωστή υπ? αριθμ. 304186/11-6-08(ΦΕΚ 1087) ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον πάγιο εξοπλισμό, σε αποθηκευμένα προϊόντα και εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα είτε να μη θεωρούνται δικαιούχοι, είτε να δικαιούνται ελάχιστα ποσά είτε να είναι ασύμφορη οικονομικά η διαδικασία αποζημίωσης, αφού μόνο ο Φ.Π.Α των τιμολογίων που πρέπει να προσκομίσουν προσεγγίζει στο μισό των ποσών που δικαιούνται.
 
Σε δραματική, επίσης, κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι στερούνται βοσκήσιμων εκτάσεων και έμειναν χωρίς ζωοτροφές, αφού το πρόγραμμα παροχής ζωοτροφών διακόπηκε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.
 
Χιλιάδες πυρόπληκτες επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν, ενώ χαρακτηρίζουν προκλητική την υπ? αριθμ. 21632/Β273/4.5.2008 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία σε ορισμένες μόνο από τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις αναγνωρίζει το 30 % της ζημιάς που υπέστησαν.
 
Σε ό,τι αφορά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, η Κυβέρνηση έμεινε στις κινήσεις των πρώτων μηνών του χειμώνα του 2007, χωρίς να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων είχε υποσχεθεί, με αποτέλεσμα αλλού να διακοπούν οι εργασίες και αλλού να γίνουν μόνο προς χάριν των κατασκευαστικών εταιρειών που αποθήκευσαν για χρήση τους τα αδρανή υλικά
 
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την πρώτη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα είχαμε στις πυρόπληκτες περιοχές πλημμύρες, κατολισθήσεις δρόμων και πτώσεις καμένων δέντρων ακόμα και στην Εθνική Οδό.
 
Τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής με τη δημιουργία των 6.000 θέσεων εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, στον τομέα της αποκατάστασης των ζημιών δεν υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει και να ερημώνουν τα χωριά, αφού δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα απασχόλησης.
 
Τα επενδυτικά σχέδια που υπέβαλαν όσες επιχειρήσεις πρόλαβαν να προετοιμαστούν βαλτώνουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες των Περιφερειών, καμιά σοβαρή και αξιόλογη επένδυση δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στις πυρόπληκτες περιοχές. Στην πράξη οι κυβερνητικές υποσχέσεις για κίνητρα στις επιχειρήσεις αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου.
 
Χιλιάδες αγρότες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών, απειλούνται με πλειστηριασμούς αφού μετά τη λήξη της αναστολής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και πλειστηριασμών, οι τράπεζες ξεκίνησαν και πάλι τις γνωστές διαδικασίες ενώ η Κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί τα αιτήματα των τοπικών φορέων και να δώσει νέα παράταση.
 
Μάλιστα την οργή των πυρόπληκτων έχει προκαλέσει η διαδικασία ελέγχου και επιστροφής του βοηθήματος των τριών χιλιάδων. Βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο -για εντελώς τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους- να αντιμετωπιστούν ως παράνομοι και να τους ταυτίσουν με τους «μεταφερόμενους» που εκμεταλλεύτηκαν ή παροτρύνθηκαν να αξιοποιήσουν τη σχετική διαδικασία, λαμβάνοντας το βοήθημα χωρίς να είναι πυρόπληκτοι.
 
Η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ογκούμενη καθημερινά οργή των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές και στην προσπάθειά της να διατηρήσει ελάχιστα ίχνη αξιοπιστίας, παρουσίασε στις 18/11/2008, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το «Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές», με το οποίο υποτίθεται εκπληρώνει τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
 
Με το σχέδιο αυτό η Κυβέρνηση εμπαίζει για μια ακόμα φορά τους πυροπλήκτους και προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο, αφού δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συναθροίζει ποσά από το Γ/ ΚΠΣ, από το ΕΣΠΑ 2007 -2013, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Αναγκών, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., καθώς και από τη συμμετοχή του προϋπολογισμού στις αποζημιώσεις των αγροτών και στο κόστος ρύθμισης των δανείων από τις τράπεζες, όπως επίσης και για την άμεση βοήθεια στους πυροπλήκτους. Στο σύνολο των ποσών αυτών, ύψους 2,23 δις, που αφορά στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, όσο και Στερεάς Ελλάδας, εμπεριέχονται, πέραν των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, χρήματα που έτσι κι αλλιώς δικαιούνταν οι περιοχές αυτές, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι δύο πρώτες βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο σε ό,τι αφορά στους δείκτες ανάπτυξης.
 
Αποδεικνύεται, έτσι, το μέγεθος της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης, η αδυναμία της να αποδεχθεί προτάσεις που της έχουν καταθέσει οι φορείς των πυρόπληκτων περιοχών και η εκ μέρους της έλλειψη τόλμης και πολιτικού θάρρους να αποδεχτεί και να αξιοποιήσει την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, που συζητήθηκε στη Βουλή με τη μορφή της Πρότασης Νόμου στις 28 -8-2008.
 
Με βάση τα παραπάνω ,
 
Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
 
1. Για τη μη υλοποίηση μέχρι σήμερα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός.
 
2. Για το κενό περιεχομένου και ουσίας «Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στις 18-11-2008 εμπαίζοντας τους πυρόπληκτους.
 
3. Για τη δραματική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, αφού ακόμα δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν.
 
4. Για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., ούτε έχουν φθάσει στους πυρόπληκτους τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου των Εκτάκτων Αναγκών.
 
5. Γιατί στρέφεται κατά πραγματικών πυρόπληκτων αναζητώντας το βοήθημα των 3.000 ευρώ που εισέπραξαν, αντί να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους κάθε λογής «διερχόμενους» που εκμεταλλεύτηκαν την κυβερνητική σκοπιμότητα και εισέπραξαν το βοήθημα χωρίς να είναι πυρόπληκτοι.
 
6. Γιατί δεν παγώνει τα χρέη και δεν αναστέλλει τη διαδικασία των πλειστηριασμών στις πυρόπληκτες περιοχές.
 
7. Γιατί δεν παρατείνει τον χρόνο υποβολής επενδυτικών σχεδίων που ενδιαφέρουν ειδικά τις πυρόπληκτες περιοχές και δεν εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίησή τους.
 
8. Γιατί δεν διασφαλίζει το εισόδημα των πυρόπληκτων αγροτών, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, έως ότου αποκατασταθούν οι καταστροφικές γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.
 
Οι Επερωτώντες Βουλευτές
 
Κατσέλη Λούκα
 
Κουσελάς Δημήτρης
 
Κουτμερίδης Στάθης
 
Κουτσούκος Γιάννης
 
Σγουρίδης Παναγιώτης
 
Σπηλιόπουλος Κων/νος
 
Ανδρουλάκης Μίμης
 
Παπακωνσταντίνου Γιώργος
 
Βερελής Χρίστος
 
Μανιάτης Γιάννης
 
Ζήση Ροδούλα
 
Διαμαντίδης Γιάννης
 
Κατρίνης Μιχάλης
 
Κουβέλης Σπύρος
 
Μαγκριώτης Ιωάννης
 
Γείτονας Κων/νος
 
Ρέππας Δημήτρης
 
Αηδόνης Χρήστος
 
Αντωνίου Τόνια
 
Βρεττός Κων/νος
 
Γερανίδης Βασίλης
 
Δαμανάκη Μαρία
 
Μπεγλίτης Παναγιώτης
 
Μωραΐτης Αθανάσιος
 
Παπανδρέου Βάσω
 
Παπαχρήστος Ευάγγελος
 
Σαχινίδης Φίλιππος
 
Σιδηρόπουλος Αναστάσιος
 
Σκουλάκης Μανώλης
 
Στρατάκης Μανώλης
 
Τζάκρη Θεοδώρα
 
Τσουρή Ελπίδα
 
Φλωρίδης Γεώργιος
 
Χριστοφιλοπούλου Εύη
 
Κατσιφάρας Απόστολος
 
Βέρρας Μιλτιάδης
 
Περλεπέ-Σηφουνάκη Κατερίνα
 
Παπαγεωργίου Γιώργος
 
Γρηγοράκος Λεωνίδας
 
Καρτάλης Κώστας
 
Πάγκαλος Θεόδωρος