ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 26/11/2005 |
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005 «ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ Γ’ ΚΠΣ Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005 «Καταδίκη της Μεσσηνίας σε υπανάπτυξη» Στην χαμηλή απορροφητικότητα που παρουσιάζει το Γ ΚΠΣ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ , Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ άλλων, ο Μεσσήνιος βουλευτής επισήμανε πως «όσο για τα νέα έργα που εντάχθηκαν στο Γ’ ΚΠΣ, το συνολικό ύψος των κονδυλίων τους για ολόκληρη την Περιφέρεια ήταν εξαιρετικά ανεπαρκές για να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεκάδες έργα, απαραίτητα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, έμειναν στα αζήτητα… Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό κάλυψης του ΠΕΠ Πελοποννήσου είναι μόλις 26%.
Για παράδειγμα, στη Μεσσηνία, όπου το πρόβλημα του νομαρχιακού οδικού δικτύου είναι σοβαρό, δεν εντάχθηκαν πολλά αναγκαία έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου, τα περισσότερα των οποίων είχαν στο παρελθόν αξιολογηθεί θετικά. Επίσης έμειναν εκτός Γ’ ΚΠΣ πολλοί βιολογικοί καθαρισμοί, για τους οποίους υπήρχαν και μελέτες και προτάσεις, ενώ πολυάριθμα έργα των Δήμων για τα οποία η Περιφέρεια είχε δεσμευτεί, έμειναν εκτός.
Τόνισε πως, η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερης απώλειας πόρων και προκειμένου να εμφανίσει βελτιωμένα ποσοστά απορρόφησης, επέλεξε την εύκολη λύση των λογιστικών «τακποποιήσεων».
Αποκάλυψε δε ότι, το οικονομικό επιτελείο παίρνει έργα που είναι σε εξέλιξη ή που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)και τα εντάσσει εκ των υστέρων στο ΚΠΣ.
Έτσι, τα έργα που είχαν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί με εθνικούς πόρους εμφανίζονται κατόπιν εορτής ως χρηματοδοτούμενα από το ΚΠΣ και να ενισχύουν τα αναιμικά ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.
Ο κ .Κουσελάς είπε πως « στην πράξη, ο Προϋπολογισμός του 2006 ισοδυναμεί με ομολογία παραίτησης της Κυβέρνησης από την προσπάθεια αποφυγής απώλειας πόρων του Γ ΚΠΣ. Η Κυβέρνηση θυσιάζει και πάλι τους κοινοτικούς πόρους που με αγώνες εξασφάλισε η χώρα.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της: αδιαφορία και έλλειψη συντονισμού του Γ ΚΠΣ, πρωτοφανείς καθυστερήσεις, εκτεταμένες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, πειραματισμοί με τη νομοθεσία δημοσίων έργων, πάγωμα για μεγάλο διάστημα του αναπτυξιακού νόμου». |