Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/10/2008

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Δ. Κουσελάς
Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης!


Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
Κουσελάς στη Βουλή
Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης!

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   2008
Ειδικός εισηγητής στη διαρκή επιτροπή οικονομικών  της βουλή ο Δ. Κουσελάς
Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης!

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης!

Κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, ο ειδικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αφού αναφέρθηκε στη γενικευμένη δημοσιονομική, παραγωγική και κοινωνική κρίση της χώρας, που φέρει ατόφια τη σφραγίδα των αδιέξοδων και κοινωνικά εμπρηστικών πολιτικών της Ν.Δ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επικαλείται τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ως «ασύμμετρη απειλή» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς, ο κ. Κουσελάς αναρωτήθηκε αν τα φαινόμενα φτώχειας, ακρίβειας, εισοδηματικής ανισότητας, υπερχρέωσης των νοικοκυριών, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και η Γενιά των 400-700 ευρώ είναι δημιούργημα της πρόσφατης διεθνούς κρίσης και όχι των πολιτικών της Κυβέρνησης από το 2004 μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως αυτή είναι «αποτέλεσμα των λογικών του καπιταλισμού- «καζίνο» και της ασυδοσίας των αγορών. Είναι αποτέλεσμα του δόγματος της «αυτορρύθμισης» των αγορών, ενός δόγματος που η Κυβέρνηση το υτιοθέτησε παραμένοντας, δυστυχώς, παρατηρητής στο πάρτι των υπερκερδών και των κερδοσκόπων, σε βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής κοινωνίας. Μένει δυστυχώς και σήμερα θεατής της πιστωτικής ασφυξίας στην οποία οδηγούν οι ελληνικές τράπεζες την πραγματική οικονομία. Εγγυάται τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος με 28 δις ευρώ, που είναι το 50% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Προϋπολογισμού, χωρίς καμία προϋπόθεση και εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά, θα πάνε στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. »

O κ. Κουσελάς διερωτήθηκε «αν, μετά από όλα αυτά, υπάρχει λόγος να συζητάμε γι αυτόν τον Προϋπολογισμό», για να απαντήσει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει λόγος, γιατί ο Προϋπολογισμός είναι ο πιστότερος καθρέπτης της πολιτικής σας, μιας αδιέξοδης και κοινωνικά άδικης, μιας αδιαφανούς πολιτικής, χωρίς καμία προοπτική για τους πολίτες αυτής της χώρας. Υπάρχει λόγος γιατί με αυτό τον Προϋπολογισμό η Κυβέρνηση οδηγεί σε ασφυξία και την οικονομία και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γιατί ο μύθος της θωρακισμένης οικονομίας, κατέρρευσε σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Γιατί έγιναν καπνός και όλα όσα είχαμε ακούσει πως «ήρθε η ώρα της περιφέρειας». Φαίνεται και από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ποια ώρα ήλθε..»

Αναφερόμενος στα έσοδα του 2009, ο κ. Κουσελάς τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «προβλέπονται 7,4 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι, από τα οποία τη «μερίδα του λέοντος» θα την καλύψουν πάλι τα φυσικά πρόσωπα, (12,2 δισ. ευρώ και 5,52 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις). Πρόκειται για μια άνιση οικονομική αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων, που επιχειρείται τη στιγμή που η διεθνής κρίση χτυπά την πόρτα μας. Χρειάζεται μια τελείως διαφορετική, μια ριζικά αντίθετη οικονομική πολιτική από αυτήν που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Μια πολιτική στήριξης των επενδύσεων, με αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μια πολιτική γενναίων μέτρων για την ανάπτυξη, μια πολιτική στήριξης πάνω απ όλα του εισοδήματος των μικρομεσαίων τάξεων και στρωμάτων στην ελληνική κοινωνία, την οποία δεν ακολουθεί η Κυβέρνηση, γι αυτό βαθαίνει και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση».

Για τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του 2009, ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε πως μεγάλοι χαμένοι είναι (ακόμα μια φορά) η ανάπτυξη, η περιφέρεια, το κοινωνικό κράτος και αναφέρθηκε στην περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία ως ποσοστών του ΑΕΠ, διερωτώμενος «σε ποιο μέλλον μπορεί να προσβλέπει μια χώρα που φιλοδοξεί να αποκτήσει ποιοτική ανταγωνιστικότητα και να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορικής με μια τόσο μεγάλη και σοβαρή υποβάθμιση των κονδυλίων και για την παιδεία και για την έρευνα».

Για τις δαπάνες υγείας ο Μεσσήνιος βουλευτής είπε πως «το ποσοστό που διατίθεται είναι στο 2,5% του Α.Ε.Π, κάτω από το ποσοστό του Προϋπολογισμού του 2005 και το μεγάλο ερώτημα για τον κ. Αβραμόπουλο είναι πώς θα καλυφθούν με αυτά τα ποσά οι δεσμεύσεις του για τις προσλήψεις 3.000 από τις 14.000 κενές θέσεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας. Έχουμε 14.000 άτομα έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στη Μεσσηνία, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, λείπουν πάνω από 300 άτομα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πώς θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά, τη στιγμή που το κονδύλι που προβλέπεται δεν επαρκεί παρά για την πρόσληψη - και αν θα γίνει αυτό- 700 ανθρώπων για νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό; 300 άτομα λείπουν από τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία στη Μεσσηνία. Επίσης, τα κονδύλια δεν φτάνουν ούτε για τις εφημερίες. Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι υπονομεύεται συνολικά το Ε.Σ.Υ. και οι πολίτες κυριολεκτικά εξωθούνται προς την ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία.»

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην απαράδεκτη υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό του 2009, με κονδύλια που υπολείπονται κατά 4,3 δισ. ευρώ των θεσμοθετημένων πόρων, ο κ. Κουσελάς στηλίτευσε την ουσιαστική εγκατάλειψη των οικονομικά ασθενέστερων από την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για το Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας, λέγοντας τότε ότι αυτό το Ταμείο θα ξεκινούσε με 500 εκατ. ευρώ το 2008 και ότι το 2010 θα είχε 2 δισ. ευρώ πόρους, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι. Το 2008 καταθέσατε 100 εκατ. ευρώ. Δεν έχει δοθεί ούτε 1 ευρώ από αυτά. Τώρα προβλέπετε άλλα 100 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις σας; Αυτό το λόγο έχετε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους; »

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι και φέτος οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα είναι ακόμα χαμηλότερες και κάτω από τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι «Μιλάτε για αυξήσεις 3,4%, που δεν καλύπτουν το σύνολο των αποδοχών και για αύξηση στις συντάξεις του Ο.Γ.Α. της τάξης των 20 ευρώ το μήνα και 15 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ, πολύ χαμηλότερες από πέρυσι. Με αυτά τα λεφτά ούτε έναν καφέ τη μέρα δεν μπορεί να πάρει ο συνταξιούχος και μετά μιλάτε για αυξήσεις. Είναι κοροϊδία και εμπαιγμός να μιλάμε έτσι σε αυτούς τους ανθρώπους, με τέτοια ποσά και να λέμε ότι δίνουμε αυξήσεις.»

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ο Μεσσήνιος βουλευτής επισήμανε ακόμα ότι οι επιδοτήσεις στη γεωργία παγώνουν, σε μια στιγμή που το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα έχει υποστεί καθίζηση. «Γνωρίζετε» , είπε, «πολύ καλά ότι το καλλιεργητικό κόστος είναι απαγορευτικό. Το λάδι στη Μεσσηνία και στους υπόλοιπους ελαιοπαραγωγικούς νομούς, είναι σε εξευτελιστικές τιμές, 2,4 ευρώ το κιλό και δυστυχώς ο κ. Υπουργός, αντί να βάλει πλαφόν στην άνοδο της τιμής των καυσίμων - έβαλε πλαφόν στο λάδι! Η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, περνάει το 1 προς 5,5 και οι αγρότες είναι σε απόγνωση. »

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε προτάσεις και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, για την αποκατάσταση σε νέες βάσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανταγωνιστικότητας.

Η χώρα χρειάζεται μία νέα οικονομική πολιτική, μακριά από τα αδιέξοδα του δογματικού κρατισμού και - της τυφλής προσήλωσης, τους αυτοματισμούς της αγοράς. Μια πολιτική, που θα τη θωρακίσει απέναντι στην επερχόμενη υφεσιακή δίνη και θα τη βγάλει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από την κρίση, θα της ξαναδώσει κύρος και προοπτική.

Το ΠΑΣΟΚ, όλα τα τελευταία χρόνια, επέμενε και επιμένει στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και ειδικά σε αυτή την ασφυκτική-πλέον - οικονομική συγκυρία, τη θεωρεί κατεπείγουσα και απαραίτητη.

Στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρός μας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, για αλλαγή τη φορολόγησης υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, για τη μείωση της ακρίβειας, αρχίζοντας από τα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων, για την ανακούφιση των νοικοκυριών, από την υπερχρέωση. Καταθέσαμε πρόταση Νόμου για το επίδομα θέρμανσης, για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, για την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τους δανειολήπτες .

Αυτός ο Προϋπολογισμός, έτσι όπως παρουσιάζεται στο Προσχέδιο, έχει κυριολεκτικά πέσει έξω, πριν καν συζητηθεί στη Βουλή. Είναι προφανές ότι ούτε μπορεί ούτε πρέπει να εκτελεστεί, γιατί θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση και θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα στην κοινωνία. Γι αυτό και ζητάμε την απόσυρση αυτού του Προσχεδίου . »

This is some sample text.