Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 ΜΑΪΟΥ 2005
«Τοποθέτηση Δ. Κουσελά στο Περιφερειακό
Συμβούλιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο»
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12 ΜΑΪΟΥ 2005
«Μικρή απορροφητικότητα στο
Γ΄ ΚΠΣ επισημαίνει ο Δημήτρης Κουσελάς»
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12 ΜΑΪΟΥ 2005
«Πιο γρήγορα τα έργα για να μην χαθούν κονδύλια
ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ»
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2005
ΛΟΓΟΣ ΚΕΝΟΣ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΡΗΣΗ «ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»
174 έργα στην Πελοπόννησο κινδυνεύουν να απενταχθούν
ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Είναι ανάγκη σ’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο να εξετάσουμε προσεκτικά τι έγινε μέχρι σήμερα, πως προχώρησε η υλοποίηση του Γ΄ΚΠΣ, τι νέα έργα προτείνονται, πως προετοιμαζόμαστε για το Δ’ ΚΠΣ.
Σε σχέση με τα παραπάνω θέλω να επισημάνω τα εξής:
-
Φαίνεται ακόμη και σήμερα ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ είναι πολύ μικρή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παλιός, στέλεχος της περιφέρειας, 174 έργα κινδυνεύουν να απενταχθούν, πέρα από αυτά που δεν θα ενταχθούν καθόλου.
Ποιος φταίει αλήθεια γι’ αυτή την κατάσταση; Οι Νομάρχες, οι Δήμοι, ή η Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Στο απολογιστικό κείμενο που μας διανείματε δεν φαίνονται τα ποσοστά απορρόφησης για κάθε άξονα δράσης με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης.
ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
2. Για τα νέα έργα που προτείνετε να ενταχθούν έχω να παρατηρήσω τα εξής:
-
Το συνολικό ύψος των κονδυλίων για ολόκληρη την περιφέρεια δεν υπερβαίνει τα 55 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι εμφανές ότι δεκάδες απαραίτητα έργα για την ανάπτυξη τη Πελοποννήσου θα μείνουν στα αζήτητα…
-
Στη Μεσσηνία που το πρόβλημα του νομαρχιακού οδικού δικτύου είναι μεγάλο δεν εντάσσεται κανένα τέτοιο έργο. Επίσης μένουν εκτός πολύ βιολογικοί καθαρισμοί για τους οποίους υπάρχουν μελέτες και προτάσεις.
-
Υπάρχει επίσης μια άδικη κατανομή των κονδυλίων από νομό σε νομό που δεν υπακούει ούτε σε αναπτυξιακά, ούτε σε πληθυσμιακά κριτήρια.
-
Τέλος δεν γνωρίζουμε τι προτάσεις είχαν γίνει από τους Δήμους και πως και γιατί πολλά έργα για τα οποία είχατε δεσμευτεί μένουν εκτός.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ Δ’ ΚΠΣ
3.Δυστυχώς η συζήτηση για το Δ’ ΚΠΣ, δεν γίνεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η «πίττα» του Δ’ ΚΠΣ αναμένεται να είναι από αρκετά έως και δραστικά μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο ΚΠΣ, διότι:
-
η χώρα μας εμφανίζει μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω του γενικότερου κακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί γι’ αυτήν στις Βρυξέλλες και της συνολικά χαμηλής απορροφητικότητας που επιδεικνύει στο Γ’ ΚΠΣ.
-
εάν δεν υπάρξει το ταχύτερο συμφωνία, ολόκληρες Περιφέρειες της χώρας (ακόμα και η δική μας Περιφέρεια...) κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός χρηματοδότησης από το Δ ΚΠΣ, επειδή θα κριθεί η ένταξή τους με πιο πρόσφατα δεδομένα, βάσει των οποίων θα εμφανίζουν κατά κεφαλή ΑΕΠ υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου, επομένως δεν θα δικαιούνται χρηματοδότηση.
-
η ίδια η Κυβέρνηση, δεν έχει χαράξει μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική, για τη χώρα και για κάθε περιφέρεια. Δεν υπάρχει συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, κατευθύνσεις και προτεραιότητες κατά κλάδο και περιοχή, ενω η σημαντικότατη μείωση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κόβει τα πόδια» στην ουσιαστική ενίσχυση των επενδύσεων και των υποδομών στην Περιφέρεια.
Είναι γνωστό πως οι Περιφέρειες της χώρας και μεταξύ αυτών η δική μας, δεν πήραν τα μερίδια που τους αναλογούσαν από το Γ’ ΚΠΣ. Το βάρος έπεσε στην Αθήνα και κατά δεύτερο λόγο στη Θεσσαλονίκη, λόγω της εθνικής προτεραιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων και των αντίστοιχων μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε και προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι «ήλθε, επιτέλους, η ώρα της Περιφέρειας» . ‘Αλλο όμως να το λέμε και να το υποσχόμαστε, άλλο και να το κάνουμε πράξη. Στόχους, φιλοσοφία και κατευθύνσεις γι’ αυτό, πόσο μάλλον πράξεις, δεν έχουμε δει ακόμα.
Το στοίχημα που αντιμετωπίζουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν είναι απλό, ούτε λύνεται με συμπληρώσεις ερωτηματολογίων, με καταγραφή-συνάθροιση αιτημάτων, με μια συνοπτική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους φορείς. Και εδώ δυστυχώς κα. Αβούρη, ο προγραμματισμός που γίνεται είναι γενικός, ασαφής και χωρίς όραμα και στρατηγική.
Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός που απαιτείται για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι το απλό άθροισμα των αιτημάτων των φορέων κάθε Νομού, όπως και ο αναγκαίος αναπτυξιακός σχεδιασμός κάθε Νομού δεν είναι το απλό άθροισμα των αιτημάτων των δήμων κλπ. Φορέων του.
Πρέπει να υπάρχει συνοχή και συμπληρωματικότητα των μέτρων και των δράσεων που θα προωθήσουμε. Δράσεις με πολλαπλασιαστικότητα και διαχεόμενη επίδρασή στην ανάπτυξη. Είναι λάθος να πάμε σε ένα «παζλ» ασύνοχων δράσεων στη λογική του «να πάρουμε όπως-όπως ότι μπορέσουμε», σε ένα «παζλ» που ελάχιστα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα θα έχει για τη συνολική μας ανάπτυξη.
ΑΝΑΓΚΕΣ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της Περιφέρειάς μας είναι γνωστές:
Εδώ δεν είδαμε – παρ’ότι προεκλογικά ασκήθηκε μεγάλη κριτική – να εξαγγέλλει ο κ. Σουφλιάς κάποια επίσπευση των μεγάλων έργων. Χάσαμε ήδη ένα χρόνο μέσα στον οποίο δεν έγινε καμιά νέα προκήρυξη.
-
η δημιουργία πολυδύναμων εμπορευματικών κόμβων συνδυασμένης μεταφοράς, αλλά και η βελτίωση σημαντικών επαρχιακών οδικών αξόνων σε κάθε νομό, είναι κρίσιμο στοίχημα για το μέλλον των νομών μας, ως αναγκαίες υποδομές που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για κάθε επενδυτικό σχέδιο, για κάθε παραγωγικό κλάδο, για κάθε στόχο της ανάπτυξης.
-
η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα, διότι :
-
θα ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νομών μας, θα ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές που σήμερα υπολειτουργούν,
-
θα δώσει φθηνότερη ενέργεια στις επιχειρήσεις, στα τουριστικά καταλύματα και στους καταναλωτές της περιφέρειας Πελοποννήσου,
-
θα παρέχει φθηνή ενέργεια στις σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενισχύοντας έτσι και τον αγροτικό τομέα
-
θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας με φυσικό αέριο, του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη εάν αποκλειστεί η Περιφέρειά μας και ολόκληρη η Πελοπόννησος, από τα οφέλη που παρέχει η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών με μικρότερο κόστος.
ΜΕΛΕΤΕΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις θα πρέπει ακόμα να γίνουν :
-
για τη στήριξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και την επένδυση σε καταρτισμένο Ανθρώπινο Δυναμικό, σε ειδικότητες και τομείς που πραγματικά να στηρίζουν τις παραγωγικές ανάγκες της περιφέρειάς μας
-
για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής, με βάση την τυποποίηση, την ονομασία προέλευσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής. Δεν χρειαζόμαστε μόνο επιδοτήσεις μεμονωμένων καινοτόμων σχεδίων, αλλά και τη δημιουργία, σε κάθε καποδιστριακό Δήμο, κατάλληλων υποδομών ολοκληρωμένης ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.
-
στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και του τουρισμού ποιότητας, που δεν συνδέεται μόνο με το φυσικό κάλλος και τον πολιτιστικό πλούτο των νομών μας, αλλά και με την επάρκεια, την ποιότητα και την ασφάλεια όλων μας των υποδομών. Αν λ.χ. δεν έχουμε ασφαλείς δρόμους, άνετες μεταφορές και ολοκληρωμένες υποδομές υγείας σε κάθε νομό, πως θα μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες τρίτης ηλικίας, που θα είναι σε λίγο η πλειοψηφία της γερασμένης ηλικιακά Ευρώπης και ήδη αποτελούν σημαντική πελατεία διεθνώς, που ταξιδεύει και σε περιόδους εκτός τουριστικής αιχμής.
Απαιτούν, τη συνδυασμένη, ιεραρχημένη και συνεκτική διεκδίκησή τους. ‘Οχι απλά γιατί υπάρχουν - στο μέτρο που θα υπάρχουν- διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και άποψη για την αξιοποίηση των πόρων που πρέπει να διεκδικήσουμε, να προσελκύσουμε και να αξιοποιήσουμε σωστά για την ανάπτυξή μας.
Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να σπαταλάμε δυνάμεις, χρόνο και χρήμα σε «τυπικούς προγραμματισμούς», επειδή αυτό απαιτείται για την προσέλκυση των κοινοτικών πόρων.
Χρειάζεται ούτως ή άλλως σχέδιο, φιλοσοφία, σαφείς και συνεκτικές επιλογές ανάπτυξης, πρώτα απ’ όλα από την Κυβέρνηση, αλλά και από τον καθένα μας στο πεδίο ευθύνης του.
Χωρίς αυτές, πορευόμαστε στα τυφλά και αποδυναμώνουμε κάθε προοπτική ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Περιφέρεια, τους νομούς και τους δήμους μας.
|