ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 24/3/2005 |
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 «Ορατός ο κίνδυνος να μείνει η Πελοπόννησος εκτός Δ’ ΚΠΣ Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 «ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Το διήμερο Συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης «Πελοπόννησος», που αφορά ειδικά στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις των αναπτυξιακών φορέων της Αυτοδιοίκησης απέναντι στη Δ’ προγραμματική περίοδο του ΚΠΣ, είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να ξαναδούμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις ολόκληρης της Περιφέρειας, αλλά και να θέσουμε επί τάπητος τις προϋποθέσεις και τις προτεραιότητες για ένα ουσιαστικό και συνολικό σχεδιασμό της ανάπτυξής της. ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΠΙΤΑ… Δυστυχώς αυτή η συζήτηση, δεν γίνεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η «πίττα» του Δ’ ΚΠΣ αναμένεται να είναι από αρκετά έως και δραστικά μειωμένη, ίσως η μισή σε σχέση με το προηγούμενο ΚΠΣ, διότι:
Είναι γνωστό πως οι Περιφέρειες της χώρας και μεταξύ αυτών η δική μας, δεν πήραν τα μερίδια που τους αναλογούσαν από το Γ’ ΚΠΣ. Το βάρος έπεσε στην Αθήνα και κατά δεύτερο λόγο στη Θεσσαλονίκη, λόγω της εθνικής προτεραιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων και των αντίστοιχων μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχώρησαν μεγάλα έργα και στην Περιφέρεια, όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, αλλά σαφώς δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε και προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι «ήλθε, επιτέλους, η ώρα της Περιφέρειας» . ‘Αλλο όμως να το λέμε και να το υποσχόμαστε, άλλο και να το κάνουμε πράξη. Στόχους, φιλοσοφία και κατευθύνσεις γι’ αυτό, πόσο μάλλον πράξεις, δεν έχουμε δει ακόμα. Το στοίχημα που αντιμετωπίζουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν είναι απλό, ούτε λύνεται με μια-δυο εκδηλώσεις, με συμπληρώσεις ερωτηματολογίων, με καταγραφή-συνάθροιση αιτημάτων, με μια συνοπτική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους φορείς. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός που απαιτείται για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι το απλό άθροισμα των αιτημάτων των φορέων κάθε Νομού, όπως και ο αναγκαίος αναπτυξιακός σχεδιασμός κάθε Νομού δεν είναι το απλό άθροισμα των αιτημάτων των δήμων κλπ. Φορέων του. Πρέπει να υπάρχει συνοχή και συμπληρωματικότητα των μέτρων και των δράσεων που θα προωθήσουμε. Δράσεις με πολλαπλασιαστικότητα και διαχεόμενη επίδρασή στην ανάπτυξη. Είναι λάθος να πάμε σε ένα «παζλ» ασύνοχων δράσεων στη λογική του «να πάρουμε όπως-όπως ότι μπορέσουμε», σε ένα «παζλ» που ελάχιστα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα θα έχει για τη συνολική μας ανάπτυξη. Στον παραπάνω ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό δεν βοηθάει ο διοικητικός διαχωρισμός της Πελοποννήσου σε δυο Περιφέρειες. Πόσο μάλλον στην υλοποίησή του. Κι όμως, μας συνδέουν και μας ενδιαφέρουν εξίσου μεγάλα και κομβικά έργα όπως η Εγνατία Οδός, η ολοκλήρωση του Δυτικού σιδηροδρομικού άξονα, το φυσικό αέριο, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων κ.α, έργα που θα μας συνδέσουν με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη περιφερειακών αστικών πόλων και πολλαπλασιαστών ανάπτυξης σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της Περιφέρειάς μας είναι γνωστές: - η ολοκλήρωση του εθνικού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια, η αξιοποίηση των λιμανιών, η διαμόρφωση πολυδύναμων εμπορευματικών κόμβων συνδυασμένης μεταφοράς, αλλά και η βελτίωση σημαντικών επαρχιακών οδικών αξόνων σε κάθε νομό, είναι κρίσιμο στοίχημα για το μέλλον των νομών μας, ως αναγκαίες υποδομές που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για κάθε επενδυτικό σχέδιο, για κάθε παραγωγικό κλάδο, για κάθε στόχο της ανάπτυξης. - η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα, διότι :
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη εάν αποκλειστεί η Περιφέρειά μας και ολόκληρη η Πελοπόννησος, από τα οφέλη που παρέχει η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών με συμφερότερο κόστος. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις θα πρέπει ακόμα να γίνουν :
Τα έργα και η ζητούμενη αναπτυξιακή πορεία των Νομών μας, απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, απαιτούν την υπέρβαση τοπικιστικών κ.α σκοπιμοτήτων. Απαιτούν, αντίθετα, τη συνδυασμένη, ιεραρχημένη και συνεκτική διεκδίκησή τους. ‘Οχι απλά γιατί υπάρχουν - στο μέτρο που θα υπάρχουν- διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και άποψη για την αξιοποίηση των πόρων που πρέπει να διεκδικήσουμε, να προσελκύσουμε και να αξιοποιήσουμε σωστά για την ανάπτυξή μας. Πιστεύω η σημερινή διαδικασία και οι απόψεις των φορέων της Τ.Α. να μπορέσουν να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αλλά η προσπάθεια δεν τελειώνει εδω... Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να σπαταλάμε δυνάμεις, χρόνο και χρήμα σε «τυπικούς προγραμματισμούς», επειδή αυτό απαιτείται για την προσέλκυσης των κοινοτικών πόρων. Χρειάζεται ούτως ή άλλως σχέδιο, φιλοσοφία, σαφείς και συνεκτικές επιλογές ανάπτυξης, πρώτα απ’ όλα από την Κυβέρνηση, αλλά και από τον καθένα μας στο πεδίο ευθύνης του. Χωρίς αυτές, πορευόμαστε στα τυφλά και αποδυναμώνουμε κάθε προοπτική ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Περιφέρεια, τους νομούς και τους δήμους μας».
|