Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/2/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«Επερώτηση 17 βουλευτών του Πα.Σο.Κ.
για ανεργία και αντιμετώπισή της»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«Η ανεργία αυξήθηκε αντί να μειωθεί»
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κανένα μέτρο για την ανεργία»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 17 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ( ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ)
Για την ανεργία και τις πολιτικές αντιμετώπισής της

Δεκαεφτά Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσαν Επερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα το κορυφαίο, σήμερα, πρόβλημα της ανεργίας και τις πολιτικές αντιμετώπισής της.

Η Επερώτηση αυτή συζητείται σήμερα στη Βουλή και το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής:

« α/ Η ανεργία στην Ελλάδα ήταν και παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ελληνική Κοινωνία.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφουν 528.000 περίπου άνεργους, πολλοί των οποίων ευρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας.

Γι’ αυτό και δηλώσαμε κατ’ επανάληψιν πως στηρίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, κάθε μέτρο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπισή της, όπως και την διάθεση κατά προτεραιότητα των αναγκαίων πόρων για την εφαρμογή του.

Προσπάθεια που πρέπει να επεκτείνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την διεκδίκηση και κατοχύρωση μιας πολιτικής (και των πόρων που να την στηρίζουν) που να οδηγεί στην ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, να δημιουργεί περισσότερες και ποιοτικά καλύτερες θέσεις εργασίας, και να προωθεί τον απαραίτητο Κοινωνικό χαρακτήρα της Ε.Ε. , που σήμερα, κάτω από την πίεση των μονοδιάστατων και νεοφιλελεύθερων «αγοραίων» λογικών υστερεί σημαντικά.

Στα πλαίσια αυτά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν εξ’ άλλου σχεδιάσει και εφαρμόσει μια προοδευτική και σύγχρονη πολιτική, η οποία εκφράστηκε μέσα από τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση και τις ενεργητικές πολιτικές που περιείχαν για την ένταξη των ανέργων και των απειλουμένων από κοινωνικό αποκλεισμό.

β/ Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζει το όλο θέμα με την ευθύνη, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που του αρμόζει.

Επί 10 μήνες αρκείται στο να εξαγγείλει τα γνωστά και κατ’ έτος επαναλαμβανόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ τίποτε άλλο δεν προχωρεί.

Δεν υπάρχει στρατηγική, σχεδιασμός για μέτρα πολιτικής που θα τονώσουν την απασχόληση, δεν θεωρεί έμπρακτα ως Προτεραιότητα της την επένδυση στο Ανθρώπινο δυναμικό.

Στο μεταξύ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου του 2004 αποδεικνύουν ότι η δυσμενής κατάσταση εντείνεται μια και μειώνονται οι προσλήψεις (25.000 λιγότερες) και αυξάνονται οι απολύσεις – αποχωρήσεις (23.000 περισσότερες) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2003.

Πρέπει ιδιαίτερα να επισημάνουμε ότι:

Οι συνέπειες της δήθεν «απογραφής» ήδη γίνονται αισθητές στην οικονομία και ιδιαίτερα στο επενδυτικό κλίμα. Η προσδοκία για ρυθμούς ανάπτυξης «της τάξης του 5% και άνω για την ενίσχυση της απασχόλησης» για τους οποίους δεσμεύονταν προεκλογικά η Ν.Δ. είναι σαφές πια πως δεν θα υλοποιηθεί. Τώρα οι ίδιοι ομιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 3,9%, κάτι που και είναι εξαιρετικά αμφίβολο (η Ε.Ε. προβλέπει 3,3% και ο ΟΟΣΑ 3,2%) αλλά και σε κάθε περίπτωση δεν οδηγεί στην δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Η επενδυτική άπνοια συνεχίζεται. Επί ένα περίπου χρόνο δεν λειτουργεί Αναπτυξιακός Νόμος, τόσο γιατί η κυβέρνηση «πάγωσε» αυτόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και γιατί ο ψηφισθείς τον Δεκέμβριο δεν εφαρμόζεται ακόμη. Το Υπουργείο Οικονομίας όχι μόνο δεν δείχνει να προβληματίζεται από το συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, αλλά προχωρεί και σε συνεχή μέτρα (π.χ. φορολογικές επιβαρύνσεις, χαμηλές αυξήσεις) που οδηγούν σε σαφή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, άρα και σε περισσότερα προβλήματα για την απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός περιορίζεται πια σε γενικόλογες αναφορές και «ευχολόγια» παραλείποντας ακόμη και τα μέτρα που είχε περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του. Δεν φρόντισε ούτε καν να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του περί εφαρμογής της Ευρωπαϊκής πολιτικής της «Λισσαβόνας», μια και ο Προϋπολογισμός του 2005 δεν περιέχει καμία σαφή αναφορά ή δέσμευση για διάθεση πρόσθετων πόρων για τις πολιτικές απασχόλησης σύμφωνα με τις προτάσεις της Έκθεσης ΚΟΚ. Παραμένει μάλιστα άγνωστο το αν η κυβέρνηση προετοιμάζεται και τι σκοπεύει να «διαπραγματευθεί» για τον τομέα των ανθρώπινων πόρων στο 4ο κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και θεατή των εξελίξεων. Επιμένει μόνο στις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τα επί πολλά έτη εφαρμοζόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, και σε προκλητικές πανηγυρικές ανακοινώσεις περί δήθεν μείωσης της ανεργίας, αδιαφορώντας ακόμη και για της μέχρι πριν μερικούς μήνες δεσμεύσεις της. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει σωστά ούτε καν τον Νόμο για τις προσλήψεις με Μερική Απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ 24 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ.

 γ/ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, το Υπουργείο ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

→ Δεν υλοποιεί τον ν.3227/2004 (έχει εκδοθεί μόνο η Υπουργική Απόφαση για το άρθρο 1) και ιδιαίτερα τις διατάξεις για την παροχή κινήτρων αύξησης της απασχόλησης των γυναικών, νέων, ηλικιωμένων ανέργων, παρά το γεγονός ότι το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 → Δεν έχει παρουσιάσει καν μέτρα σύνδεσης του μετα-ολυμπιακού σχεδιασμού ανάπτυξης με την απασχόληση. Η «ολοκληρωμένη παρέμβαση» στην οποία ο Υπουργός είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του τον Ιούνιο, παραμένει χωρίς περιεχόμενο.

 → Δεν προωθεί αποτελεσματικά την υλοποίηση του Ν.3191/2005 για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση.

→ Καθυστερεί ιδιαίτερα την εφαρμογή προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (που είχαν σχεδιασθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) για την ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων δημιουργώντας και κίνδυνο απώλειας πόρων. Προγράμματα που έπρεπε να προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2004, είτε καθυστερούν ακόμη, είτε (2 από αυτά) υπεγράφησαν αδικαιολόγητα μετά από 5 μήνες.

→ Προχωρεί με αργούς ρυθμούς στο γενικότερο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την πορεία της Ανεργίας στην χώρα. Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πορεία χωρίς όραμα, πνοή, στρατηγική για τη χώρα, την ανάπτυξη και ειδικά την ανταπόκριση του κράτους με μέτρα και πολιτικές στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας όπως αυτό της ενίσχυσης της Απασχόλησης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Δημιουργούνται πια σοβαρά προβλήματα και ανησυχίες για τις συνέπειες που θα επιφέρουν στην κοινωνία μας τα αδιέξοδα που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί με την πολιτική της.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους:

  ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1/ Για την ανυπαρξία αναπτυξιακής προοπτικής και πολιτικών, μέτρων και νέων πόρων ενίσχυσης της Απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

2/ Για την καθυστέρηση εφαρμογής του ν.3227/2004 με την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

 3/ Για την απουσία μέτρων αντιμετώπισης της μεταολυμπιακής Ανεργίας.

4/ Για την καθυστέρηση εφαρμογής των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που αφορούν ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

5/ Για την απουσία κάθε ουσιαστικής παρέμβασης στις περιοχές που πλήττονται από κλείσιμο επιχειρήσεων και ομαδικές απολύσεις».