Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/2/2005

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«Ομιλία Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ για τους συμβασιούχους»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ2005

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΑ
Το νομοσχέδιο για τους συμβασιούχους
και τις προσλήψεις υποβαθμίζει τη διοίκηση»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΑ
Συμβασιούχοι και προσλήψεις στο Δημόσιο»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

«Ομιλία του Δ. Κουσελά για τους
συμβασιούχους και τις προσλήψεις»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

Στην εποχή του... Μαυρογιαλούρου
Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Για επιστροφή στην εποχή του Μαυρογιαλούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κουσελάς ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Μου είναι δύσκολο να τοποθετηθώ επί της αρχής σ’ ένα νομοσχέδιο που έχει ως μόνο συνεκτικό του στοιχείο την ενιαία αρίθμηση των άρθρων του!

Όμως και εδώ βλέπουμε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εγκαθίδρυση αξιοκρατίας και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. Πώς εννοεί την αντιμετώπιση των νέων ανθρώπων, την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για τους συμβασιούχους και για τους επιλαχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998.

Σήμερα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς τηρούνται οι δεσμεύσεις της στα θέματα αυτά. Κατά πόσον οικοδομείται ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό κράτος, όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πλέον αδιανόητο να έρχονται τα πάνω-κάτω στη δημόσια διοίκηση και στις ΔΕΚΟ, ανάλογα με τις βουλές των εκάστοτε κρατούντων, πόσο μάλλον να επικρατούν λογικές ρεβανσισμού και «ρεσάλτου» στον κρατικό μηχανισμό!

Θα μου πείτε "με ποιο δικαίωμα ασκείς κριτική, αφού και σεις τα κάνατε αυτά"! Οι όποιες δικές μας, όμως, ευθύνες, δεν αναιρούν τις δικές σας, γι’ αυτά που εσείς, ως κυβέρνηση δεσμευτήκατε και σήμερα οφείλετε να πράξετε, ούτε σας παρέχουν εν λευκώ πολιτική ασυλία, απέναντι σε οποιαδήποτε υπόδειξη και κριτική!

Πέρα από την εγκαθίδρυση της "αξιοκρατίας παντού", εσείς υποσχεθήκατε να λύσετε άμεσα και συνολικά το πρόβλημα των συμβασιούχων. Σήμερα, τους εξαπατάτε ακόμα μια φορά, αφήνοντας "εκτός νυμφώνος" τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Αντί για τις συμβάσεις τους, το μόνο που με σιγουριά μετατρέπετε σε αορίστου χρόνου, είναι η πολιτική τους ομηρία.

Αφήνετε στην αναμονή πάνω από 170.000 συμβασιούχους, υποσχόμενοι να τους "τακτοποιήσετε" καταλλήλως, αλλά πάντοτε "προσεχώς", με τον κατάλληλο χρονικό χειρισμό τακτικών διαγωνισμών και κυλιόμενων πινάκων, αλλά και με τον κατά βούληση προσδιορισμό της "παρεμφερούς ειδικότητας", κατά την πριμοδότησή τους με πρόσθετα μόρια. Καλλιεργείτε και πάλι φρούδες ελπίδες, όταν είναι κοινό μυστικό ότι:

Δεν πρόκειται να εγκρίνετε τόσες μόνιμες θέσεις, ούτε καν το 10% από αυτές, μέσα στην επόμενη τριετία

Ανατρέπετε τη βαθμολογία των συμβασιούχων εισάγοντας το υποκειμενικό κριτήριο της συνέντευξης. Περιττό ν’ αναφερθώ σε παραδείγματα για το πώς, με κατάλληλο «χειρισμό» της συνέντευξης, οι επιλαχόντες μπορεί να γίνουν επιτυχόντες και αντιστρόφως. Οταν το ειδικό βάρος της συνέντευξης φτάνει στο 40%, για ποια αντικειμενικότητα μιλάτε;

Τι αντιλαμβάνεστε, κύριε υπουργέ, ως "αντικειμενική αξιολόγηση προσωπικότητας" ενός κλητήρα, μιας γραμματέως, ενός απλού διοικητικού υπαλλήλου, εσείς που τόσο ένθερμα την προτείνετε;

Πώς θα πετύχετε ενιαία και αντικειμενική κρίση, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις φύλου, ηλικίας, προέλευσης, εμφάνισης, πεποιθήσεων; Τι είδους "ειδικούς επιστήμονες" (αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους, όπως λέει το νομοσχέδιο…) θα υποδεικνύει το ΑΣΕΠ για να κάνουν τη συνέντευξη; Τι παραμέτρους "προσωπικότητας" και "προσόντων" θα μετράνε;

Τίποτε από τα παραπάνω δεν σας έχει σοβαρά απασχολήσει, αφού σκοπός σας δεν είναι η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά στους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του 1998, είχατε υπογράψει 68 βουλευτές της Ν.Δ. συγκεκριμένη ερώτηση. Είκοσι επτά βουλευτές της Ν.Δ. είχατε καταθέσει τροπολογία και επικεφαλής ήσασταν εσείς, κ. Παυλόπουλε…

Για να μην αντιδικούμε…

Περάστε τώρα την ίδια τροπολογία, αυτή για την οποία ρητά και κατηγορηματικά δεσμευτήκατε. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Διαφορετικά τους εμπαίζετε!

Με αυτό το πλήγμα που καταφέρνετε στην αξιοπιστία του ν.2190 και του ΑΣΕΠ, κωφεύοντας στις υποδείξεις της ΟΚΕ και στις κριτικές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου, σε βάρος κάθε προσπάθειας για σύγχρονο και αξιοκρατικό κράτος.

Μας πάτε πίσω, πολύ πίσω… στην εποχή του Μαυρογιαλούρου.

Οι παραπάνω λόγοι, μου είναι αρκετοί ώστε να καταψηφίσω το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού:

Δεν αναβαθμίζει τη δημόσια διοίκηση. Δεν λύνει τα σοβαρά προβλήματα που υποσχέθηκε να λύσει, τόσο στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και των ΟΤΑ. Αντίθετα, τα πολλαπλασιάζει. Εκμηδενίζει ό,τι θετικό προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαμηνύει στους νέους μας πως δεν χρειάζονται γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες, για να εξελιχθεί κάποιος και να προκόψει στο Δημόσιο. Αρκεί να είναι αρεστός και αναγνωρίσιμος ως "ημέτερος"!

Ετοιμαστείτε, κύριοι της κυβέρνησης, εάν ψηφίσετε αυτές τις διατάξεις, να δεχτείτε στα πολιτικά σας γραφεία από αύριο, τις στρατιές των ανέργων για να τους βρείτε δουλειά!