Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/7/2006
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«Ομιλία Κουσελά για υγιεινή
και ασφάλεια στην εργασία»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μείζον ζήτημα στην εργασία
η υγιεινή και ασφάλεια»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«Ο Δ. Κουσελάς για υγεία και ασφάλιση
Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στα αζήτητα της Κυβέρνησης η Υγιευνή και η Ασφάλεια στην Εργασία!

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την απουσία εθνικής στρατηγικής για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

« Η Υγιεινή και η Ασφάλεια στην Εργασία αποτελεί μείζον ζήτημα, που χαρακτηρίζει την ποιότητα του κοινωνικού μας πολιτισμού και των εργασιακών μας σχέσεων.

‘Όπως αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, σε παγκόσμια κλίμακα έχουμε εξακόσιες ογδόντα πέντε χιλιάδες ατυχήματα την ημέρα. Στη χώρα μας, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάθε τρεις μέρες θρηνούμε έναν εργαζόμενο και κάθε δεκαπέντε λεπτά έχουμε ένα εργατικό ατύχημα. Και αυτά, χωρίς να λάβουμε υπόψη τις επαγγελματικές ασθένειες, για την καταγραφή και την παρακολούθηση των οποίων δεν έχουμε, δυστυχώς, κανένα στοιχείο για να είμαστε ικανοποιημένοι.

Άκουσα πριν τον Υφυπουργό Εργασίας να επιχαίρει για τη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά το 2005. Αναφέρθηκε σε εκατόν έντεκα θανατηφόρα ατυχήματα. Είναι ύβρις, κύριε Υφυπουργέ, για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη νοημοσύνη μας, να κάνουμε αναφορά σε τέτοιου είδους στοιχεία, όταν γνωρίζουμε ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα σχετίζονται κυρίως με τις κατασκευές και τα δημόσια έργα. Μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κατασκευές και τα δημόσια έργα μειώθηκαν κατακόρυφα. Επόμενο ήταν να έχουμε μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων το 2005.

Όμως, τα ερωτήματα είναι πολλά και μεγάλα: Έχουμε σήμερα πρόληψη; Έχουμε επαρκείς ελέγχους; Έχουμε επαρκή και κατάλληλα στελέχη, μηχανισμούς διαμόρφωσης και επιβολής προδιαγραφών, μελέτης των ασθενειών, εκτίμησης των κινδύνων; Έχουμε στρατηγική και πολιτική βούληση, για να επιβάλουμε τη νομοθεσία, μία νομοθεσία που εδώ και χρόνια είναι από τις καλύτερες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν εφαρμόζεται ;

Ο προηγούμενος Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και ο κ. Γιακουμάτος, κατά τη συζήτηση ανάλογης Επερώτησης του Συνασπισμού πέρυσι τον Απρίλιο, ότι θα έφερνε σχέδιο νόμου για το τριμερές Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας -παραμένει βέβαια άγνωστη η σχέση του με το υπάρχον ΕΛΙΝΥΑΕ-, ότι θα επανίδρυε το κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής Εργασίας στο ΙΚΑ, ότι θα άλλαζε τον τρόπο αξιολόγησης κινδύνου των επιχειρήσεων, ότι θα απέτρεπε την απαράδεκτη πρακτική ο εργοδότης να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και τεχνικός ασφαλείας, θα βελτίωνε τη στελέχωση του ΣΕΠΕ, τη μηχανογράφηση των δεδομένων του και την κάλυψη όλης της χώρας από γραφεία του ΣΕΠΕ και από αντίστοιχους τεχνικούς και υγειονομικούς ελέγχους. Αυτά, δυστυχώς, έμειναν διακηρύξεις χωρίς περιεχόμενο, λόγια του αέρα !

Το 2005 είδαμε να μειώνεται το ελεγκτικό έργο της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, σε σχέση με το 2004 και το 2003, με σημαντική μείωση στις αναφορές, στις μηνύσεις, στη διακοπή εργασιών, στα πρόστιμα. Συνολικά έχουμε μείωση κατά 22%, έναντι του 2004 και κατά 30%, έναντι του 2003. Αυτή είναι η πραγματικότητα !

Ως Κυβέρνηση είστε πραγματικά διατεθειμένοι να ανεχτείτε εκπτώσεις για τα ζητήματα της Υγιεινής και της Ασφάλειας, να νομιμοποιήσετε δηλαδή στην πράξη ένα κοινωνικό dumping σε βάρος των εργαζομένων ; Θα επιτρέψετε να γίνει η εργασιακή ζωή μια ζούγκλα αθέμιτου ανταγωνισμού; Γιατί εκεί οδεύουμε…

Θα ήθελα να μας πείτε τι έγινε με την κάλυψη των κενών του Σ.ΕΠ.Ε., για την οποία είχατε δεσμευτεί πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή, μετά το θανατηφόρο ατύχημα στον ΤΙΤΑΝΑ. Θα τα καλύψετε με προσλήψεις από το πρόγραμμα Stage; Αυτή είναι η στρατηγική σας;

Δεσμευτήκατε να προχωρήσετε στο Διαγνωστικό Κέντρο Ιατρικής της εργασίας στο Ι.Κ.Α. Βέβαια, μιλήσατε μόνο για το Ι.Κ.Α. Αφήσατε απ’ έξω και το δημόσιο και τον αγροτικό τομέα. Πέρα από αυτό, όπως εξ αρχής προβλεπόταν για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εγώ θα έλεγα -και αυτό αποτελεί πρότασή μου- να υπάρχει γιατρός εργασίας σε κάθε Κέντρο Υγείας.

Έχουμε όμως επάρκεια γιατρών εργασίας, όταν χρειαζόμαστε εκατοντάδες και βγαίνουν μόνο είκοσι πέντε κάθε τέσσερα χρόνια; Στην καλύτερη περίπτωση, θα καλυφθεί μόνο το 20% των αναγκών. Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν, αντί να κλείνει σχολές με τις βάσεις, καλό θα ήταν να έχει ένα σχέδιο γι’ αυτό το ζήτημα!

Τι γίνεται αλήθεια με τη μηχανογράφηση του Σ.ΕΠ.Ε., που είναι μια σοβαρότατη εκκρεμότητα και βασική προϋπόθεση, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά; Θα μπει, τέλος, τάξη στα θέματα των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και των υπεργολάβων; Τουλάχιστον ας μας αφυπνίσει το πρόσφατο τραγικό ατύχημα του ΤΙΤΑΝΑ, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα !

Τα εργατικά ατυχήματα, τα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας δεν αντιμετωπίζονται ούτε με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ούτε με γενικόλογες διακηρύξεις, όπως κάνετε εσείς σήμερα !

Αντιμετωπίζονται με στρατηγικές πρόληψης, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς και με ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Δυστυχώς, αυτή ακριβώς η πολιτική βούληση λείπει από την Κυβέρνησή σας ! »