Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/4/2006

 Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

Ούτε στη Μεσσηνία, ούτε στην Περιφέρεια βλέπει ανάπτυξη ο Δημ. Κουσελάς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΝΑΠΗ

Ούτε στη Μεσσηνία, ούτε στην ευρύτερη περιφέρεια υπάρχει ανάπτυξη και από όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελάς. Ειδικότερα σημειώνει:

«Εάν αντιπαραβάλλετε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των στελεχών του για τη Μεσσηνία με την πραγματικότητα των δύο χρόνων διακυβέρνησης της Ν.Δ., θα διαπιστώσετε πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Με εξαίρεση την μετατροπή του μεταβατικού σε μόνιμο Εφετείο στην Καλαμάτα, δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο….».

Εκτός από τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην Περιφέρεια τονίζει:

«Ούτε τα έργα, ούτε τα κονδύλια που έχουν διατεθεί επαρκούν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Η πρωθυπουργική δέσμευση "για την ώρα της περιφέρειας" έμεινε, όπως προείπα, σύνθημα κενό περιεχομένου».

- Από πολιτευτής, από υποψήφιος της πλειοψηφίας, όπου όλα «έβαιναν» καλώς στη Μεσσηνία, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου δεν πηγαίνει τίποτε καλά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό από τη μια ημέρα στην άλλη;

«Δεν έχω συνηθίσει να βλέπω τις εξελίξεις μέσα από παραμορφωτικούς φακούς, ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Εάν δεν βλέπεις την πραγματικότητα όπως είναι, δεν μπορείς ούτε να την βελτιώσεις, ούτε να την αλλάξεις.

Ως υποψήφιος βουλευτής, άσκησα σκληρή κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά ανέλαβα και σημαντικές, πιστεύω, πρωτοβουλίες για μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν τον τόπο μας. Σας θυμίζω την έντονα επικριτική μου στάση στο θέμα των επιδοτήσεων στο λάδι, για την ολοκλήρωση της εθνικής οδού Τρίπολης – Καλαμάτας, τις πρωτοβουλίες που πήρα πριν ακόμα εκλεγώ βουλευτής για το φυσικό αέριο, για τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης των αγροτών κ.ά.

Με γνώμονα τα συμφέροντα της Μεσσηνίας, σήμερα δραστηριοποιούμαι και μέσα και έξω από τη Βουλή, όχι βέβαια με στόχο να ισοπεδώσω ή να μηδενίσω, αλλά για να αναδείξω τα προβλήματα του τόπου μας, για να συμβάλλω στην εγρήγορση και τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας στη διεκδίκηση κατάλληλων λύσεων. Και βέβαια, είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω κάθε θετική εξέλιξη, όταν και όπου αυτή υπάρξει.

Oμως, εάν αντιπαραβάλλετε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των στελεχών του για τη Μεσσηνία με την πραγματικότητα των δύο χρόνων διακυβέρνησης της Ν.Δ., θα διαπιστώσετε πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Με εξαίρεση την μετατροπή του μεταβατικού σε μόνιμο Εφετείο στην Καλαμάτα, δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο…

Αυτά άλλωστε τα παρουσίασα σε συνέντευξη Τύπου από τον περασμένο Νοέμβριο και κανείς δεν τα διέψευσε».

- Κάποια πράγματα με τον εθνικό δρόμο είναι σε εξέλιξη. Τι διαφορετικό θα έκανε το ΠΑΣΟΚ και με ποιον τρόπο έτσι ώστε να δικαιολογούνται οι τόνοι της κριτικής;

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής και ολοκλήρωσης της εθνικής οδού Τρίπολης – Καλαμάτας, όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε, πρόσθεσε και νέες καθυστερήσεις.

Να σας θυμίσω ότι, μόνο για την αντικατάσταση του λεγόμενου μαθηματικού τύπου με το μειοδοτικό σύστημα, που επανέφερε ο κ. Σουφλιάς και για την έκδοση των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων, πέρασε άπρακτο ολόκληρο το 2004. Ετσι, όχι μόνο δεν συντομεύτηκε το χρονοδιάγραμμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβαρύνθηκε με νέες καθυστερήσεις.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι καθυστέρησαν σημαντικά να καταθέσουν τις προσφορές τους, ενώ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγησή τους.

Το μόνο που είναι γνωστό, είναι ότι από την έναρξη της παραχώρησης, που τυπικά θα γίνει την ημερομηνία κύρωσης της αντίστοιχης σύμβασης από τη Βουλή, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, απαιτούνται 4,5 χρόνια! Μετά από αυτό, προκύπτει αβίαστα πως είναι αβάσιμη και η τελευταία δέσμευση του κ. Σουφλιά, ότι η εθνική οδός Κορίνθου – Τρίπολης –Καλαμάτας, μαζί με τον περιμετρικό δακτύλιο, θα έχει ολοκληρωθεί το 2010. Τα συμπεράσματα, δικά σας…».

- Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα της Μεσσηνίας με βάση τη σημασία για τον τόπο, τι και πώς νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η εικόνα;

«Στη Μεσσηνία είναι εμφανής η έλλειψη υποδομών. Η κατασκευή του εθνικού οδικού δικτύου, η άσχημη κατάσταση του εσωτερικού της δικτύου, για το οποίο φέρει σημαντική ευθύνη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η έλλειψη τουριστικών υποδομών που να καλύπτουν με επάρκεια και ποιότητα τις σύγχρονες ανάγκες, η κατασκευή και η αναβάθμιση ορισμένων λιμανιών και βιολογικών καθαρισμών, συνθέτουν ένα σύνολο έργων άμεσης προτεραιότητας.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο αγροτικός τομέας, που έχει ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη του, ενώ χρειάζεται και σχέδιο και ενημέρωση και στοχευμένη υποστήριξη τόσο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όσο και για την αναγκαία προβολή και αναβάθμιση των προϊόντων του νομού μας.

Τέλος, να μην ξεχνάμε το σοβαρό έλλειμμα σε "άυλες" επενδύσεις, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις νέες τεχνολογίες, στην παιδεία και στις υποδομές της, στην υγεία και στις βιώσιμες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους νέους μας.

Παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, φαίνεται δυστυχώς καθαρά, ότι δεν διαθέτει όραμα ανάπτυξης και σχέδιο, ούτε για τη Μεσσηνία, ούτε για τη χώρα στο σύνολό της.

Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του:

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά για πολλά ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του νομού μας. Αντί για αύξηση των κονδυλίων έχουμε μείωσή τους. Δεκάδες έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη του νομού μας έμειναν έξω και από την αναθεώρηση του Γ’ ΚΠΣ και πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν έξω και από το Δ’ ΚΠΣ, γιατί δεν υπάρχουν μελέτες και κονδύλια για την εθνική συμμετοχή.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί στο ρόλο της και, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να συμβάλει στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Μεσσηνίας. Η μέχρι σήμερα ηγεσία της δεν έδειξε ικανή να διασφαλίσει μια τέτοια πορεία. Καλές οι δημόσιες σχέσεις, αλλά δεν φτάνουν. Η Νομαρχία πρέπει να γίνει στρατηγείο, πολιορκητικός κριός και αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού οράματος για το νομό μας. Αυτονόητο είναι ότι χρειάζεται νέα ηγεσία, που να αναλάβει μια εκστρατεία ενημέρωσης, αφύπνισης και κινητοποίησης ολόκληρου του μεσσηνιακού λαού, για να αποκτήσει η Μεσσηνία το μερίδιο ανάπτυξης, τα μέσα και τις υποδομές που δικαιούται.

Τέλος η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς, οι πολιτικοί και οι πολίτες πρέπει και αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χρειαζόμαστε τοπικές κοινωνίες ζωντανές, ενημερωμένες, με γνώμη και άποψη για τα προβλήματα, πολίτες συμμέτοχους και όχι απλούς θεατές, πολίτες έτοιμους να κινητοποιηθούν και να αγωνιστούν για το καλό του τόπου μας. Μόνο έτσι οι όποιες εξουσίες θα ασχοληθούν σοβαρά μαζί μας, δίνοντας υπεύθυνες απαντήσεις και κατάλληλες λύσεις στα προβλήματά μας».

- Μιλάμε για όραμα ανάπτυξης της Μεσσηνίας αλλά δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα όπως ο ΧΥΤΑ, οι βιολογικοί, ο δρόμος Ριζόμυλος – Πύλος και άλλα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνη για όλα αυτά και πώς μπορεί να δρομολογηθεί η λύση τους;

«Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε και για τα θετικά και για τα αρνητικά του. Αλλωστε, εάν τα είχαμε κάνει όλα όσα έπρεπε, θα είμαστε ακόμα κυβέρνηση.

Για τη Ν.Δ. δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το τι έκανε ή τι δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ και να προβαίνει, μ’ αυτό τον τρόπο, σε ανεπίτρεπτους συμψηφισμούς δικαιολόγησης της δικιάς της ανεπάρκειας και ανικανότητας… Με τέτοιες μίζερες λογικές, δεν πάμε μπροστά!

Ας μην ξεχνάμε, πάντως, πως ότι έγινε μέχρι σήμερα στο νομό μας, μικρό ή μεγάλο, έγινε από το ΠΑΣΟΚ.

Για το ΧΥΤΑ, για παράδειγμα, υπήρχε απόφαση και σχεδιασμός να αντιμετωπιστεί σε περιφερειακό επίπεδο. Η κυβέρνηση άλλαξε αυτό το σχεδιασμό και αποφάσισε λύσεις ανά νομό. Την ορθότητα αυτών των επιλογών της, θα τη δούμε στην πράξη…

Για το δρόμο Ριζόμυλος – Πύλος, όπως αποκάλυψα μετά από πρόσφατη ερώτησή μου στη Βουλή, δεν υπάρχει ακόμα ούτε μελέτη.

Σε ό,τι αφορά στους βιολογικούς καθαρισμούς, είναι σε εξέλιξη μόνο τρεις, που είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ. Ούτε ένας καινούργιος…».

- Εκ των πραγμάτων υπάρχουν δυσκολίες στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμους χώρους ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Πώς και μέχρι πού μπορεί και πρέπει να επεμβαίνουν οι βουλευτές σε αυτή τη διαδικασία;

«Το ΠΑΣΟΚ με αποφάσεις και εγκυκλίους του έχει έγκαιρα οριοθετήσει τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων ή στήριξης υφιστάμενων δημάρχων και νομαρχών.

Οι βουλευτές έχουν και λόγο και ρόλο, όταν καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών, λ.χ. στην περίπτωση επιλογής του υποψήφιου νομάρχη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναμειγνύονται και να επεμβαίνουν, όταν αυτό δεν προβλέπεται, ούτε να λειτουργούν παρασκηνιακά.

Εχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι τοπικές κοινωνίες, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα και τα προβλήματα που υπάρχουν και τους ανθρώπους που είναι κατάλληλοι να τους εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι κάποιοι προσπάθησαν να εμπλέξουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες και ότι, σε κάθε περίπτωση, έβλαψαν το ΠΑΣΟΚ».

- Το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία εσωκομματικά ταλανίζεται από προβλήματα. Και αυτό φάνηκε στην επιλογή του υποψήφιου νομάρχη. Μπορεί το κόμμα να πάει ενωμένο και να διεκδικήσει τη νίκη στις νομαρχιακές εκλογές;

«Τα προβλήματα δεν λείπουν από κανένα πολιτικό χώρο, όμως στο ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα δεν είναι ιδεολογικά ή πολιτικά. Είναι στη διαφορά εκτιμήσεων σε σχέση με τα πρόσωπα ή σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ και η κοινωνική του βάση έχουν αποκτήσει μεγάλη ωριμότητα και έχουν έντονα τα στοιχεία της υπευθυνότητας και του χρέους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα η βάση του ΠΑΣΟΚ το θέλει ενωμένο, πιέζει και θα πιέσει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για την ορθότητα των επιλογών του.

Η ηγεσία και τα όργανά του σε όλα τα επίπεδα πρέπει να διασφαλίσουν την υλοποίηση των αποφάσεών του. Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα επικρατήσουν επιλογές που να θέτουν τις όποιες προσωπικές στρατηγικές πάνω από τα συλλογικά συμφέροντα και ότι θα πορευτούμε ενωμένοι σε μια νικηφόρα προοπτική. Ηδη ο υποψήφιος νομάρχης μας, ο Χρήστος Μαλαπάνης, παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες, αποκτώντας συνεχώς μεγαλύτερη δυναμική».

- Επαγγέλλεσθε ως κόμμα το άνοιγμα στην κοινωνία αλλά τα στελέχη του θέλουν να επιβάλουν λύσεις σε κρίσιμες επιλογές μέσα από τους μηχανισμούς. Μπορείτε να πείσετε την κοινωνία ότι κάτι έχει αλλάξει στην πρακτική σας;

«Αδικείτε τα στελέχη του, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια τέτοια εκτίμηση. Ηταν πράγματι άσχημη η εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία στο θέμα της επιλογής του υποψήφιου νομάρχη. Ομως γι’ αυτή την εικόνα, που σκόπιμα διογκώθηκε, δεν μπορεί να ενοχοποιείται συλλήβδην όλο το στελεχιακό δυναμικό ή το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του.

Το ΠΑΣΟΚ με την καταλυτική παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, έχει καθιερώσει διαδικασίες και θεσμούς που δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους μηχανισμούς που αναφέρετε. Αλλωστε κάνουμε πράξη, όπου απαιτείται, και τις προκριματικές εκλογές, με τη συμμετοχή των ίδιων των δημοτών. Υπάρχουν ακόμα παρωχημένες αντιλήψεις και αδυναμίες που οφείλουμε συνεχώς να ξεπερνάμε, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει σήμερα άλλο κόμμα που να τολμά να λειτουργεί σε τόσο δημοκρατικά πλαίσια και με τόσο ανοικτές διαδικασίες, όσο το ΠΑΣΟΚ».

- Γενικά η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει φθορά αλλά δεν φαίνεται να την εισπράττει το ΠΑΣΟΚ. Τι πρέπει να αλλάξει για να συμβεί κάτι τέτοιο;

«Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύο χρόνια μηδένισε τη διαφορά του με τη Ν.Δ. που έφτανε τις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Β’ Αθήνας, που γνωρίζετε το ειδικό της βάρος, στις οποίες είμαστε μπροστά πάνω από 8 μονάδες. Ομως δεν εφησυχάζουμε, γιατί δεν μας αρκεί να εισπράττουμε τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια, αν όχι την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ν.Δ. Θέλουμε τη σαφή και δεδηλωμένη εμπιστοσύνη τους στις προτάσεις και στις επιλογές μας, θέλουμε τη συστράτευση και την ενεργή συμμετοχή τους σε μια άλλη πορεία και για τη χώρα και για το λαό μας. Γι’ αυτό εργαζόμαστε εντατικά σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: Εξειδικεύουμε τις θέσεις μας σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει το στίγμα μας, τις διαφορές μας με τη Ν.Δ. και τις λύσεις που εμείς προτείνουμε για τα προβλήματά του. Αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε εμείς την πολιτική ατζέντα. Προωθούμε τη συνεχή επαφή μας με τον πολίτη και ανοίγουμε ουσιαστικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα για τα προβλήματά του. Με αυτή μας τη συνεχή και επίπονη προσπάθεια πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

- Ολοι μιλούν για περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στην προτελευταία θέση. Με τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα βελτιωθεί η εικόνα ή χρειάζονται πιο γενναίες επεμβάσεις, πιο ουσιαστικά μέτρα και πρωτοβουλίες;

«Ούτε τα έργα, ούτε τα κονδύλια που έχουν διατεθεί επαρκούν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Η πρωθυπουργική δέσμευση "για την ώρα της περιφέρειας" έμεινε, όπως προείπα, σύνθημα κενό περιεχομένου.

Η δραστική μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι χαμηλοί ρυθμοί απορροφητικότητας του Γ’ ΚΠΣ, αλλά και του προγράμματος "Θησέας", έχουν ως αποτέλεσμα αντί η Περιφέρεια να γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, να παρουσιάζει σήμερα εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Πολλά είναι τα έργα που απεντάχθηκαν, ενώ δεν προγραμματίζονται καινούργια.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν τομές, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα και συνδυασμένες αλλά και γενναίες πρωτοβουλίες, το ΠΑΣΟΚ προχωρεί στη διοργάνωση περιφερειακής συνδιάσκεψης στην Τρίπολη, στο τέλος του Μάη. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών που εκπροσωπούν κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μέσα από ουσιαστικό διάλογο, στοχεύουμε να διαμορφώσουμε τη νέα πρότασή μας για την ανάπτυξη και την προοπτική της Πελοποννήσου. Για μας η "ώρα της περιφέρειας" δεν είναι μια ακόμα δημαγωγία χωρίς αντίκρισμα. Είναι στοίχημα επιβίωσης για τον τόπο μας, στοίχημα που πρέπει επιτέλους να το κερδίσουμε στην πράξη, αν θέλουμε η χώρα μας και οι πολίτες της, σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, να έχουν και βάσεις για το μέλλον και ουσιαστική προοπτική».