Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/2/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«H πληροφορική δεν πέρασε από το Νομό Μεσσηνίας»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Το «τρένο» της πληροφορικής δεν πέρασε.. ακόμη από τη Μεσσηνία!»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«Το τρένο της πληροφορικής δεν πέρασε.. ακόμη από τη Μεσσηνία!»
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ
ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Κουσελάς: Το τρένο της πληροφορικής και το ταξίδι με... γαϊδούρι

Δεν ικανοποιούν το Δημ. Κουσελά οι απαντήσεις των συναρμοδίων υπουργείων για τις υποδομές πληροφορικής και τις υπηρεσίες Διαδικτύου στην Καλαμάτα, σε ερώτηση με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τι μέτρα θα λάβουν οι συναρμόδιοι υπουργοί για τις υποδομές πληροφορικής και την ευρύτερη και φθηνότερη χρήση του Διαδικτύου από τα σχολεία, τα νοικοκυριά, τους παραγωγούς, τους φορείς δημόσιας διοίκησης και ΟΤΑ και για την εξυπηρέτηση των πολιτών στη Μεσσηνία, με τι πόρους και με τι χρονοδιάγραμμα.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των αντίστοιχων υπουργείων, ο κ. Κουσελάς σημείωσε τα εξής:

“Α. Το ΥΠΕΣΔΔΑ απαντά συνολικά για τα έργα και τις δραστηριότητες που ήδη υλοποιούνται από αυτό πανελλαδικά, χωρίς να λάβει τον κόπο να απαντήσει για το μερίδιο που οι φορείς του Ν. Μεσσηνίας έχουν μέχρι σήμερα στα έργα αυτά, παρ’ ότι ακριβώς γι’ αυτό ρωτήθηκε! Επίσης, δεν απαντά αν ανάμεσα στις 117 προτάσεις έργων που ήδη εγκρίθηκαν, αξίας 100.000.000 ευρώ, υπάρχει κάποιο έργο πληροφορικής που να αφορά στη Μεσσηνία. Είτε η Μεσσηνία είναι «μαύρη τρύπα» για το ΥΠΕΣΔΔΑ στα θέματα πληροφορικής, οπότε προτιμά να δώσει μόνο πανελλαδικά στοιχεία για λόγους συγκάλυψης και εντυπωσιασμού, είτε οι υπεύθυνοι απαξιούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία του νομού, τα οποία άλλωστε σαφώς τους ζητήθηκαν!

Β. Για το υπουργείο Ανάπτυξης αρκεί ότι το ΤΕΙ της Καλαμάτας και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εξυπηρετούνται από τον κόμβο Πάτρας του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.). Το τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει για τις επενδύσεις και τις υποδομές πληροφορικής στις επιχειρήσεις του νομού μας, μάλλον είναι πέραν των ενδιαφερόντων του και της πληροφόρησης που προτίθεται να μας παράσχει...

Γ. Το πλέον αρμόδιο για θέματα Διαδικτύου υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, αντί να ενδιαφερθεί να ζητήσει από τους εποπτευόμενους φορείς (ΟΤΕ, Οtenet κ.λπ.), συγκεκριμένα στοιχεία για τη Μεσσηνία, για το σχεδιασμό και τις προοπτικές πλήρους κάλυψής της, παραπέμπει σε απάντησή του σε άλλο βουλευτή και μάλιστα σε ερώτηση που δεν αφορούσε ούτε στο ίδιο θέμα, ούτε φυσικά στη Μεσσηνία... Μέσω αυτής της απάντησης, παραπέμπει αόριστα σε έργα υποδομής που θα γίνουν στο μέλλον, μέσα από το εξαιρετικά προβληματικό σήμερα (ως προς την υλοποίηση και την απορρόφηση πόρων) πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», καθώς και σε εξίσου μελλοντικές και απροσδιόριστες παρεμβάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Ουσιαστικά ο κ. υφυπουργός περιμένει, στο πλαίσιο ανάπτυξης «υγιούς ανταγωνισμού», να... φιλοτιμηθούν από μόνες τους οι μεγάλες εταιρείες - πάροχοι Iντερνετ, ώστε να περιορίσουν το διαπιστωμένα υπερβολικό κόστος πρόσβασης του Ελληνα πολίτη στο Διαδίκτυο, να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη συνδέσεων ADSL σε όλη την επικράτεια και (πιθανώς) να εφαρμόσουν καλύτερα τιμολόγια για επιμέρους ομάδες χρηστών, λ.χ. μικρομεσαίους, φοιτητές, νέους κ.τ.λ.!

Δ. Τέλος, το ΥΠΕΠΘ, παρακάμπτοντας ευσχήμως τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για επάρκεια Η/Υ σε όλα τα σχολεία, για νέες προμήθειες (άμεσα...) 150.000 Η/Υ, για δωρεάν Iντερνετ και φθηνό ADSL για τους φοιτητές, αναφέρεται διεξοδικά στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), το οποίο σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1999 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντως το ΥΠΕΠΘ είναι το μόνο που κάνει τον κόπο να απαντήσει ειδικά για τη Μεσσηνία, διαβεβαιώνοντας ότι:

Ολα τα σχολεία της Μεσσηνίας έχουν σύνδεση με το ΠΣΔ, για ανταλλαγή διοικητικών πληροφοριών και εκπαιδευτικών δεδομένων.

Ολα σχεδόν τα γυμνάσια και λύκεια έχουν σύγχρονο «εργαστήριο Πληροφορικής» -χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν οι Η/Υ των εργαστηρίων επαρκούν για το μάθημα της Πληροφορικής και από πότε έχουν να γίνουν νέες προμήθειες...- ενώ τα υπόλοιπα, κυρίως τα δημοτικά σχολεία, θα έχουν σύντομα πλήρως καλυφθεί.

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις και των 4 συναρμόδιων υπουργών και υφυπουργών, μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελάχιστα να αναφέρονται στα δεδομένα και στα προβλήματα της Μεσσηνίας, όμως όλοι τους μας διαβεβαιώνουν ότι στον τομέα του Διαδικτύου και των υποδομών πληροφορικής πάμε ήδη καλά και ότι στο μέλλον θα πάμε ακόμα καλύτερα!

Με αυτά τα δεδομένα, είναι τουλάχιστον περίεργο γιατί οι πολίτες που ψάχνουν να πληροφορηθούν και να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά από τις δημόσιες υπηρεσίες του νομού μας, οι επιχειρήσεις, οι χρήστες του Iντερνετ, οι νέοι κ.ά. ενδιαφερόμενοι, παραπονούνται για προβλήματα, υψηλό κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο και γενικότερα για ελλείψεις.

Οταν όλα τα συναρμόδια υπουργεία μας βεβαιώνουν πως όχι μόνο δεν χάσαμε, αλλά πως... είμαστε κιόλας μέσα στο «τρένο της πληροφορικής» (!), εμείς στη Μεσσηνία γιατί άραγε εξακολουθούμε να έχουμε την εντύπωση πως πάμε –ακόμα- με το... γάιδαρο;”.