Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
«ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταματήστε να είστε ντίλερς των τραπεζών»
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
Κουσελάς προς Κυβέρνηση:
«Σταματήστε να είστε ντίλερ των τραπεζών!»
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
«ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αλλαγή πολιτικής και όχι ανασχηματισμός»
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σταματήστε να είστε ντίλερς των τραπεζών !
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, Επερώτησης Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών από τις τράπεζες, το κράτος και τους εργολάβους με ευθύνη της Κυβέρνησης, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
«Με την υπό συζήτηση Επερώτηση δεν κρίνουμε τις προθέσεις σας. Ελέγχουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Από τα επίσημα και αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας προκύπτουν αβίαστα μια σειρά από συμπεράσματα:
Μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη του εισοδήματος πολιτών και νοικοκυριών.
Η υπονόμευση του μέλλοντός τους και
Η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας και για το παρόν, αλλά πολύ περισσότερο για το μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα: Με την πολιτική που ακολουθήσατε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τις συνεχείς ανακοινώσεις για επιβολή Φ.Π.Α. στην οικοδομή και για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οδηγήσατε την αγορά κυριολεκτικά σε παροξυσμό, σε μια πρωτοφανή υστερία αγοραπωλησιών ακινήτων, με αποτέλεσμα μόνον τους τελευταίους δύο μήνες, το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 2005, να έχουμε 54,5% αύξηση των συμβολαίων μόνο στο Λεκανοπέδιο.
Υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα και στοιχεία που θα καταθέσω στα Πρακτικά.
Οδηγήσατε λοιπόν μαζικά, θα έλεγα, τους πολίτες στα γκισέ των τραπεζών και δυστυχώς λειτουργήσατε, κύριε Υπουργέ, σαν ντίλερς πωλήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων σε μια άνευ προηγουμένου υπερχρέωση. Οδηγήσατε ταυτόχρονα και σε μια άνευ προηγουμένου διόγκωση των τιμών των ακινήτων, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την επιβολή της φορολογίας από 40% μέχρι 140%.
Τα στοιχεία για το δανεισμό μιλάνε από μόνα τους. Από το Δεκέμβρη του 2003 μέχρι τον Οκτώβρη του 2005, με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουμε αύξηση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών για στεγαστικά δάνεια κατά 51%. Όμως, τα προβλήματα δεν είναι μόνον αυτά. Είναι ακόμα μεγαλύτερα. Πρώτον, προκύπτουν προβλήματα από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο - και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τα περισσότερα δάνεια έχουν συναφθεί με κυμαινόμενα επιτόκια- και δεύτερον προκύπτουν προβλήματα από μια πιθανή πτώση των τιμών στην αγορά.
Ήδη η υπέρμετρη αύξηση των τιμών το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει ένα πρώτο πάγωμα στις πωλήσεις. Δεν είναι βέβαιο λοιπόν σε κάθε περίπτωση τι θα γίνει. Θα διατηρηθούν οι σημερινές τιμές -που εσείς με τη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών και του χρόνου και τον επόμενο χρόνο θα προσπαθήσετε να διατηρήσετε- ή θα πέσουν, οπότε όσοι αγόρασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα θα βρεθούν διπλά ζημιωμένοι;
Την ίδια περίοδο, με την εισοδηματική σας πολιτική - και μιλάμε για εισοδηματική πολιτική με «αυξήσεις» κάτω από τον πληθωρισμό-, με τη φορολογική σας πολιτική - από τον Προϋπολογισμό που ψηφίσατε το 2006 ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα είναι τετραπλάσιος από εκείνον των επιχειρήσεων-, με την παντελή έλλειψη κοινωνικής πολιτικής - ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες αρνείστε να δώσετε το επίδομα θέρμανσης- , οδηγήσατε τους πολίτες μαζικά για μια ακόμη φορά στα γκισέ των τραπεζών για να πάρουν καταναλωτικά δάνεια.
Τα καταναλωτικά δάνεια, με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος κατά το 22μηνο που πέρασε αυξήθηκαν κατά 61,8%. Είχαμε δηλαδή μια έμμεση αλλά πολύ σημαντική τόνωση της ζήτησης. Τονώσατε τεχνητά τη ζήτηση, χωρίς από την άλλη πλευρά να αυξήσετε τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων συνολικότερα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε πέραν των άλλων, θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση του πληθωρισμού αλλά και στο μέλλον και στην προοπτική της οικονομίας.
Υπάρχουν πολίτες που δε έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν και θα έχουμε κοινωνικά δράματα, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι τράπεζες δεν είναι εκκλησίες. Χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να πάρουν πίσω αυτά που έδωσαν, πέραν του ότι λειτουργούν ληστρικότατα. Ήδη, αν δούμε τις διαφορές στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε 2 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω απ’ ό,τι το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και 3 ποσοστιαίες μονάδες για τις κάρτες.
Με βάση προχθεσινό δημοσίευμα, το οποίο θα σας καταθέσω, η διαφορά ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων και στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα είναι 2,21 ποσοστιαίες ομάδες, ενώ για την Ολλανδία είναι μόλις 1,10.
Το δεύτερο αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι οι τράπεζες κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο πλούσιες. Αν δούμε τα αποτελέσματα των ισολογισμών τους - εδώ έχω των κυριοτέρων τραπεζών- θα δείτε ότι έχουμε μία άνευ προηγουμένου αύξηση των κερδών των Τραπεζών στο χρονικό διάστημα που πέρασε συν 51,1% η Eurobank, συν 32,3% η Εθνική, συν 49% η Πειραιώς, συν 15,3% η Αlpha και πάει λέγοντας. Είναι όλα στο δημοσίευμα.
Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι αυτή η πολιτική ευνοεί τις τράπεζες και τις κάνει να πλουτίζουν περισσότερο.
Είναι, όμως, μία πολιτική σε βάρος των πολλών. Κάνετε μία συνειδητή, πολιτική αναδιανομής υπέρ των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των πολλών.
Γι’ αυτό, εκείνο που χρειάζεται -για να είμαι και επίκαιρος- δεν είναι ο όποιος ανασχηματισμός θα επιχειρήσετε μέσα στην εβδομάδα, αλλά η ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής, η οποία βλάπτει τους Έλληνες πολίτες, την ελληνική κοινωνία και τη χώρα μας στο σύνολό της.» |