Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«Σκληρή κριτική και απαντήσεις Δ. Κουσελά για
το Ασφαλιστικό»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Ομιλία Κουσελά για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας για το Ασφαλιστικό»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό χωρίς πόρους και
με περικοπή δικαιωμάτων δεν γίνεται»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό χωρίς πόρους και με περικοπή δικαιωμάτων δεν γίνεται

Στην ομιλία του στην Κοινή Συνεδρίαση της 28-11-2007 των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς, ξεκίνησε την παρέμβασή του απευθυνόμενος στον κ. Μαγγίνα, τονίζοντας ότι μεταρρύθμιση χωρίς οικονομικούς πόρους δεν γίνεται. �Εγκάλεσε μάλιστα την Κυβέρνηση πως όχι μόνο δεν προσδιορίζει νέους πόρους, αλλά πάει να υφαρπάσει πόρους από ορισμένα Ασφαλιστικά Ταμεία, για να τα μεταφέρει σε άλλα.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα λεγόμενα του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη, για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που όρισε ο Νόμος3029, γνωστός ως νόμου Ρέππα, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «Για όσους έχουν ισχυρή μνήμη και γνωρίζουν το Ασφαλιστικό, οι οποίοι δυστυχώς είναι λίγοι, το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης ήταν 60% με το νόμο Σιούφα και έγινε 70% με τον νόμο Ρέππα. Οι επικουρικές συντάξεις με το νόμο Σιούφα κατέβηκαν στο 20% και εμείς τις επαναφέραμε στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν μέχρι και το 45% της αναπλήρωσης. Σε ό,τι αφορά στην κατώτατη σύνταξη, ο νόμος Σιούφα την κατέβασε στα 180 ευρώ, σε σημερινές τιμές και εμείς την πήγαμε στα 480 ευρώ. Μήπως ξέχασε ο κ. Μανώλης και ορισμένοι άλλοι τι έγινε με τα τριακοστά πέμπτα και με τα πεντηκοστά της σύνταξης; Ακόμα, τα όρια ηλικίας με το νόμο Σιούφα είχαν πάει στα 65 έτη και για άντρες και για γυναίκες που μπήκαν στην εργασία μετά την 1/1/93. Εμείς θεσμοθετήσαμε τα 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας, αυτό που η Κυβέρνηση θέλει να αλλάξει, όπως και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των ασφαλισμένων, που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο νόμο Σιούφα.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του και επισημαίνοντας ότι δεν έγινε, ουσιαστικά, διάλογος, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως «Φαίνεται, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και μια στρατηγική που ξεδιπλώνεται βήμα - βήμα, ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές που έχετε κάνει. Μία στρατηγική, που στοχεύει στην αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και στην αφαίρεση πόρων από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, με έμφαση, αυτή την χρονική στιγμή, στην αφαίρεση πόρων. Προεκλογικά, προβάλατε με έμφαση, μαζί με τον κ. Πρωθυπουργό, τα τρία «όχι». Σ αυτά δεν βάλατε ούτε υποσημειώσεις ούτε αστερίσκους. Σήμερα έρχεστε και μιλάτε για «ώριμα δικαιώματα, που δεν θα θιγούν». �Όμως δεν υπήρχε τέτοιος «αστερίσκος» στην τοποθέτηση του κ. Πρωθυπουργού, ούτε αστερίσκος για τους νέους ασφαλισμένους!».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στους θιγόμενους από τις αλλαγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι αλλαγές αφορούν τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους και θα είναι επώδυνες: θα χειροτερέψει το ασφαλιστικό καθεστώς, θα συρρικνωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στη βιωσιμότητα των ταμείων, γιατί δεν είναι αυτή η στρατηγική της Κυβέρνησης. Είναι να φτιάξει την κατώτατη εθνική σύνταξη και μετά να πει σε όλους τους ασφαλισμένους, «εάν θέλετε καλύτερη σύνταξη, περάστε από την ιδιωτική ασφάλιση» ! Αυτή όμως η στρατηγική δεν θα περάσει, γιατί η Κυβέρνηση θα βρει απέναντί της το σύνολο των ασφαλισμένων και των εργαζόμενων !