Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/10/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ένταξη των πυρόπληκτων περιοχών στο ίδιο καθεστώς με τις παραμεθόριες
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προς τί τόση σπουδή για τον εκλογικό νόμο;»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζήτησε κίνητρα παραμεθορίου στους πυρόπληκτους»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ομιλία του βουλευτή κατά τις προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, είπε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Άκουσα με προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

Δεν σας κρύβω την έκπληξή μου όταν τον άκουσα να μιλάει για μια Κυβέρνηση με «ακόμη πιο ισχυρή» λαϊκή εντολή για «τομές και μεταρρυθμίσεις».

Το εκλογικό αποτέλεσμα, βέβαια, δεν φανερώνει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο δείχνει. Όμως, αν είναι έτσι τα πράγματα, προς τι η σπουδή της Κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες; Ή μήπως η ακρίβεια που ροκανίζει το πενιχρό εισόδημα των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία έχουν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας. Ή μήπως η γενικευμένη ανασφάλεια και η αβεβαιότητα από την ανεργία και την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα εκπληρώσει επιτέλους τις εξαγγελίες του 2004 καθώς και τις πιο πρόσφατες προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Δεν μας είπατε, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό όταν:

  • Ο προϋπολογισμός του 2007 έχει ήδη ξεφύγει από τους στόχους του.

  • Δεν ζητάτε από την Ε.Ε., βάση του άρθρου 104 της συνθήκης να εξαιρεθούν από το έλλειμμα οι δαπάνες για τους πυρόπληκτους νομούς.

  • Δεν τιμαριθμοποιείτε το αφορολόγητο και τη φορολογική κλίμακα.

  • Παρεμβαίνετε στους φόρους μεταβίβασης και κληρονομιάς σε όφελος των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Επιφυλάσσετε νέα αύξηση στο ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους.

Ακούσαμε επίσης τον Πρωθυπουργό να μιλάει για κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη.

Πώς την εννοείτε αλήθεια αυτή, κύριοι της Κυβέρνησης;

Με τα φιλοδωρήματα του ταμείου καταπολέμησης της φτώχειας που λέτε ότι θα φτιάξετε για να απενεχοποιηθείτε από την πιο άδικη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου που έχετε επιβάλει με την πολιτική σας.

Γιατί δεν δέχεστε την πρότασή μας για τη θέσπιση ενός επαρκούς μηνιαίου εγγυημένου εισοδήματος;

Μήπως με τις αορίστως εξαγγελθείσες «ελάχιστες εθνικές συντάξεις» στα όρια της φτώχειας που είναι προάγγελος του συστήματος Μπέβεριτζ, προκειμένου να συμπιεστούν προς τα κάτω όλες οι συντάξεις;

Μήπως, όμως, η ευαισθησία της Κυβέρνησης εκφράζεται στο ασφαλιστικό;

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Είναι κούφιες υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο.

Γιατί η Κυβέρνηση αντί να στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα το υπονομεύει αφαιρώντας από αυτό συνεχώς πόρους. Το χρέος του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 2,7 δις ευρώ που ήταν το 2004 το φτάσατε στα 8 δις.

Η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά 30% και φτάνει τα 6 δις ευρώ το χρόνο.

Με αυτήν την πολιτική σας, είναι μονόδρομος η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Απλά, επειδή γνωρίζετε ότι θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες αν επιχειρήσετε ολομέτωπη επίθεση, το πάτε γύρω γύρω. Κόβετε ότι περισσεύει προς τα πάνω. Κάνετε εκπτώσεις εισφορών και οφειλόμενων στους εργοδότες. Γενικεύετε το μοντέλο και τις παροχές του ΙΚΑ ανεξαρτήτως εισφορών και συμφωνημένων υποχρεώσεων. Ενοποιείτε τα ταμεία χωρίς να πληρώνετε τα οφειλόμενα οδηγώντας τα σε αδιέξοδο όπως κάνατε με τον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ. Αλλάζετε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Έτσι κάνετε υποχρεωτική την κατά τα άλλα εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την προδιαγραμμένη έκβαση της μάχης των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, μια μάχη που εγκαταλείψατε, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα του πρώτου πακέτου αλλαγών για το ασφαλιστικό.

Τέλος, μήπως η ευαισθησία σας, κύριοι της Κυβέρνησης, επικεντρώνεται στα θέματα υγείας;

Ακούσατε εσείς, κύριοι συνάδελφοι, να πει τίποτα ο Πρωθυπουργός για τις χιλιάδες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία.

Πάνω από 300 άτομα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού λείπουν μόνο στη Μεσσηνία.

Ακούσαμε, τέλος, ότι θα ρίξετε βάρος στην περιφέρεια.

Τρεισήμισι χρόνια τώρα, αντί να αυξήσετε τα κονδύλια για την περιφέρεια, τα μειώσατε. Αντί να στηρίξετε τους αγρότες, τους υποχρεώνετε να πληρώνουν το «χαράτσι» για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Δεν τους δίνετε ούτε τα χρήματα που δικαιούνται από την Ε.Ε.

Τώρα τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για την περιφέρεια. Και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος από το Δ� Κ.Π.Σ. θα πάει για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών.

Βέβαια, ακόμα και σήμερα, πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για τους πυρόπληκτους νομούς δεν υπάρχει.

Εάν θέλετε, κύριοι της Κυβέρνησης, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αρκαδία και οι άλλοι πυρόπληκτοι νομοί, μετά τη βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές, να μη γίνουν πραγματικά «νότος του νότου», δεν έχετε παρά να εντάξετε τους πυρόπληκτους νομούς στο ίδιο αναπτυξιακό πλαίσιο που ισχύει για τις παραμεθόριες περιοχές.

Πρέπει, επίσης, να επισπευθούν τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα και να υπάρξει σε κεντρικό επίπεδο μια Γενική Γραμματεία που να συντονίζει τη βοήθεια για την ανάπτυξη των πυρόπληκτων νομών.

Αυτονόητο είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης είναι σε δυσαρμονία με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και της περιφέρειας.

Για αυτό και τις καταψηφίζουμε!!!»