Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/6/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ  2007

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Όχι στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Προεκλογικό ευχολόγιο το χωροταξικό για τον τουρισμό»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Όχι στην τσιμεντοποίηση και στην άναρχη
τουριστική ανάπτυξη στη Μεσσηνία»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Όχι στην τσιμεντοποίηση και στην
άναρχη τουριστική ανάπτυξη στη Μεσσηνίας»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Όχι στην τσιμεντοποίηση και στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη στη Μεσσηνία

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου Τουρισμού στην Καλαμάτα, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

« Μια από τις πολλές προεκλογικές μεγαλοστομίες της Ν.Δ. ήταν πως «το αργότερο μέσα στο 2006, ο κάθε πολίτης θα γνωρίζει που μπορεί να χτίσει και τι».

Αντίθετα με τις υποσχέσεις της, οι χωροταξικές επιδόσεις της ως Κυβέρνησης μας έφεραν πολύ πίσω.

Ακόμα συζητάμε, αποσπασματικά και ξεκομμένα, για ειδικά χωροταξικά πλαίσια Τουρισμού και Βιομηχανίας, δίχως η Κυβέρνηση να τα συνδέει με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο, που το βρήκε έτοιμο από το ΠΑΣΟΚ και που μάλλον σκοπεύει να το εμφανίσει ως μεταγενέστερη δική της «τομή και μεταρρύθμιση». Ούτε λόγος, βέβαια, για τον χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο Δήμων, (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης) - το μόνο που ουσιαστικά της έμενε να ολοκληρώσει!

Ενας εξειδικευμένος χωροταξικός σχεδιασμός για τον Τουρισμό, οφείλει να θέτει σαφείς και ενιαίους κανόνες, κριτήρια και αρχές για την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων, χωρίς σημειακές ή «φωτογραφικές» παρεμβάσεις.

Το ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό, δεν είναι ένα προϊόν παρθενογένεσης. Η σημαντική εμπειρία που η Κυβέρνηση κληρονόμησε σ� αυτόν τον τομέα από τις ρυθμίσεις και τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ για τον αιγιαλό, τις νησιωτικές περιοχές, τις μαρίνες, τις ΠΟΤΑ κλπ. δεν δικαιολογεί πλέον καμιά προχειρότητα.

Και όμως: στη βιασύνη της να παρουσιάσει προεκλογικά «Χωροταξικό έργο», η Κυβέρνηση κινδυνεύει να ακυρώσει τη χρησιμότητα, αν όχι και τη νομιμοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού,

  • παρακάμπτοντας το Υπουργείο Τουρισμού, που έπρεπε να έχει καθοριστικό λόγο και ρόλο,

  • μη τηρώντας τις διαδικασίες κύρωσης (Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας & Περιβάλλοντος, ΤΕΕ, ΟΤΑ & τουριστικοί φορείς),

  • αφήνοντας ανοικτές σε δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του .

Συνολικά, το χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό είναι ένα πολύ γενικό προεκλογικό «ευχολόγιο» που εντείνει, αντί να μειώνει, την επενδυτική αβεβαιότητα και τη γραφειοκρατία .

Δυστυχώς, η κύρια «καινοτομία» και η πρώτιστη φροντίδα του, η μαζική ανέγερση παραθεριστικών οικισμών ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, με συντελεστές δόμησης ξενοδοχειακών μονάδων, (δηλαδή τετραπλάσιους από αυτούς που ισχύουν για τον απλό πολίτη στην εκτός σχεδίου δόμηση), σηματοδοτεί ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό επενδυτικό μοντέλο για λίγους, που ελάχιστο χώρο αφήνει στη συνδυασμένη αγρο-τουριστική δραστηριότητα και στη μικρομεσαία επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες, οι επενδύσεις στην ΠΟΤΑ και τα αναγκαία έργα υποδομής πρέπει να είναι πολλαπλασιαστές της ανάπτυξης στη Μεσσηνία, όχι «άλλοθι» τσιμεντοποίησης, πολώσεων και αυθαιρεσιών.

Ο νομός μας χρειάζεται ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που δεν θα κατατρώει τις σάρκες του, δεν θα απογυμνώνει την ύπαιθρο, δεν θα χτίζει «μεγαθήρια στην άμμο», ούτε θα κάνει πανάκριβες και απλησίαστες τις παραλιακές περιοχές του Νομού μας.

Μας ταιριάζουν ήπιες μορφές τουρισμού, συμβατές και συνδυασμένες με καινοτόμες και ποιοτικές αγροτικές δραστηριότητες, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, την παράδοση, τον φυσικό πλούτο και με τα μνημεία της Μεσσηνίας.

Θέλουμε διάχυση της ανάπτυξης, με τουριστικές επενδύσεις ποιότητας, σε ανθρώπινη κλίμακα, με σαφείς κανόνες και προϋποθέσεις, που θα στηρίζουν την ύπαιθρο και την εγχώρια απασχόληση, θα αναδεικνύουν και θα αξιοποιούν τα προϊόντα μας, θα προβάλλουν και θα σέβονται τις ομορφιές, την παράδοση και το περιβάλλον του τόπου μας.

Αυτό είναι το μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στη Μεσσηνία -και αυτό πρέπει πρώτιστα να διασφαλίσει ο όποιος τομεακός και τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός, με την αποφασιστική συμβολή, τις προτάσεις και την επαγρύπνηση όλων μας! »