Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/3/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   08 ΜΑΡΤΙΟΥ   2009

Δημήτρης Κουσελάς

«Να μιλήσει ο λαός»

Συνέντευξη στο «Θάρρος παραχώρησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφερόμενος σε όλα τα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας.

Ο κ. Κουσελάς καταθέτει τις απόψεις του για την οικονομική κρίση, την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στην παιδεία και την απασχόληση, την Ελληνική Αστυνομία, τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους 5 βασικούς άξονες-στόχους του Πα.Σο.Κ. για την ανάπτυξη της χώρας.

Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, αναφέρει πως οι Μεσσήνιοι περιμένουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο «η ώρα της Περιφέρειας, που τους έταξαν, έγινε κυριολεκτικά καπνός».
Κατά τον ίδιο, είναι «άσκοπη, περιττή και επικίνδυνη πολυτέλεια να χάνουμε πολύτιμο χρόνο, πόρους και μέσα, αφήνοντας την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με κίνδυνο να καταρρεύσει η χώρα. Πρέπει, επιτέλους, να μιλήσει ο λαός για να αλλάξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πορεία ο τόπος».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κουσελά ακολουθεί:

•Κύριε Κουσελά, βλέπουμε πως τους τελευταίους μήνες το ζήτημα της Οικονομίας μονοπωλεί την επικαιρότητα στη χώρα μας. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει σε λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς και κατά πόσο θεωρείτε ικανή την κυβέρνηση να ξεπεράσει το σκόπελο της οικονομικής κρίσης;
Πολύ πριν εμφανιστούν στη χώρα μας οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης,  εμείς ήδη βιώναμε τη δική μας εγχώρια κρίση, που είναι απόρροια των πολιτικών της κυβέρνησης. Αυτές οι πολιτικές αποδυνάμωσαν την αξιοπιστία της χώρας και άφησαν την οικονομία της εντελώς αθωράκιστη, πολύ πιο ευάλωτη και με λιγότερα μέσα αντιμετώπισης της εισαγόμενης κρίσης.  
Πώς μπορεί, λοιπόν, μια κυβέρνηση, που απέτυχε να διαχειριστεί την οικονομία και τους δημόσιους πόρους, πόσο μάλλον να στηρίξει την ανάπτυξη σε πολύ καλύτερες εποχές, να γίνει ξαφνικά ικανή να ξεπεράσει την κρίση στις σημερινές -και εξαιρετικά δυσμενείς- συνθήκες;

•Θεωρείτε ότι το Πα.Σο.Κ. είναι καλά προετοιμασμένο ώστε ν’ αντιμετωπίσει μια ανάλογη κατάσταση;
Όσο καλύτερα θα μπορούσε να είναι στις σημερινές συνθήκες. Ξέρουμε πως θα χρειαστεί σκληρή δουλειά
  για να ορθοποδήσει η χώρα και να διεκδικήσει τη θέση και το μέλλον που της αξίζει, αφού δεν υπάρχουν θαυματοποιοί, ούτε «μαγικά ραβδιά» απάλειψης των προβλημάτων. Οι 5 βασικοί άξονες-στόχοι μας, (Κύρος και ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στο διεθνή χώρο,  Πράσινη Ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση, στο περιβάλλον και στην ποιότητα, Έμφαση στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ισχυρό Κράτος Πρόνοιας, Παραγωγικό, αξιόπιστο και ευνομούμενο κράτος), που αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρό μας Γιώργο Παπανδρέου, σηματοδοτούν μιαν άλλη φιλοσοφία ξεπεράσματος της κρίσης και ανατροφοδότησης της ανάπτυξης, που συμπυκνώνει εκατοντάδες επιμέρους σημεία και προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί και συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία.  

•Πρόσφατα έλαβε χώρα ένα μεγάλο φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας, που εξέθεσε την Ελλάδα στα ξένα μέσα ενημέρωσης και αναφερόμαστε σαφώς στην κινηματογραφική απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εσείς πώς χαρακτηρίζετε τα νέα μέτρα που πήρε εκ των υστέρων η κυβέρνηση; Πιστεύετε πως πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες;
Τα μέτρα πάρθηκαν κατόπιν εορτής και για το θεαθήναι. Δεν αντιμετωπίζουν
  τα ουσιαστικά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, για τα οποία είναι υπόλογη η κυβέρνηση. Οι ευθύνες της είναι βαριές και προφανείς, αλλά ως συνήθως τις απεμπόλησε. Δημιούργησε, μάλιστα, μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα, προσπαθώντας να περιορίσει την όλη υπόθεση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς και -ακόμα μια φορά- να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, στοχοποιώντας και κατασκευάζοντας εκ των προτέρων ενόχους.    

•Πώς κρίνετε τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα θέματα μείζονος σημασίας, όπως η Παιδεία και η Απασχόληση;
Όπως και στους άλλους τομείς, τα έργα της κυβέρνησης διαψεύδουν τα λόγια της. Στη χρηματοδότηση της Παιδείας έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι έσχατοι της Ευρώπης, με τα νοικοκυριά να πληρώνουν ακριβά τη δήθεν δωρεάν Παιδεία, που χρειάζεται αλλαγές και στήριξη σε όλα τα επίπεδα, από το νηπιαγωγείο μέχρι τα μεταπτυχιακά.
Όσο για την απασχόληση, η γενικευμένη ανομία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των εποπτικών μηχανισμών, η υπερεκμετάλλευση της Γενιάς των 700 ευρώ και των μεταναστών, η ομηρία των συμβασιούχων, η εντεινόμενη ανασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, δείχνουν ξεκάθαρα πως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία της απασχόλησης, ακόμα και η στοιχειώδης ευνομία στην αγορά εργασίας, δεν ανήκουν στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

•Ως βουλευτής Μεσσηνίας, πείτε μας ποια προβλήματα βλέπετε ν’ αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και τι μηνύματα παίρνετε από αυτούς;
Οι συμπολίτες μου περίμεναν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απλόχερα μοίρασε για τη στήριξη του ελαιόλαδου και των άλλων αγροτικών προϊόντων του νομού, για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση της υπαίθρου, του τουρισμού και σύγχρονων υπηρεσιών, ώστε να βρίσκουν οι νέοι αξιοπρεπή δουλειά στον τόπο τους.
Περίμεναν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (δρόμοι-σιδηρόδρομος-αεροδρόμιο-λιμάνια), αλλά και κατάλληλων κοινωνικών υποδομών υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας. Περίμεναν ουσιαστική ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πλούσιων φυσικών πόρων της Μεσσηνίας.
Αλλά «η ώρα της Περιφέρειας», που τους έταξαν, έγινε κυριολεκτικά καπνός. Σήμερα η δυσαρέσκεια, η ανασφάλεια και η ανησυχία είναι διάχυτες, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο που τα βγάζει δύσκολα πέρα και στον ήδη πληττόμενο από την κρίση τουρισμό. Οι συμπολίτες μου αναζητούν πλέον απτές λύσεις και προοπτική – και γι’ αυτά προσβλέπουν όλο και περισσότερο στο Πα.Σο.Κ.

•Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, είδαμε το Πα.Σο.Κ. να παγιώνει τη διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία στις 4,2 μονάδες. Πιστεύετε ότι με βάση αυτά τα στοιχεία αν κατεβούμε αύριο σε εκλογές, το Κίνημα θα είναι σε θέση ν’ αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία;
Οι εκλογές δεν είναι μόνο εκδήλωση προθέσεων. Είναι πράξη και επιλογή ευθύνης, για να μπορέσει να κυβερνηθεί και να προοδεύσει ο τόπος.
Ο ελληνικός λαός αντιμέτωπος με την πρωτόγνωρη κρίση που διαπερνά την κοινωνία μας, κάθε μέρα που περνά κατανοεί ότι για να βγούμε από αυτή χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο και σταθερότητα στις επιλογές. Όχι ακυβερνησία, ταλαντεύσεις και παλινωδίες.
Γι’ αυτό και θα δώσει τη δυνατότητα ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο Πα.Σο.Κ., όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

•Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει αφήσει πολλά μέτωπα ανοιχτά προκαλώντας δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη. Πιστεύετε ότι το Πα.Σο.Κ. είναι σε θέση να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του λαού;
«Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Τραγικά απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ, οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην αξιοπιστία και στην ικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες της κρίσης.
 
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι πείθονται για τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, γιατί βλέπουν πως έχουμε και επεξεργασμένες προτάσεις και την απαραίτητη πολιτική βούληση
  για να τις κάνουμε πράξη.

•Παρόλο που πριν από λίγο καιρό οι κύριοι Παπανδρέου και Αλαβάνος έθεσαν τις βάσεις για έναν ειλικρινή διάλογο, μέλη και των δυο παρατάξεων τάχθηκαν κατά της συνεργασίας των δυο κομμάτων. Εσείς θεωρείτε πως το Πα.Σο.Κ. πρέπει ν’ αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία, πιστεύω πως πάντα υπάρχει ανάγκη και πεδίο συνεργασίας κομμάτων του προοδευτικού χώρου, όπως ήδη σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες, στους χώρους δουλειάς και στα κινήματα. Επομένως, το ενδεχόμενο συνεργασίας πρέπει να μείνει –και παραμένει- ανοικτό. Η επίτευξή της, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από μας.

•Τέλος, πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές;
 Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, με μια κυβέρνηση αναξιόπιστη και ανίκανη να απαντήσει ακόμα και στοιχειωδώς στις πολλαπλές προκλήσεις της κρίσης, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι «άσκοπη και περιττή πολυτέλεια».
Άσκοπη, περιττή και επικίνδυνη πολυτέλεια είναι να χάνουμε πολύτιμο χρόνο, πόρους και μέσα, αφήνοντας την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με κίνδυνο να καταρρεύσει η χώρα. Πρέπει, επιτέλους, να μιλήσει ο λαός για να αλλάξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πορεία ο τόπος.