Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/6/2008

Εφημερίδα  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  19  ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
"Αναφορά   Δ. Κουσελά για
« Τα 7 ψέματα για το ξεπούλημα στον ΟΤΕ »  "

Εφημερίδα  ΘΑΡΡΟΣ  19  ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
" Δ. Κουσελάς  "
"
Τα 7 ψέματα της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ΟΤΕ."

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 20  ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
"Αγόρευση στην ολομέλεια της Βουλής από τον Δ. Κουσελά
"
"Τα 7 ψέματα της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ΟΤΕ. "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
"Αγόρευση στην ολομέλεια της Βουλής από τον Δ. Κουσελά
"
"Τα 7 ψέματα της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ΟΤΕ. "

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 19  IOYNIOY 2008

Τα 7 ψέματα της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ΟΤΕ.

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. « Κύρωση της σύμβασης πώλησης μετοχών και της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG» ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα 7 –τουλάχιστον- ψέματα, στα οποία καταφεύγει, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων η Κυβέρνηση, για να «θολώσει τα νερά» και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τονίζοντας τα εξής:

« Ψέμα πρώτο: Ομιλεί για «στρατηγικό σύμμαχο» ενώ επιλέγει «στρατηγικό επενδυτή». Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς στις 3/2/2004 έλεγε πως στρατηγικός σύμμαχος είναι εκείνος που θα αγοράσει 5% έως 7% των μετοχών, χωρίς την εκχώρηση του management. Η ακριβής έκφρασή του ήταν «δεν λέμε ότι θα πάμε σε στρατηγικό επενδυτή και σε management εκτός ελέγχου του δημοσίου». Με τη σύμβαση, όμως, εκχωρείται και το management και το 25% των μετοχών του ΟΤΕ στη D.T.

Δεύτερο ψέμα: ‘Ότι η πώληση του ΟΤΕ «ήδη είχε γίνει από το ΠΑΣΟΚ», πριν το 2004. Σκόπιμα η Κυβέρνηση συγχέει τη μετοχοποίηση με την ιδιωτικοποίηση, αποσιωπώντας ότι το ΠΑΣΟΚ άντλησε μεν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο για την ενίσχυση του ΟΤΕ, θωράκισε όμως τον Δημόσιο έλεγχο με τους ν. 2843/2000 και 2257/1994. Μέχρι που τους κατάργησε η Κυβέρνηση, κανείς δεν σκέφτηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική εξαγορά – κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Οι ορέξεις του κ. Βγενόπουλου και της MIG άνοιξαν μόλις καταργήθηκαν αυτές οι διατάξεις!

Τρίτο ψέμα. Μιλάνε για… εισροή 1,3 δις ευρώ από τη σύμβαση, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού το εισέπραξε η MIG. Το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ως υπερτίμημα μόνο 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007, ενώ κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εκτιμήσει την πραγματική περιουσία, την πραγματική αξία του ΟΤΕ!

Τέταρτο ψέμα. Τα υποτιθέμενα οφέλη για τους πολίτες. Αντίθετα, θα ζημιωθούν σοβαρά, αφού τον έλεγχο των αποφάσεων για την τιμολογιακή πολιτική δεν θα τον έχει, πλέον, το ελληνικό Δημόσιο, ούτε όμως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, γιατί όπως δείχθηκε (στη διαρκή Επιτροπή), αυτή εποπτεύει μόνο για μονοπωλιακές πρακτικές, δεν έχει αρμοδιότητα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής για λογαριασμό του ΟΤΕ.

Πέμπτο ψέμα. Θα ωφεληθούν, δήθεν, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Αντίθετα, το άρθρο 15 ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την απασχόληση και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Έκτο ψέμα. ‘Ότι δήθεν πρόκειται για «διμερή συμφωνία» μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της D.Τ. ‘Όμως η συμφωνία είναι τριμερής, μεταξύ της D.Τ., της ΜΙG και του ελληνικού Δημοσίου. Στη σελίδα 12 γίνεται λόγος για συμφωνία αγοράς ποσοστού πάνω από το 20%, όχι για το 3% που πουλάει το Δημόσιο. Στο άρθρο 4 τίθεται ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η D.Τ. να έχει αποκτήσει τις πρόσθετες μετοχές από τη ΜΙG. Αναφέρεται μάλιστα πως αν δεν τις αποκτήσει έως τις 30/5, η σύμβαση λήγει αυτοδικαίως.

Το έβδομο ψέμα είναι πως η συμφωνία προστατεύει τα συμφέροντα των μετόχων και του ελληνικού Δημοσίου. ‘Όμως, η αδιαφανής εκχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι μια πρόκληση σε βάρος των μικρομετόχων, που αδικούνται κατάφωρα, στερούμενοι το νόμιμο δικαίωμά τους να πουλήσουν και αυτοί το μερίδιο τους στη τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή. Η χώρα μας χάνει μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και οικονομικής διπλωματίας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Χάνει ένα βασικό πόλο ανάπτυξης, έρευνας, καινοτομίας και τεχνογνωσίας.

Δεν πωλείται, στην προκειμένη περίπτωση, μια τυχαία επιχείρηση. Πωλείται κοινωνική και δημόσια περιουσία. Με την πώληση του ΟΤΕ το κράτος και το ελληνικό Δημόσιο χάνουν τη δυνατότητά τους να διασφαλίζουν κρίσιμα ζητήματα της εθνικής άμυνας, αφού δεν υπάρχει στη σύμβαση καμιά ασφαλιστική δικλείδα, καμιά ρητή διαβεβαίωση γι’ αυτό. »

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς απευθύνθηκε στους βουλευτές της Ν.Δ, καλώντας τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι « Οι όποιες κομματικές επιλογές δεν μπορεί να τίθενται πάνω από τα εθνικά και τα κοινωνικά συμφέροντα ! Ξανασκεφθείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, αυτό που πάτε να κάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είστε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στον Ελληνικό λαό, τον οποίο και εξαπατήσατε, αφού ποτέ δεν σας έδωσε εντολή να εκχωρήσετε τον έλεγχο του ΟΤΕ! »