Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/9/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 05 Σεπτεμβρίου  2008
"Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για
το ιδιοκτησιακό της Μάνης."

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  05 Σεπτεμβρίου  2008
" Κουσελάς για το ιδιοκτησιακό "
"Οι Μανιάτες θυμούνται και το κρατάνε ... μανιάτικο "

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 05 Σεπτεμβρίου  2008
"Παρέμβαση  στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό της Μάνης. "
"Ο βουλευτής Μεσσηνίας , Δ. Κουσελάς ,ζήτησε άμεση  δέσμευση
της κυβέρνησης  για επίλυση του προβλήματος"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 05 Σεπτεμβρίου  2008
"Κατάθεση τροπολογίας για θεσμική και οριστική λύση "
"Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό της Μάνης."

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 05 Σεπτεμβρίου 2008
"Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό της Μάνης. "
Μετά από τροπολογία βουλευτών του Πασοκ θα επαναφέρει και πάλι το θέμα"

Εφημερίδα ΜΑΧΗ  05 Σεπτεμβρίου 2008
"Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό της Μάνης. "

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  05 Σεπτεμβρίου   2008

Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό της Μάνης.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς από κοινού με τους βουλευτές Λ. Γρηγοράκο, Γρ. Νιώτη και Μιχ. Καρχιμάκη κατέθεσαν τροπολογία ώστε να υπάρξει θεσμική και οριστική λύση στα σοβαρά ιδιοκτησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μάνης.

Προς στήριξη της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο Μεσσήνιος βουλευτής είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

« Η τροπολογία που συζητάμε σήμερα για τη Μάνη αποτελεί το επιστέγασμα ενός πολύ μεγάλου αγώνα, που γίνεται χρόνια τώρα από όλους τους φορείς της Μάνης, την «ΕΥΝΟΜΙΑ», τη «ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και τους άλλους συλλόγους, αλλά και από Βουλευτές. Και από τους Βουλευτές που υπογράφουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία και από άλλους. Αφορά ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Ενα ζήτημα, θα έλεγα, ζωής για τη Μάνη και τους Μανιάτες, που ενώνει τους απανταχού Μανιάτες, που μας ενώνει όλους, ανεξάρτητα από κόμμα ή από «χρώμα». ‘Ενα πρόβλημα που χρόνια τώρα όλοι οι Μανιάτες περιμένουν τη λύση του.

Με το άρθρο 62 του ν. 998/1979 καθιερώθηκε τεκμήριο κυριότητας δασικών εκτάσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για όλη τη χώρα, εκτός από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια νησιά και την Κρήτη. Από τη ρύθμιση αυτή δυστυχώς εξαιρέθηκε τότε, το 1979, όλως περιέργως και τελείως αναιτιολόγητα, η Μάνη. Λέω «περιέργως και αναιτιολόγητα», γιατί είναι ιστορικά αποδεκτό -και το γνωρίζουν οι πάντες- ότι η Μάνη ουδέποτε ενσωματώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Διατήρησε την ανεξαρτησία της και μάλιστα ως ανεξάρτητη ηγεμονία διοικούμενη από Έλληνα ηγεμόνα, που οριζόταν από τον Σουλτάνο και κατέβαλε έναν ετήσιο φόρο. Στην αυτοδιοικούμενη, λοιπόν, Μάνη δεν ίσχυαν οι οθωμανικοί νόμοι και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν σε Τούρκους υπηκόους ή στο Οθωμανικό Δημόσιο.

Μετά από τη ρύθμιση του 1979, ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας από τους Μανιάτες για το αυτονόητο, να αποδείξουν δηλαδή ότι οι περιουσίες που επι χρόνια κατείχαν ήταν και είναι δικές τους. ‘Οτι οι ίδιοι οι Μανιάτες και όχι οι Οθωμανοί είχαν κυριαρχία στη γη τους κι ότι το μετέπειτα Ελληνικό Κράτος δεν βρήκε «οθωμανικά ακίνητα» στη Μάνη, ώστε να θεωρηθούν ως συνέχεια της κρατικής ιδιοκτησίας.

Για το ζήτημα αυτό, που έχει ήδη απασχολήσει μια σειρά από Υπουργεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών έχει προτείνει από τις 14/4/2006, με έγγραφό της στη Γενική Γραμματεία Δασών, τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κενό, το πρόβλημα που ανέφερα. Κύριε Υπουργέ, οι νομικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών από τις 18/10/2006 απάντησαν –και έχω εδώ την απάντηση, την οποία θα καταθέσω και στα Πρακτικά- ότι έχουν ήδη προτείνει την υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του ν.998/1979 που προανέφερα. Η απάντηση λέει χαρακτηριστικά: «Σε απάντηση της από 23/9/2005 αίτησής σας, σας γνωρίζουμε ότι έχει ήδη προωθηθεί από τη Διεύθυνσή μας πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση υπαγωγής της περιοχής της Μάνης στο άρθρο 62 του ν. 998/1979.» Οι νομικές υπηρεσίες, λοιπόν, είναι καθαρές για το ζήτημα αυτό. Καταθέτω το έγγραφο αυτό στα Πρακτικά της Βουλής.

Από την άλλη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης –που είναι συναρμόδιο- στις 2/5/2006 ενημέρωσε τους κατοίκους της Μάνης ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία –και ως συναρμόδια Υπουργεία εννοούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εξωτερικών- θα έλυνε το ζήτημα. Δυστυχώς όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τότε μέχρι σήμερα έχει υπάρξει –επιτρέψτε μου την έκφραση, με λύπη μου το λέω- ένα σίριαλ αδιαφορίας και ανευθυνότητας από τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα έλεγα ότι δεν τα τιμά καθόλου. Έχω ντοκουμέντα στα χέρια μου. Δεν θέλω να τα διαβάσω, γιατί αρκετοί συνάδελφοι θα αισθάνονταν άβολα σε τούτη την Αίθουσα, αν ακούγατε απαντήσεις επίσημες, οι οποίες έχουν δοθεί σε μια σειρά από Ερωτήσεις και άλλες ενέργειες.

Δεν μένω στο παρελθόν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, Κύριε Υπουργέ, να δούμε το παρόν και το μέλλον και εδώ σήμερα υπάρχει μια πρόκληση. Έχετε -και η Κυβέρνηση έχει- μια ευκαιρία και πιστεύω ότι πρέπει να την αξιοποιήσει για να λύσει ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται και το που αφορά όλη τη Μάνη και όλους τους Μανιάτες, ένα υπαρκτό δίκαιο αίτημα. Έχετε, λοιπόν, τη δυνατότητα, κύριοι της Κυβέρνησης, να αποδείξετε ότι έχετε κατανοήσει το πρόβλημα, ότι υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί. Να αποδείξετε ότι είστε κοντά στη Μάνη και στους Μανιάτες, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Θέλω από αυτό το βήμα να καλέσω και τα υπόλοιπα Κόμματα της Αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν θετικά γι’ αυτό το δίκαιο αίτημα. Δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι θέμα συνολικότερα όλων των Μανιατών. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε αυτή την πρόκληση, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να απαντήσετε θετικά. Δεν θέλουμε υποσχέσεις και κούφια λόγια. Το «δεν θέλουμε» αφορά και εμένα, γιατί κι εγώ προέρχομαι από τη συγκεκριμένη περιοχή, από την περιοχή της Μάνης. Θέλουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση για την άμεση αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Να ξέρετε ότι οι Μανιάτες δεν δέχονται κανένα, μα κανένα εμπαιγμό. Και θυμούνται πάρα πολύ καλά. Το «κρατάνε μανιάτικο», είτε θετικά είτε αρνητικά. »

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς ζήτησε από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από τον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παριστάμενος Υπουργός δεν ανέλαβε πάντως δέσμευση για το θέμα, ούτε υιοθέτησε την τροπολογία. Κατόπιν αυτού, ο κ. Κουσελάς δήλωσε ότι «το θέμα για μας δεν έκλεισε και δεν θα κλείσει μέχρι την οριστική του λύση. Θα επαναφέρουμε την τροπολογία στο πρώτο συναφές νομοσχέδιο».