Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/7/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Αγόρευση Κουσελά για τα πυρόπληκτα "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Ομιλία Δ. Κουσελά για τις πυρόπληκτες περιοχές "
"Να ζητήσει τώρα συγνώμη η Κυβέρνηση γιατί οι
υποσχέσεις της έμειναν επιταγές χωρίς αντίκρισμα"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ  2008
"Ανάπτυξη πυρόπληκτων περιοχών  "
" Ο Δ. Κουσελάς στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Ομιλία Κουσελά για τις πυρόπληκτες περιοχές ".

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής"
"Ομιλία Δ. Κουσελά  για τις πυρόπληκτες περιοχές ".

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔHMHΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Ο κ. Κουσελάς, στην ομιλία του εχθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης της πρότασης νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης», απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε, μεταξύ άλλων τα εξής :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη για την άρνηση σας να αποδεχτείτε για δεύτερη φορά τους εκπροσώπους των φορέων των πυρόπληκτων περιοχών οι οποίοι είχαν ζητήσει να έρθουν στη Βουλή, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παρουσιάσουν τα προβλήματα των πυρόπληκτων περιοχών.

Θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη γιατί οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης έμειναν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Είχατε δεσμευτεί, κύριοι Υπουργοί, ότι το σύνολο των αποζημιώσεων για την ηρτημένη παραγωγή, θα είχε καταβληθεί το αργότερο μέχρι 31/12/2007. Απ ότι γνωρίζω, μέχρι τον Μάιο τουλάχιστον δεν είχε πραγματοποιηθεί. Εσείς όχι μόνο δεν πράξατε αυτό για το οποίο είχατε δεσμευτεί, αλλά ένα χρόνο μετά δεν έχετε προχωρήσει ούτε στην ολοκλήρωση της εξατομίκευσης των ζημιών.

Στην Μεσσηνία, για την οποία είμαι σε θέση να γνωρίζω, πριν από ένα μήνα ξεκίνησε η διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών.

Προεκλογικά υποσχεθήκατε πλήρη κάλυψη των ζημιών σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Με τις εξαιρέσεις όμως, τις οποίες θέσατε στην κοινή υπουργική απόφαση, ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων εξαιρείται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σοβαρά προβλήματα στις πυρόπληκτες περιοχές και δεν υπήρξε καμία μνεία, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, από τις χρηματοδοτήσεις των ΠΕΠ σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα μόρια τους. Είναι επίσης καθαρό- για όσες επιχειρήσεις χρωστάνε- ότι οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τις τράπεζες, εάν δεν δοθεί για έναν χρόνο παράταση, παραμένουν ανοιχτές και καταλαβαίνετε τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Κανείς δεν φρόντισε για την ύπαρξη ενός ελάχιστου εισοδήματος σε όσους αγρότες καταστράφηκε η περιουσία τους. Οι προτάσεις που κάναμε τότε αλλά και σήμερα για την ύπαρξη ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν έγιναν αποδεκτές.

Οι πυρόπληκτες περιοχές παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις, ακόμη και σήμερα, είναι ανοχύρωτες, αφού δεν υλοποιήθηκαν επαρκείς δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας. Βλέπετε ήδη τα καταστροφικά αποτελέσματα των νέων πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη Μεσσηνία όπου κάηκαν 135.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 42.500 στρέμματα καλλιεργειών και 21.500 αιγοπρόβατα δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι για την πορεία των μέτρων στήριξης που πήρε η Κυβέρνηση.

Σχετικά με τα προβλήματα στις ζωοτροφές, δεν έχει δοθεί λύση μεσομακροπρόθεσμη με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους.

Το πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο. Σε όλα τα χωριά του Ταϋγέτου, ακόμη και σήμερα, εξαναγκάζονται να πίνουν εμφιαλωμένο νερό από τη στιγμή που το νερό συνολικότερα στην περιοχή κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ η αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων έγινε είτε μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία είτε μέσα από τις πενιχρές δυνατότητες των δήμων.

Παρουσιάζετε μια εικόνα στις ομιλίες σας ότι το συνολικό πακέτο για τις πυρόπληκτες περιοχές είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και το πακέτο για τις υποδομές λέτε ότι είναι 600 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν είναι χρήματα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Είναι χρήματα που ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένα από το Δ Κ.Π.Σ.. Η Μεσσηνία παίρνει για υποδομές 98 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 44 εκατομμύρια αφορούν το Φιλιατρινό Φράγμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα πυρόπληκτα. Ήταν έργο που είχε προγραμματιστεί να γίνει ενταγμένο στο Δ Κ.Π.Σ..

Σκοπός της δικής μας πρότασης δεν είναι μόνο η επαναφορά της προ των πυρκαγιών προβληματικής κατάστασης. Πρέπει να πάμε τις πυρόπληκτες περιοχές ένα βήμα μπροστά. Η πρόταση μας, δηλαδή, σηματοδοτεί ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον καθορισμό και στη θεσμοθέτηση των χρήσεων γης, στην ολοκλήρωση του Δασολογίου-Κτηματολογίου, στις ήπιες μορφές ανάπτυξης τουρισμού σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον και αναβαθμισμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές υποδομές. Βασικός στόχος της πρότασης μας είναι να μείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους και να υπάρξουν προοπτικές βελτίωσης της ζωής και της δραστηριότητας τους, με γενικότερη διασφάλιση των προϋποθέσεων και των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Γι’ αυτό, τα μέτρα που προτείνουμε επικεντρώνονται στην αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, στην στήριξη της απασχόλησης, στην χωροταξική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην επιτάχυνση της κατασκευής των μεγάλων έργων. Ο Εισηγητής μας αναφέρθηκε στις προτάσεις που κάνουμε για τη διασφάλιση του εγγυημένου εισοδήματος, 1.000 ευρώ μηνιαίως για μια 5ετία στους αγρότες και 7 χρόνια για τους ελαιοπαραγωγούς. Στην χορήγηση ζωοτροφών για μία 3ετία τουλάχιστον. Στην ανάληψη του κόστους του ΟΣΔΕ από το κράτος. Στην επιμήκυνση για ένα ακόμα χρόνο της μη καταβολής των οφειλών προς τις τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές».