Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/2/2012

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

 

Πολίτες της Τριφυλίας στο πλευρό Κουσελά και Βουδούρη

Στο πλευρό του Δημήτρη Κουσελά αλλά και του Οδυσσέα Βουδούρη τάσσονται οι πολίτες της Τριφυλίας, όσον αφορά στη στάση τους κατά την ψηφοφορία του Μνημονίου 2! 
Οι συμπατριώτες και συνδημότες των βουλευτών εκφράζουν μέσα από το «Θ» την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για το λαό και τη χώρα, τονίζοντας πως έπραξαν, ο καθένας από την πλευρά του και όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, το καθήκον τους.

 

Θυμίζουμε πως ο κ. Κουσελάς τάχθηκε θετικά «επί της αρχής» στη νέα δανειακή σύμβαση και διαφώνησε – διαφοροποιήθηκε, δηλώνοντας «παρών» για τα εργασιακά, δηλαδή τα μέτρα που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και αφορούν στη μείωση του κατώτατου μισθού, στην περαιτέρω μείωση των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, στην κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, ενώ ο κ. Βουδούρης καταψήφισε στο σύνολό της τη νέα δανειακή σύμβαση. 
Στις συζητήσεις τους, οι πολίτες της Τριφυλίας σημειώνουν την πλήρη διαφωνία τους με την απόφαση του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, να αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο του Κινήματος στις προσεχείς εκλογές τον κ. Κουσελά και να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον κ. Βουδούρη. Κάνουν λόγο για άδικες και λανθασμένες αποφάσεις, που συρρικνώνουν το κόμμα, απομακρύνοντάς το ακόμη περισσότερο από την κοινωνία, την οποία οι δύο βουλευτές εξέφρασαν με τη στάση τους. 
Μάλιστα, προσθέτουν πως αυτό που συνέβη είναι εξωπραγματικό: Ο κ. Κουσελάς δε διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αποκλείστηκε, με απόφαση του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των προσεχών εκλογών! «Αν αυτό δεν είναι “τρελό”, τότε ποιο είναι;», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. «Πού και πώς να σταθεί αξιοπρεπώς ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία χωρίς τον Κουσελά; Είναι ποτέ δυνατόν να μην είναι υποψήφιος πάλι ο πρώτος (τρεις φορές) σε ψήφους και προσφορά βουλευτής;», αναρωτιούνται. «Καλά έκαναν και μακάρι να μην είχαν ψηφίσει ούτε το πρώτο Μνημόνιο! Έχουν το θάρρος της γνώμης τους και ψήφισαν με βάση τη συνείδησή τους και τις ανάγκες του λαού», μας είπε κάτοικος τοπικής κοινότητας της Τριφυλίας. 
Εμείς ρωτήσαμε χθες πολίτες της Τριφυλίας να μας πουν πώς κρίνουν τη στάση των δύο βουλευτών, τις αποφάσεις του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε βάρος τους, καθώς και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στη Μεσσηνία, και παρουσιάζουμε τις απόψεις τους:

Δήμητρα Νικολοπούλου: «Θεωρώ ότι είναι θετική η στάση των δύο βουλευτών, γιατί υποστηρίζουν τον εργαζόμενο και τον πολίτη και την ίδια την Ελλάδα, για να μην έρθει σε καταστροφή η χώρα. Άρα, έχουν ήθος και σέβονται τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήταν καθόλου σωστή. Πρέπει να αναθεωρηθεί και δε νομιμοποιείται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις».

Νίκος Κουσελάς: «Πολύ σωστά έπραξε ο Δημήτρης Κουσελάς. Ψήφισε θετικά στο PSI και τη δανειακή σύμβαση και διαφοροποιήθηκε στα εργασιακά. Τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων που δεν αντέχουν άλλα βάρη, αλλά και υπέρ της σύμβασης για να μη χρεοκοπήσουμε. Είναι έντιμη και καθαρή πολιτική θέση και τη στηρίζουμε, όπως στηρίζουμε και τον ίδιο. Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση του προέδρου. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι σε ένα στέλεχος με τόσους αγώνες και τόση προσφορά στο Κίνημα και τον τόπο».

Αριστείδης Κούβελας: «Κατ’ αρχάς, τη στάση του κ. Κουσελά την κρίνω πολύ σωστή, διότι συμφώνησε να μη χρεοκοπήσουμε και δε συμφώνησε με τα μέτρα στα εργασιακά. Μέτρα που μας θίγουν όλους και μας πλήττουν βαριά. Ο κ. Βουδούρης, που τα καταψήφισε όλα, έτσι έκρινε, έτσι έπραξε. Νομίζω ότι είναι λάθος η απόφαση του Παπανδρέου, έχουν προσφέρει και μπορούν να προσφέρουν πολλά ακόμη. Είναι λάθος και εις βάρος του, και το κόμμα με τέτοια όσο πάει και γίνεται ασθενέστερο».

Αντώνης Κίζηλης: «Η άποψη του κάθε βουλευτή και του κάθε υπουργού να είναι αυτόνομος και να λειτουργεί όπως αυτός κρίνει για το καλό του τόπου και των πολιτών, είναι δικαίωμα και υποχρέωσή του. Όσο για τη στάση των βουλευτών μας εδώ, αν θεώρησαν πως έπρεπε να πράξουν για το καλό του τόπου όπως έπραξαν, πολύ καλά έκαναν. Ο Γιώργος ο Παπανδρέου, κατ’ εμέ, δεν έπρεπε να πάρει τέτοιες αποφάσεις διαγραφής και αποκλεισμού, γιατί έτσι κάνει τους βουλευτές να μην έχουν ελευθερία να δουλέψουν για το καλό του τόπου…».

Γιάννης Κωνσταντόπουλος, παραιτηθείς, προ καιρού, γραμματέας της Συντονιστικής της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κυπαρισσίας: «Πιστεύω ότι ο κάθε βουλευτής, πέρα από τον πολιτικό του φορέα, εκφράζει και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που τον ψήφισε. Ως εκ τούτου, έπρεπε να λάβει υπόψη του και τον κόσμο, τι λέει ο ψηφοφόρος και σε τι κατάσταση βρίσκεται οικονομικά η κοινωνία. Άρα, πιστεύω ότι η έκφραση των δύο βουλευτών ήταν μία έκφραση των πολιτών που τους εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους. Ως βουλευτές, τη συγκεκριμένη στιγμή, πέρα από την κομματική πειθαρχία, έλαβαν υπόψη τους τον κόσμο. Πιστεύω ότι είχαν δίκιο με τη στάση τους στην ψηφοφορία της Βουλής. Και ο κάθε βουλευτής πρέπει να μην εκφράζει μόνο την προσωπική ή κομματική άποψη, αλλά και την άποψη των ψηφοφόρων του. 
Έχω την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ακρωτηριάζεται, και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στους δύο βουλευτές, αλλά και στους άλλους βουλευτές του Κινήματος που ουδέποτε δήλωσαν ότι είναι εκτός Κινήματος και ουδέποτε δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν στις αρχές του. Η απόφαση του προέδρου νομίζω ότι ήταν εν θερμώ, για τον έλεγχο της κατάστασης της Κ.Ο. Έχω την άποψη ότι θα πρυτανεύσει στην πορεία για τις εκλογές η λογική και πιστεύω ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο, γιατί εκφράζουν την κοινωνία. Πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο ο Δημήτρης Κουσελάς, όπως και οι άλλοι βουλευτές. Πιστεύω ότι, μετά από τρεις επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις, θα είναι πλήγμα για το Κίνημα και τη Μεσσηνία αν δεν είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Κουσελάς. Το ίδιο, βέβαια, και για τον Οδυσσέα Βουδούρη».