Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ
Καταψηφίζουν τα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα
Η πιο κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της χώρας συνάντηση των τριών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα γίνει σήμερα.
Θέμα της, το επώδυνο πρόγραμμα που προτείνουν οι δανειστές μας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το νέο μνημόνιο προϋποθέτει δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες –ακόμη κι αν συμφωνήσουν οι αρχηγοί – θα πρέπει στη συνέχεια να πείσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να ψηφίσουν στη Βουλή. Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, αισθάνονται τεράστια πίεση από τους ψηφοφόρους τους και είναι με τα μάτια στραμμένα στις κάλπες, που, όπως όλα δείχνουν, θα στηθούν τον Απρίλιο.
Το «Θ» ρώτησε τους τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, την ανατροπή των οποίων ζητά η τρόικα. Από τις απαντήσεις φαίνεται ότι κανείς τους δε συμφωνεί με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν, σε περίπτωση που το θέμα φτάσει στη Βουλή, τυχόν νέα μέτρα, ακόμα κι αν το κόστος γι’ αυτούς είναι η διαγραφή από το κόμμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η στάση μου θα καθοριστεί από το ποια απ’ όλα αυτά που ζητά η τρόικα θα έλθουν -και πώς ακριβώς θα τεθούν- στη Βουλή. Μην ξεχνάμε ότι η σχετική διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ότι ακόμα εκκρεμεί η «εθνική γραμμή» που θα διαμορφώσουν, και στα θέματα αυτά, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση, πόσο μάλλον το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.
Για τις απαιτήσεις της τρόικας στα μισθολογικά, έχω ήδη κάνει εκτενή δήλωση στις 5-1-2012, τονίζοντας πως η φτώχυνση των εργαζόμενων δεν είναι βιώσιμος, ούτε αποδεκτός οικονομικά και κοινωνικά στόχος. Μια παραπέρα συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, μέσω μείωσης των κατώτατων της ΕΓΣΣΕ ή κατάργησης του 13ου-14ου μισθού, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στην οικονομία και την απασχόληση. Θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Θα επιδεινώσει, αντί να λύσει, τα προβλήματα.
Είναι, άλλωστε, γνωστό πως το κόστος εργασίας δεν είναι βιώσιμο μέσο ξεπεράσματος των προβλημάτων της χώρας, ούτε καν ο σημαντικότερος παράγων ανταγωνιστικότητας. Προέχουν άλλοι, που αφορούν στη διάρθρωση και τις συνέργειες της παραγωγής, στη λειτουργία του κράτους και των αγορών, στις ολιγοπωλιακές πρακτικές διαμόρφωσης τιμών, στην επιχειρηματικότητα κ.λπ.
Η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως αυτές οι συνταγές της, που επιβάρυναν υπέρμετρα και άνισα τους εργαζόμενους, δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο πραγματικό ζητούμενο, στη δημιουργία απασχόλησης, στις επενδύσεις και στην αναγκαία τόνωση της οικονομίας. Πέτυχαν, θα έλεγα, ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει, επίσης, να καταλάβει πως στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει κοινωνικό κεκτημένο, βάσει του οποίου οι όποιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στους Κανονισμούς Εργασίας κ.λπ. του ιδιωτικού τομέα, δεν πρέπει να επιβάλλονται άνωθεν και «δια ροπάλου», αλλά να προκύπτουν με ελεύθερη διαπραγμάτευση και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Αυτά για μένα είναι βασικές αρχές, που πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι της «εθνικής γραμμής» της κυβέρνησης και να γίνουν σεβαστές από τους εταίρους και πιστωτές μας.
Δημ. Κουσελάς:" Μόνη λύση η ματαίωση των σχεδίων για τα λιγνιτωρυχεία "
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ
Παμμεσσηνιακό "οχι" στην εγκατάσταση μονάδας εξόρυξης λιγνίτη
"... Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς έστειλε επιστολή συμπαράστασης, στην οποία υπενθυμίζει την απο πρώτη στιγμή αντίθεση του, την συμπαράσταση του στο δήμαρχο Πύλου- Νέστωρος Δημήτρη Καφαντάρη και την παράσταση του υπερ της απόρριψης της επένδυσης στο περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Επίσης υπενθύμισε ότι μαζί με τονβουλευτή της Ν.Δ. του νομού Γιάννη Λαμπρόπουλο έχουν καταθέση κοινή ερώτηση, στην οποία εκθέτουν τα επιχειρήματα τους εναντίον μιάς τέτοιας επένδυσης..." |