Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/9/2011

ΘΑΡΡΟΣ

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ... ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΤΑΣ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΣΕ... ΞΕΡΑ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

 

 

 1. Πώς βλέπετε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ;

 

Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα για τους περισσότερους συμπολίτες μας, που ποτέ δεν αρνήθηκαν να υποβληθούν σε θυσίες για να σωθεί η χώρα. Αντιδρούν, όμως, γιατί τα βάρη κατανέμονται άνισα. Δεν μπορεί, λ.χ., να κόβονται συντάξεις, να κόβεται το ρεύμα σε κάποιον που δε θα πληρώσει το έκτακτο τέλος στα ακίνητα και από την άλλη να μην ανοίγονται οι λογαριασμοί όσων χρωστούν εκατομμύρια σε ληξιπρόθεσμα, δεν μπορεί να καθυστερούν αλλαγές στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλαγές που νομοθετήθηκαν και δρομολογήθηκαν πριν από τον ανασχηματισμό.

Ήδη αυτό το μήνα έπρεπε να έχουμε το νέο σώμα φοροελεγκτών, να προχωρά η υλοποίηση του 3ετούς σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που εγκρίθηκε το Μάιο, να έχουν ελεγχθεί μέσα από τις τράπεζες οι κινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ναι, χρειάζεται ένα νέο φορολογικό σύστημα, για να αποκατασταθούν αδικίες, προέχει όμως να γίνουν πράξη οι διοικητικές τομές που ήδη νομοθετήθηκαν, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να μη σηκώνουν τα βάρη μονάχα οι συνεπείς.

Όμως, μην ξεχνάμε πως βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο των αγορών απέναντι στα κράτη και τους λαούς τους, με τη χώρα μας πρώτη στο στόχαστρό τους. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουμε το ταχύτερο δημοσιονομικά αυτάρκεις, με πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε τα δημόσια έσοδα να καλύπτουν τα έξοδα, χωρίς τους τόκους για το χρέος.

Έτσι μόνο θα θωρακιστούμε απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη ή εκβιασμό, καταργώντας τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της χώρας από δανεικά, ακόμα και για να καλύψουμε μισθούς και συντάξεις και βασικές λειτουργίες του κράτους. Έτσι μόνο ακυρώνουμε το επιχείρημα πως η δήθεν «άσωτη» χώρα μας, μια χώρα που συνεχίζει να γεννά ελλείμματα και ανάγκες για νέα δανεικά, είναι το πρόβλημα της Ευρώπης και όχι η ευρύτερη κρίση, οι κακοφωνίες και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά των εταίρων μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τα πρόσθετα μέτρα, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα πολύ χειρότερα για τη χώρα και τους πολίτες, αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα ακύρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τους πιστωτές και τους εταίρους μας. Μιας συμφωνίας που δίνει στη χώρα την αναγκαία ανάσα να βγει από την κρίση υπερχρέωσης, την ύφεση και την ανεργία. 

Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, πρέπει να υπάρξουν αρχές και όρια, κόκκινες γραμμές, με κορυφαίο να μη δεχτούμε απολύσεις.

 

 

2. Συμμερίζεστε κάποιες απόψεις που ακούγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή πρόωρες εκλογές;

 

Δε βλέπω κανένα κόμμα να θέλει πραγματικά να μοιραστεί το κόστος, τα βάρη και τις ευθύνες που εκ των πραγμάτων επωμίζονται σήμερα η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όσοι εκ του ασφαλούς ευαγγελίζονται ωραίες και εύκολες λύσεις, γιατί δεν έμειναν, όταν έπρεπε, να τις εφαρμόσουν;

Αυτό που προέχει δεν είναι η συγκυβέρνηση, είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση. Να μπει το συμφέρον της χώρας πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και ατομικές φιλοδοξίες. Να πάψουν κάποιοι να λαϊκίζουν, ποντάροντας στην αγωνία των πολιτών και πλασάροντας γενικόλογα «μαγικά φίλτρα» δήθεν ανώδυνης εξόδου από την κρίση. Όποιος έχει άλλες λύσεις να τις πει ξεκάθαρα, αλλά με όλες τους τις συνέπειες. Όσο για τις εκλογές, σε αυτή την κρίσιμη φάση δε νομίζω πως θα προσφέρουν ουσιαστική διέξοδο, ούτε βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.